Boldog Özséb-kilátó - Pilisszántó
9.8
33 értékelés alapján

Bemutatkozás

Nézz szét a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjáról, a 756 méteren trónoló Boldog Özséb-kilátóból! A parádés panorámát biztosító torony már 2014 óta népszerű úti cél a Pilisben kirándulók körében. Egész évben szabadon látogatható, ráadásul akár kerékpárral vagy babakocsival is megközelíthetjük.


Kilátás

A Boldog Özséb-kilátó fedett terasza 360 fokos látképet biztosít a környék felszínformáira, úgy mint a Visegrádi-hegység, a Pilisvörösvári-medence vagy a Budai-hegység. Különleges élmény pásztázni a távolt, különösen akkor, amikor megakad egy-egy felhősapka a közeli csúcsokon. De ugyanilyen emlékezetes lehet az is, ha elcsípjük a tejfehér téli ködtengert vagy egy esti túra után Budapest fényáradatán legeltetjük a szemünket.


Hasznos információk

A Pilis-tetőt díszítő építmény terasza 17 méter magasan fekszik, ahová csúszásbiztos lépcsősoron juthatnak fel a kirándulók. Aki érzékeny a magasságra, az örömmel fogja tapasztalni, hogy a lépcsőt nem hagyták szabadon, hanem sűrű fenyőborítással vonták körbe. Sajnos akadálymentes feljutásra jelenleg nincs lehetőség.

Megközelítése az év bármelyik szakában ingyenes. A kilátóhoz vezető túra közepesen nehéz, ezért ne indulj neki utcai cipőben!


Története

Korábban egy geodéziai torony állt a helyén, azt alakították át a ma is látható toronyszerkezetre. A 80-as években rakétabázisként használták, 1995 után pedig a meteorológia szolgálatába állt. Csaknem 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy turistalátványosságként megnyíljon a magyar panorámavadászok előtt.

Az új szerepkörhöz új elnevezés dukált, így lett a toronyból Boldog Özséb-kilátó. Ezzel a névadók a pálos szerzetesrend alapítójának állítanak emléket.


Megközelítés

A Pilis-tető Esztergom és Budakalász között, Budapesttől 1 órás autóútra fekszik. Megközelítése csak gyalogosan vagy kerékpárral lehetséges, legkönnyebben a Két-Bükkfa-nyereg parkolójától. Ha ezt az útvonalat választod, végig aszaltúton fogsz haladni.

Amennyiben hosszabban szeretnél túrázni, Pilisszántótól vagy Pilisszentkereszttől indulj és kövesd a piros és a zöld sáv, valamint a zöld háromszög jelzéseket.


Látnivalók a közelben

Dobogókői Kilátó – Dobogókő (7,7 km)
Teca kocsmája​ – Esztergom (10,9 km)
Dera-szurdok – Pilisszentkereszt (11 km)
Vaskapu Szikla​ – Pilisszentkereszt (11,4 km)
Pálos kolostor romjai – Esztergom (11,5 km)


Budapest és környéke látnivalók >>

Boldog Özséb-kilátó értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 33 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
33 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • Félnapos program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Fantasztikus panoráma!"
Egyéni utazó (1 éve)
Magyarország
10
"A kilátó megközelítése nagyon gyönyörű kilátásokat tartogat a Piilsről."
Középkorú pár (1 éve)
Szolnok
10
"Nagyon szép, felújított. Pálos rendi ismertető táblák a kilátóban."
Egyéni utazó (1 éve)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • Akadálymentesített

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 5 km