Aranybulla-emlékmű - Székesfehérvár
10
8 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az Aranybulla kiadásának 750. évfordulójára kiadott Aranybulla-emlékmű 1990-ben került a mai helyére. Az 1222-ben kiadott királyi okirat a nemzet jogait, kötelezettségeit és a nemzeti kiváltságokat rögzítette, a tradíció szerint II. András király Székesfehérváron, a Csúcsos-hegyen hirdette ki.


Története

Az emlékmű alkotója Rétfalvi Sándor, aki 1972-ben készítette a mészkő plasztikát, azonban 1990-ig helyét egy T-34-es szovjet tank foglalta el. Napjainkban kézzelfogható közelségebe kerül itt a történelem, amikor kibetűzzük az emlékművön körbefutó szavait: „Méltó szolgálattal szerzett birtokából soha senki meg ne fosztassék.”. 

Korábban ezen a helyen már állt egy Aranybulla-emlékmű, melyet 1922-ben helyeztek ki, azonban a világháborúban megsérült és 1950-ben eltávolították.

Az Aranybulla-emlékmű környezete az emlékév alkalmából teljes felújításon esett át 2022-ben. A remek kirándulóhelyen akár kettesben, akár családostul, barátokkal érkezve is jól érezhetjük magunkat.

A parkban nem csak a történelem, de a természet is megérinti a lelket, a több ezer növény telepítése mellett új sétányok, pihenők, tűzrakóhelyek, kilátóterasz, pihenőterasz és az Árpád-lépcső is megépült, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják, hogy látványa szabálytalannak, természetbe illőnek hasson.

Nem utolsó sorban kilátópontként is remek hely a park, hiszen a városra, a Velencei-tóra, a Velencei-hegységre és a Vértesre is pazar kilátás nyílik.


Megközelítés

Az emlékmű Székesfehérvár keleti szélén, az Aranybulla sétány melletti Csúcsos-hegyen található. Az autóval érkezők a környéken ingyenesen tudnak parkolni, a tömegközlekdést választóknak pedig körülbelül 10 perc sétával kell számolniuk a legközelebbi buszmegállótól a gyönyörű látványosságig.

Aranybulla-emlékmű értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 8 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
8 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Kevesebb mint 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Ha nem a meredek lépcsősoron megyünk fel, akkor csodálatos növények között jutunk fel a sétányon. Jó hogy gondoltak azokra a látogatókra , akik nem bírják a meredek lépcsősort. Az emlékműtől csodálatos a kilátás."
Középkorú pár (1 éve)
Magyarország
10
"a történelemmel és a kultúrával szemben tiszteletlen fiatal szülők, tiszteletlenúl viselkedő gyerekei, mászókának használják az emlékművet. A fenntartója helyében szigúan tiltanám a tiszteletlen viselkedést, esetleg kerítéssel védeném."
"elgondolkodtató a köré írt idézet"
Idősebb pár (1 éve)
Budapest XIV. kerület
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (9 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 3.4 km

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 5.8 km
 • Távolság buszmegállótól: 700 m