Borostyán-kút - Bakonybél
9.9
45 értékelés alapján

Bemutatkozás

Aki módszeresen végig szeretné járni a Bakony természeti csodáit, az nem hagyhatja le a bakancslistájáról a Bakonybéltől alig 1 kilométerre található Borostyán-kutat. A helyiek által Szentkútként is ismert kedvelt zarándokhely nem csak a nyugodt túrázásnak, de a befelé tekintésnek és a feltöltődésnek is tökéletes helyszínt nyújt.

A Borostyán-kút története során két fontos név merül fel: először is Szent Günteré, aki a közeli monostor alapítója volt, valamint Szent Gellérté, aki vértanúhalált halt 1046-ban. Mi a közös bennük? Úgy tartja a helyi fáma, hogy mindkét bencés szerzetes eltöltött az itt található sziklahasadékban egy pár évet remeteként, így a Szentkút az ő alakjuknak állít emléket.

A béke ezen kis szigetének megközelítése roppant egyszerű, hiszen csak egy pár perces sétára van a település központjától. Mivel jól kiépített, kavicsos parkoló is tartozik a pihenőparkhoz, az autóval érkezőknek sem kell aggódniuk. Az ide érkezőket egy lombos fáktól ölelt tavacska fogadja, amelyet 1996-ban mesterségesen hoztak létre a Gellért, Mór és Günter nevű források duzzasztásával. Érdemes leülni a partjára elmélkedni, nézelődni vagy egyszerűen csak hagyni, hogy magával ragadja az embert a terület hangulata. 

A Borostyán-kútnál áll egy kisméretű kápolna is, amit először 1826-ban építettek, majd a 19. században teljesen megújítottak. Ekkor készült el a szikla tetején található kálvária és a 14 képből álló stáció is, melyek elmaradhatatlan elemei a kirándulásnak. A kápolna oldalán egy lépcsősor vezet a ma már elfalazott sziklahasadékhoz, ami egykor még remetéknek adott otthont. Jelenleg egy Mária szobor áll a bejáratánál. Nem sokkal arrébb látható Opra Szabó István szoboralkotása is, ami Szent Gellértet ábrázolja egy jámbor szarvasborjúval az oldalán.

A pihenőpark családosok számára is ideális kirándulóhelyet biztosít, hiszen padok, tűzrakóhelyek, nyilvános mosdó és helytörténeti információs táblák is rendelkezésre állnak. A területen több túraútvonal is összefut, érdemes az egyiknek nekivágni és testközelből megismerni a Bakony természeti kincseit.

Borostyán-kút értékelése 9.9 a lehetséges 10-ből, 45 hiteles vendégértékelés alapján.

9.9
Kiváló
45 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • 1 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyon szép a Borostyánkútat körülölelő környezet"
Középkorú pár (2 hónapja)
Magyarország
10
"Karkötő vásárlási lehetőség becsületkasszával a borostyánkútnál. Indiánok mindenfelé...."
Baráti társaság (4 hónapja)
10
"Gyönyörű, romantikus hely ! Könnyen megközelíthető."
Középkorú pár (8 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 1.3 km
  • Akadálymentesített

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 1 km