Borostyán-kút - Bakonybél
9.9
40 értékelés alapján
20 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Bakonybél és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Aki módszeresen végig szeretné járni a Bakony természeti csodáit, az nem hagyhatja le a bakancslistájáról a Bakonybéltől alig 1 kilométerre található Borostyán-kutat. A helyiek által Szentkútként is ismert kedvelt zarándokhely nem csak a nyugodt túrázásnak, de a befelé tekintésnek és a feltöltődésnek is tökéletes helyszínt nyújt.

A Borostyán-kút története során két fontos név merül fel: először is Szent Günteré, aki a közeli monostor alapítója volt, valamint Szent Gellérté, aki vértanúhalált halt 1046-ban. Mi a közös bennük? Úgy tartja a helyi fáma, hogy mindkét bencés szerzetes eltöltött az itt található sziklahasadékban egy pár évet remeteként, így a Szentkút az ő alakjuknak állít emléket.

A béke ezen kis szigetének megközelítése roppant egyszerű, hiszen csak egy pár perces sétára van a település központjától. Mivel jól kiépített, kavicsos parkoló is tartozik a pihenőparkhoz, az autóval érkezőknek sem kell aggódniuk. Az ide érkezőket egy lombos fáktól ölelt tavacska fogadja, amelyet 1996-ban mesterségesen hoztak létre a Gellért, Mór és Günter nevű források duzzasztásával. Érdemes leülni a partjára elmélkedni, nézelődni vagy egyszerűen csak hagyni, hogy magával ragadja az embert a terület hangulata. 

A Borostyán-kútnál áll egy kisméretű kápolna is, amit először 1826-ban építettek, majd a 19. században teljesen megújítottak. Ekkor készült el a szikla tetején található kálvária és a 14 képből álló stáció is, melyek elmaradhatatlan elemei a kirándulásnak. A kápolna oldalán egy lépcsősor vezet a ma már elfalazott sziklahasadékhoz, ami egykor még remetéknek adott otthont. Jelenleg egy Mária szobor áll a bejáratánál. Nem sokkal arrébb látható Opra Szabó István szoboralkotása is, ami Szent Gellértet ábrázolja egy jámbor szarvasborjúval az oldalán.

A pihenőpark családosok számára is ideális kirándulóhelyet biztosít, hiszen padok, tűzrakóhelyek, nyilvános mosdó és helytörténeti információs táblák is rendelkezésre állnak. A területen több túraútvonal is összefut, érdemes az egyiknek nekivágni és testközelből megismerni a Bakony természeti kincseit.

Borostyán-kút értékelése 9.9 a lehetséges 10-ből, 40 hiteles vendégértékelés alapján.

9.9
Kiváló
40 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Kellemes, nyugodt környék."
Középkorú pár (7 hónapja)
Budapest
10
"Rendkívül gondozott, tiszta látogató-barát természeti környezet. Csodálatos hely."
Középkorú pár (11 hónapja)
10
"Jó kis sétát tettünk mire oda èrtünk,csendes,nyugodt."
Fakan Tímea - család nagyobb gyerekkel (11 hónapja)
Kecskemét

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 1.3 km
 • Akadálymentesített
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1 km