Bivalyrezervátum - Mórahalom
9.2
43 értékelés alapján
20 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Mórahalom és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Magyarország mesebeli helyeit járva előbb vagy utóbb bakancslistára kerül a Mórahalomtól alig 5 kilométerre elterülő Bivalyrezervátum. A Nagyszéksós-tavat ölelő földszeletet a háborítatlan természet békéje lengi be, így minden látogató pihentető, de tartalmas kikapcsolódásra számíthat. A csendesen dagonyázó bivalycsorda élettere egész évben szabadon, ingyenesen látogatható. Tökéletes választás egy napos kirándulásra, hiszen a közelben tanösvény, tulipános kert és egy hívogató rétesház is várja a vendégeket.


A magyar bivaly

Hazánk egyik legérdekesebb őshonos lakója valószínűleg a 4. és a 6. század közötti népvándorlások során vetette meg a lábát a Kárpát-medencében, ahol egészen az 1900-as évek derekáig igavonó állatként hasznosították. A második világháborút követő ipari fejlődés miatt az ország bivalyállománya jelentősen megcsappant: a 20. század elején feljegyzett 155 ezer egyedből napjainkra körülbelül 1500 maradt. 


A rezervátum története

A dél-alföldi régió kopár, szikes jellegű élőhelye szép lassan teljesen kietlenné tette a környék kedvelt horgászpihenőjét, a Nagyszéksós-tavat. Annak érdekében, hogy a nádassal benőtt terület új életre keljen, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Mórahalmi Városi Önkormányzat 2008-ban egy 45 tagú gulyát telepített a tó közelébe.

A magyar házi bivalyról azt kell tudni, hogy életmódját tekintve legalább olyan igénytelen, mint a szürke szarvasmarha, így különösebb gond nélkül szabadítja meg a tájat a kákától, a nádtól és a mocsári füvektől. Kitartó legelésüknek köszönhetően nem csak a tó nyerte vissza eredeti kiterjedését, de még az életterükről kiszorult madárfajok is visszatértek.


Látnivalók

Jelenleg a mórahalmi Bivalyrezervátumban egy majdnem 150 egyedből álló populációval ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az állatok meglehetősen nyugodt, már-már lusta életvezetést folytatnak, ezért érdemes távcsővel és egy nagy adag türelemmel érkezni. Kis szerencsével akár testközelből is megcsodálhatóak, ugyanis gyakran közel merészkednek a kerítéshez.

Tavasszal és nyáron nádi énekesek koncertje tölti meg a levegőt. A szemfüles természetjárók nagy godát, gulipánt, piroslábú cankót, bölömbikát és fattyúszerkőt is lencsevégre kaphatnak. A 9 hektáros tó körbejárása nagyjából 2-2,5 órás program.


Bölömbika tanösvény

A rezervátum tőszomszédságában egy 6 állomásos tanösvény hívja felfedezésre a látogatókat. Az év minden szakában ingyenesen látogatható, de a legjobb élményt március és október között nyújtja. Mindössze 3 kilométeren át kíséri a vendégeket, ezért gyerekkel is könnyen teljesíthető, de javasolt vízálló cipőben, szúnyogriasztóval érkezni. Az út során tájékoztató táblák adnak számot a környék történetéről, faunájáról és az aktív madárvédelemről, a végén pedig egy kilátó is helyet kapott.


Megközelítés

A helyszín autóval, busszal és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Mindössze 7 kilométer választja el a városközponttól, parkolni pedig az út mellett vagy a Nagyszéksósi Iskola épületénél lehet. 

Bivalyrezervátum értékelése 9.2 a lehetséges 10-ből, 43 hiteles vendégértékelés alapján.

9.2
Nagyon jó
43 értékelés alapján
 • 95%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
6
"Nem volt kitáblázva, hogy merre kell menni, mennyire szabad az állatokat megközelíteni."
"Aranyosak voltak az állatok, bár túl közel nem mertünk menni hozzájuk."
Család nagyobb gyerekkel (4 hónapja)
5
"A nagy szárasság miatt teljesen ki volt minden száradva, így a bivalyok is a rezervátum legtávolabbi erdős részébe húzódtak, tehát semmit nem láttunk."
Balogh Emese - család kisgyerekkel (9 hónapja)
Pécs
5
"Nagyon messze voltak a bivalyok."
sarus zoltán - középkorú pár (11 hónapja)
Szomód

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 5.8 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
  Gyerekbarát szolgáltatások
 • Tanösvény
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 700 m