×

Kilátó Villa Fonyód

 • A pontos árakhoz kérlek add meg utazásod időpontját!
 • Ellátás nélkül
A szobákhoz és a pontos árakhoz kérlek add meg utazásod időpontját!
Az ár a következő 90 napból számolt legjobb ár.
 • 1498 program található a környéken
 • 79 ajándék programkupon, ha a Szallas.hu-n foglalsz! részletek »
 • Sipos-hegyi kilátó 100 m
 • Walkó kilátó 400 m
 • Számíthatsz ránk!
 • Azonnali visszaigazolás
 • Ingyenes parkolás
 • Ingyenes WIFI
 • Ingyenes légkondícionálás
 • Egy üveg bor
 • 2 szoba, 4 férőhely
 • Beszélt nyelvek: Magyar

Szálláshely ismertetése

Fonyód város Somogy megyében, a Fonyódi kistérség központjában található. Népszerű üdülőhely és kikötőváros a Balaton déli partján. Bélatelep és Fonyódliget tartozik hozzá. Fonyód lakossága közel 5000 fő.

A Balaton déli partján, Somogy megye északnyugati részén található e kulturális és építészeti nevezetességekben gazdag kisváros.Fonyód szép környezete, az erdők, dombok megnyugtató hangulata, a tó színe, fényjelenségei, s távlatokat kialakító víztükre és panorámája nemcsak érdekes és lenyűgöző természeti csoda, hanem valóságos művészeti élmény. Mára Fonyód szellemisége, pezsgő kulturális élete idegenforgalmi vonzerővé gazdagodott.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK
A fonyódi séták kiindulópontja a város központjában található vasútállomás.
Az épület falán található a Kaposvár-Fonyód vasútvonal 1896-os indításának emlékére a 100. évfordulón állított tábla.

A vasútállomástól délre, a kikötőben a Hajóállomás díszes épületét 1913-ban Káli Nagy Dezső mérnök, balatoni kikötő-felügyelő tervei alapján építették. A Balaton felé haladva látható Lányi Antalnak, a Balaton első átrepülőjének tiszteletére állított emlékoszlop, tábla. A parton áll Kiss István Páros akt (Emberpár) című szobra.

A móló 1897-ban épült, amelyet tervezője, Scholcz Gyula volt. Balaton part leghosszabb mólója, 464 méter. A kikötőben található a Zenepagoda, amelynek harangjátéka szórakoztatja az ott megpihenőket.

A kikötőből kelet felé haladva a Fürdő utcában a Villa Galéria falán látható Németh Istvánnak, Kaposvár első polgármesterének emléktáblája. Manapság egész nyáron át kiállítások várják az érdeklődőket benne.

A vasútállomással szemben van a Millecentenáriumi park és a Díszkút, amely balatoni madarakat formáz, Gömbös László alkotása. A parkban láthatjuk az Ülő nő szobrát. A járda mellett az 1956-os forradalom emléktáblája látható. A parknál látható egykori Vasúti Szálloda 1897-ben épült, több évtizeden keresztül szálloda és vendéglő volt, 1985 óta középiskolai kollégium. Az első Anna-bálok színhelye.

A Dísztérrel szemközt áll a Mátyás Király Gimnázium épülete, az 1980-as évek végén Makovecz Imre tervei alapján átépítették s elnyerte mai formáját.

Ha a Vasútállomástól a Szent István utcán végigmegyünk, eljutunk az országban egyedülálló Fácánosi palánkvárig, ahol a török idők emléke, Magyar Bálint várkapitány vitézsége ma is elevenen él a nyaranta megrendezett Hadijátékokban.

Ugyanitt fekete márvány obeliszk őrzi a törökverő hősök emlékét. A palánkvár déli végében állnak a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület által - Fonyód várossá avatásának 10. évfordulóján, 1999-ben - ültetett tölgyfák. A palánkvártól nyugatra a Lenke utca 21. sz. alatt áll Fonyód egyetlen, máig is megmaradt népi műemlék épülete, a közel 200 éves Présház-étterem.

Ha a vasútállomástól a József utcán indulunk az út jobb oldalán a Testvérvárosi park utunk első állomása.Az útról jobbra letérve az ún. Birka lépcsőre a Panoráma sétányon végighaladva egészen a bélatelepi villasorig juthatunk.

A József utcán haladva a Valkó kilátónál pihenhetünk és megcsodálhatjuk a lenyűgöző szemközti panorámát. A kilátó után találjuk közvetlenül a Kripta villát, amelyhez romantikus legenda kötődik.

