Apáthy-szikla kilátó - Budapest
75 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Budapest és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Az Apáthy-szikla kilátó 242 méteres magasságban, idilli természeti környezetben várja a kirándulni vágyókat. Budapest II. kerületének kertvárosias panorámájából emelkedik ki, és kora tavasztól egészen késő őszig kápráztatja más és más arcával a látogatókat. A természetjárást érdemes összekötni az Árpád-kilátó és a Kecske-hegy felfedezésével is.

Elhelyezkedés

Zöld jelzésű turistaútja a Nagybányai úti buszmegállótól indul, mely a Mechwart ligettől alig 10 percnyi autóútra van. A Nagyhíd megálló felől közelítve kicsit kaptatósabb kutyagolásra kell számítani, de a tanösvény gyakori jelzései miatt szinte lehetetlen elveszíteni a helyes irányt. 5,7 hektárt felölelő területe a Nyék városrészhez tartozik, amely már az Árpád-korban is lakott volt.

Története

Az sűrű erdőséggel borított szikla hosszú ideig az embertől függetlenül létezett. Nem csak tájképi értéke miatt kiemelkedő, hanem gazdag élővilága és földtörténeti egyedisége miatt is. Szögletes kőzettörmelékei évezredekkel ezelőtt, többször megismétlődő emelkedés és süllyedés következtében alakultak ki. A karsztvizekből kicsapódó vasas vegyületek sárgás-vöröses árnyalatra festették a környező sziklák egy részét. Ilyen például a tanösvény mentén fekvő Kőkapu is, melynek érdekessége, hogy a vörös anyagos kitöltés nem csak a képződményt, de a talajt is sötétvörösre színezte. 

Valamikor az 1500-as évek elején épült meg az első királyi vadászkastély a területen, melynek romjai mind a napig láthatóak a Hűvösvölgyi út 78-as szám alatt. Nem sokkal később egy Vadaskert létesült a változatos sziklatömbök között. Földtörténetileg is kiemelkedő szerepére csak a 20. században figyeltek fel, az első komolyabb feltárásokat 1930-ban végezték. A kutatások során fülkagylók járatait és karsztformációkat találtak.

Panoráma

Az Apáthy-szikla kilátójáról a Budai-hegység csodálatos látképe tárul az érkezők elé. Megfigyelhető a II. és a XII. kerület madártávlatból, valamint a környező hegyvidék vonulatai is. A panoráma a János-hegy, Normafa, és a Hűvösvölgy mellett magába foglalja a Nagy- és a Kis-Hárs-hegyet is. 

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 1.5 km
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: környéken
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 800 m
 • Távolság vasútállomástól: 4.3 km