Avasi kilátó - Miskolc
9
120 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az Avasi kilátóból szélesebb, mint 180 fokos kilátás nyílik Miskolcra. Érdekessége, hogy erős szélben a torony kilengése akár 45 cm is lehet. 2010-ben balesetmentesítő és állagmegóvó munkálatokat végeztek rajta, 2017-ben egy fejlesztési projekt keretein belül megújult a presszó, azonban kellett már egy nagyobb volumenű rekonstukció is, így 2023-ban megújult és megerősített külsővel várja látogatóit. "Miskolc iránytűje" esténként a díszkivilágításnak közönhetően színekben pompázik, így a belvárosban sétálva is tökéletesen látszik. Ha szeretnénk a hosszan elterülő várost madártávlatból látni, akkor érdemes egy kellemes sétával felmenni a kilátóhoz.


Története

1901-ben merült fel az első gondolat az Avasi kilátó ötletéről. Az építkezéshez szükséges pénzösszeget gyűjtéssel kívánták előteremteni. Először táncmulatságot tartottak a Népkertben majd 1904-től már Rákóczi Ferenc emlékére folyt a gyűjtés. Az Avas legszebb pontján fel is állították a 2-3 hét alatt elkészült Rákóczi-tornyot.

A Rákóczi Ferenc hamvait és kegytárgyait szállító vonat érkezésére több száz mécsest gyújtottak és még tűzijátékot is tartottak a toronyból a megemlékezés jeléül. Ez az ideiglenes torony mindössze 9 hónapig állt. Évtizedekkel később felépítették a második Rákóczi-kilátót, a 6 emelet magas vasbeton vázú épület Szeghalmy Bálint főmérnök tervei alapján készült.

1943-ban egy tűzeset során a toronyban keletkeztek károk, ezek még kijavíthatók voltak, nem úgy, mint az 1956-ban történt esetnél ugyanis abban az évben a kilátó teljesen leégett. 1963. augusztus 20-án adták át a Hofer Miklós által megálmodott vasbetonból készült 72 méter magas épületet. A 2023-as felújítás során az Avasi-kilátó előtt lévő teret is róla nevezték el.


Felújítás

A felújítás alatt fontos volt, hogy a kilátó ismert vonásait megőrizzék. A teraszok rendoválásakor központi cél volt, hogy egy high-tech élménytér kerüljön kialakításra. Statikailag megerősítették és energetikai szempontból is felújításra került a torony. Az emeleten egy vendéglátóhely is üzemelhet a későbbiek során.

Egy igen kedves plusz a kilátóteraszon elhelyezett bronz szobrocskák látványa, amelyek Miskolc egyes nevezetességeit hivatottak reprezentálni, így aki ide eljut nem csak a tájat ismerheti meg, hanem kap egy szeletet is Miskolc látnivalóiból.
 

Megközelítés

A miskolci Avas a belváros közelében található, a kilátó pedig több irányból is megközelíthető. A parkolás a helyszínen ingyenes, a tömegközlekedőknek viszont számolniuk kell egy körülbelül negyed órás sétával a legközelebbi buszmegállótól. 

Avasi kilátó értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 120 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
120 értékelés alapján
 • 98% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Mikor utoljára itt voltunk, a kilátó még le volt zárva. Azóta megnyitott, gyönyörű a kilátás is Miskolcra. Kávézó, játszótér, friss levegő."
Család kisgyerekkel (2 hónapja)
10
"Szépen fel van újítva."
- baráti társaság (2 hónapja)
10
"A kilátó és környéke felújítás alatt van. A kilátás gyönyörű, a környék tele van nagyszerű játszóterekkel, gyermekekkel is bejárható sétaútvonalakkal."
Család kisgyerekkel (2 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 1 km
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: étterem
 • Biciklitároló

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 3.2 km
 • Távolság buszmegállótól: 500 m