Az út baloldalán az erdélyi fatemplomokat idéző, 1936-ban épült protestáns templom áll. Előtte a II. világháborúban elpusztult polgári áldozatok nevét tartalmazó kopjafa emlékezik Fonyód mártírjaira. Innen a Sipos hegy tetejére az erdei úton juthatunk fel a Kilátóba, ahonnan elragadó kép tárul elénk.

A protestáns templomtól nem messze a József utcáról jobbra lekanyarodva a Templom utcában láthatjuk az 1902-ben épült katolikus templomot, mellette a fából faragott Jézus szobrot. A templom után továbbhaladva a Kossuth-erdőbe érünk, ahol Benedek György szobrászművész Fonyód I. és a II. világháborúban elesett katonáinak emlékére emelt monumentális munkája áll.

Az erdővel szemközt az 1940-ben épült Magyar Bálint Általános Iskola és parkjában látható az 1848/49-es szabadságharcra emlékeztető kopjafa.

A Kossuth erdőből a Bartók Béla utcán sétálva a volt Velics-villa falán Szinyei Merse Pál táblája őrzi a neves festő emlékét.Utunkat a Bartók Béla utcán folytatva az út jobboldalán láthatjuk az 1900-ban emelt Mária szobrot a Szabó Ferenc Zeneiskolával szemben.

Az út másik oldalán kezdődik a híres fonyód-bélatelepi villasor, amely 1894-ben kezdett kiépülni. A sétányon haladva legelőször Szaplonczay Manó emlékoszlopát látjuk, melyet Bélatelep alapítója előtt tisztelegve 1934-ben emeltek. Ugyancsak itt láthatjuk Bélatelep névadójának, gróf Zichy Bélának az emléktábláját. A Szaplonczay sétány következő látványossága Pál Mihály 1987-ben emelt Balatoni szél szobra.

A Márffy téren Ripka Ferenc főpolgármester emlékére a róla elnevezett kúton a Fonyód Városvédő és Szépítő Egyesület állított táblát születésének 130. évfordulóján, 2001-ben.

A Ripka sétányon a bélatelepi vasútállomásra juthatunk. Az épületet 1928-ban emelték s az egyik legszebb, eredeti formájában megmaradt balaton-parti vasútállomás. Falán egy 1944-ben állított tábla, amely az első fonyódi fürdőzőknek, a majdan létesített Bélatelep felfedezőinek állít emléket.

A 7-es úton továbbhaladva Fenyves felé, majd letérve a Báthory utcában áll Bacsák Györgynek, az utolsó magyar polihisztornak a háza. Visszatérve a Szaplonczay sétányra a Ripka-kúttal átellenben az út másik oldalán a kerítésen volt villája előtt láthatjuk Huszka Jenő zeneszerző emléktábláját.

A sétány azon részén, ahol kiszélesedik az út, található a 2001-ben állított Millenniumi Apostoli Kettős-kereszt, amely 18 méterrel emelkedik a magaspart fölé. A sétányról balra letérve erdei úton feljuthatunk a 233 méter magas Várhegyre, s a kilátóban gyönyörködhetünk a csodálatos panorámában.

Az erdőben az Edison utcától nem messze van Szaplonczay Manó sírja, akit kívánsága szerint halála után szeretett erdejében helyeztek végső nyugalomra.

KULTÚRA
A Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola Makovecz Imre által tervezett felújított épülete nemcsak az oktatást szolgálja, hanem színtere a város művészeti, kulturális életének is.

A kikötőtől nem messze található a Villa Galéria, helyileg védett épületben. A Fonyódon élő és alkotó művészeken kívül számos az élvonalba tartozó képzőművész munkája kap benne helyet.

A művelődési házon belül látogatható a Mini Galéria, amely a helyi, megyei alkotók bemutatkozására ad lehetőséget.

A Balaton déli partjának második legnagyobb közművelődési könyvtára, az Eötvös Károly Városi Könyvtár több mint 50 ezer kötet könyvvel várja a látogatókat.

Helyi, megyei és országos összefogás eredményeképpen sikerült egy 100 éves villaépületet újjávarázsolni, s Bélatelepen a Bartók Béla út 3. sz. alatt kapott helyet a Fonyódi Múzeum a régi mozi épületében.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK
A Fonyódi Nyári Fesztivált hagyományteremtő jelleggel hívták életre. A fenti időre esik a fonyódi vár egykori védőinek tiszteletére tartott megemlékezés, amelyen korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított Fácános Palánkvárnál.

