Bivalyrezervátum - Mórahalom
9
48 értékelés alapján
21 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Mórahalom és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Magyarország mesebeli helyeit járva előbb vagy utóbb bakancslistára kerül a Mórahalomtól alig 5 kilométerre elterülő Bivalyrezervátum. A Nagyszéksós-tavat ölelő földszeletet a háborítatlan természet békéje lengi be, így minden látogató pihentető, de tartalmas kikapcsolódásra számíthat. A csendesen dagonyázó bivalycsorda élettere egész évben szabadon, ingyenesen látogatható. Tökéletes választás egy napos kirándulásra, hiszen a közelben tanösvény, tulipános kert és egy hívogató rétesház is várja a vendégeket.


A magyar bivaly

Hazánk egyik legérdekesebb őshonos lakója valószínűleg a 4. és a 6. század közötti népvándorlások során vetette meg a lábát a Kárpát-medencében, ahol egészen az 1900-as évek derekáig igavonó állatként hasznosították. A második világháborút követő ipari fejlődés miatt az ország bivalyállománya jelentősen megcsappant: a 20. század elején feljegyzett 155 ezer egyedből napjainkra körülbelül 1500 maradt. 


A rezervátum története

A dél-alföldi régió kopár, szikes jellegű élőhelye szép lassan teljesen kietlenné tette a környék kedvelt horgászpihenőjét, a Nagyszéksós-tavat. Annak érdekében, hogy a nádassal benőtt terület új életre keljen, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Mórahalmi Városi Önkormányzat 2008-ban egy 45 tagú gulyát telepített a tó közelébe.

A magyar házi bivalyról azt kell tudni, hogy életmódját tekintve legalább olyan igénytelen, mint a szürke szarvasmarha, így különösebb gond nélkül szabadítja meg a tájat a kákától, a nádtól és a mocsári füvektől. Kitartó legelésüknek köszönhetően nem csak a tó nyerte vissza eredeti kiterjedését, de még az életterükről kiszorult madárfajok is visszatértek.


Látnivalók

Jelenleg a mórahalmi Bivalyrezervátumban egy majdnem 150 egyedből álló populációval ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az állatok meglehetősen nyugodt, már-már lusta életvezetést folytatnak, ezért érdemes távcsővel és egy nagy adag türelemmel érkezni. Kis szerencsével akár testközelből is megcsodálhatóak, ugyanis gyakran közel merészkednek a kerítéshez.

Tavasszal és nyáron nádi énekesek koncertje tölti meg a levegőt. A szemfüles természetjárók nagy godát, gulipánt, piroslábú cankót, bölömbikát és fattyúszerkőt is lencsevégre kaphatnak. A 9 hektáros tó körbejárása nagyjából 2-2,5 órás program.


Bölömbika tanösvény

A rezervátum tőszomszédságában egy 6 állomásos tanösvény hívja felfedezésre a látogatókat. Az év minden szakában ingyenesen látogatható, de a legjobb élményt március és október között nyújtja. Mindössze 3 kilométeren át kíséri a vendégeket, ezért gyerekkel is könnyen teljesíthető, de javasolt vízálló cipőben, szúnyogriasztóval érkezni. Az út során tájékoztató táblák adnak számot a környék történetéről, faunájáról és az aktív madárvédelemről, a végén pedig egy kilátó is helyet kapott.


Megközelítés

A helyszín autóval, busszal és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Mindössze 7 kilométer választja el a városközponttól, parkolni pedig az út mellett vagy a Nagyszéksósi Iskola épületénél lehet. 

Bivalyrezervátum értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 48 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
48 értékelés alapján
 • 92%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
5
"Nyilván a bivalyok egy hatalmas területet tudnak bejárni, ellenben a látogatók nem. Igaz ugyan, hogy az van kiírva, hogy a szikes tó körbejárható, de ez nem igaz. A bejárható rész nagyon csekély, így egy magányosan legelésző lovon kívül meg pár madáron kívül más állatot nem láttunk."
Jasztrabszki Péter - baráti társaság (4 hónapja)
Nőtincs
2
"A tó kerülő út nem létezik. A kitáblázott helyen nincs semmi. A bivalyok messziről láthatóak ugyan, de csak akkor megközelíthetőek, ha a tó szélén legelnek éppen és az sincs kitáblázva."
Vincze Csaba - középkorú pár (5 hónapja)
Budapest XIV. kerület
6
"Nem volt kitáblázva, hogy merre kell menni, mennyire szabad az állatokat megközelíteni."
"Aranyosak voltak az állatok, bár túl közel nem mertünk menni hozzájuk."
Család nagyobb gyerekkel (10 hónapja)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Előzetes foglalás: Ajánlott
 • ATM a közelben: 5.8 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Tanösvény

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 700 m