A városban régi hagyománya van a Szent István-napi rendezvényeknek, amelyek minden évben augusztus 20-án kerülnek lebonyolításra. Az igen sok érdeklődőt vonzó eseményen helyet kap a népviseletbe öltözött táncosok, lovasok felvonulása, és egy rövid, ökumenikus istentisztelettel egybekötve az új kenyér megáldása.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET
Az első írásbeli említés 1082-ből származik. Szent László király latin nyelvű összeíró levelében Funoldi néven szerepel, a későbbi okiratok Fonoldként említik. Az Árpád-korban Fonyód és környéke nagyrészt a pannonhalmi apátság birtokában volt.

Az 1840-es években elkezdődő természetátalakító munkák során készült többek között a kikötő, amelynek 464 méteres mólója a leghosszabb a Balaton környékén. A fonyódi üdülőtelep kialakulása Szaplonczay Manó megyei tisztifőorvoshoz kötődik, aki rávette barátját, a földbirtokos Zichy Bélát, hogy birtokának egy részét parcellázza fel a leendő nyaralók számára. Így alakult ki a tulajdonosról elnevezett Bélatelep.

Pár évvel később, egy másik részen a Sándortelep, melynek névadója Berzsenyi Sándor főorvos, az üdülőtelep alapítója volt. Az üdülőterületeken az első világháborúig folyamatosan folytak a nagyszabású építkezések. A második világháború után azonban nehezen indult újra a fürdőélet. Ma a Balaton déli partjának egyik legkedveltebb célpontja.

8640 Fonyód, Badacsony utca 14. (Magyarország)

Piros vagyok, köszönjük, hogy a Szallas.hu-t választod! Válaszd ki utazásod időpontját, majd kattints a "Lefoglalom" gombra, csak 2 perc az egész.

Ajándékba 79 db programkupont adunk neked, amit Fonyód és környékén tudsz felhasználni.

Ha segíthetek, keress bizalommal: szallas@szallas.hu

Foglalás, szoba árak

 • Ellátás nélkül
A szobákhoz és a pontos árakhoz kérlek add meg utazásod időpontját!
Légkondicionált saját konyhával 4 fős villa Légkondicionált saját konyhával 4 fős villa
maximum 4 fő fér el itt
 • 1 hálószoba
  1 nappali
 • Légkondícionálás
 • WIFI
 • Erkély/terasz
részletek
9.6
Kiváló
(20 értékelés alapján)
100%
 • Személyzet:
  9.8
 • Tisztaság:
  9.9
 • Ár/Érték:
  9.5
 • Komfort:
  9.5
 • Szolgáltatások:
  9.6
 • Megközelíthetőség:
  9
Értékelés 8.2
"Nagyon szép helyen található,a kilátó közelében. Jól felszerelt konyha."
"Az ágyak nem kényelmesek,jó lenne ha újabbak lennének."
Fiatal pár
2 nap alapján
1 éve
Magyarország
Értékelés 10
"Mi is és a gyerekek nagyon jól éreztük magunkat.Tiszta,gondozott villa,modern konyha,csendes környezet."
Molnár Gábor - család nagyobb gyerekkel
6 nap alapján
3 éve
Budapest
Értékelés 10
"Tiszta szallashely csendes kornyezetben, kozel az erdohoz. A szallasado, Jolika kedvessege es segitokeszsege sokat jelentett szamunkra."
Család kisgyerekkel
4 nap alapján
3 éve
Nyíregyháza

Kilátó Villa Fonyód szolgáltatásai magas, 9.6/10 értékeléssel rendelkeznek valós vendégek véleménye alapján.

Parkolás, utazás
 • Saját parkoló (2 db, )

Internet
 • Wifi a közösségi terekben, Vezetékes internet a közösségi terekben

Helyszín jellemzői
 • Vasalási lehetőség, Saját kerékpártároló (őrzött), Kerthelyiség

 • 1211 program található a környéken
 • Foglalásod mellé 79 programkupont adunk ajándékba! Részletek

További hasznos információk
 • 400 m Helyi buszmegálló
 • 1 km Legközelebbi nem saját étterem
 • 1.1 km Távolsági buszmegálló
 • 1.1 km Vasútállomás
Bejelentkezés
14:00 - 16:00
Amennyiben később érkeznél, mint ahogy a szálláshely vendéget tud fogadni, kérjük, jelezd!
Kijelentkezés
10:00-ig
Beszélt nyelvek
Magyar
Elfogadott pénznemek
HUF (Ft)
Idegenforgalmi adó
Az ár nem tartalmazza, mely 18 éves kor felett fizetendő, 500 Ft / fő / éj
Kaució
Érkezéskor 30 %/foglalás vagyoni biztosíték fizetendő, ami károkozás hiányában maradéktalanul visszajár.
NTAK regisztrációs szám
MA20009553 - Villa