Egri Vár - Eger

20% kedvezmény

Hasznos információk

Szallas.hu-n foglalóknak

 • Felnőtt múzeumi belépőjegyek árából 20% kedvezmény

Nyitvatartás

nov. 6. - márc. 31.
 • A hét minden napján 8:00 - 18:00

Árak

Egész évben
 • Felnőtt belépőjegy 1 700 Ft
 • Kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek) 850 Ft

Szolgáltató ismertetése

Az egri vár története első királyunk, Szent István uralkodása idején kezdődött, aki 1001-1009 között az első tíz egyikeként alapította meg az egri püspökséget. A tatárjárás után az egyházi központ védelmére 1248-tól kővár építésébe kezdtek. A várban kiépült püspöki székhely a virágkorát a XV. században, a reneszánsz korában élte. A vár a 16. században, a török megszállás miatt három részre szakadt Magyar Királyság határvédelmi rendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erőssége volt. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552. évi ostrom, amikor a Dobó István által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros török túlerővel szemben megvédte a várat. Elsőként Tinódi Lantos Sebestyén örökítette meg históriás énekében a győzelmet, amely további irodalmi és képzőművészeti alkotások révén vált a nemzeti emlékezet részévé. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film tovább erősítette.
 
Eger 1552-es ostroma
Buda 1541-es török kézre kerülésével és az ország három részre szakadásával a vár jelentősége alapvetően megváltozott: Püspöki várból katonailag fontos erődítmény, végvár lett. Stratégiai jelentősége megnőtt, hiszen a három országrész - a Magyar Királyság, az Oszmán Birodalom és az Erdélyi Fejedelemség - találkozásánál helyezkedett el. A várat, melyet Dobó István parancsnoksága alatt alig 2000 főnyi sereg védelmezett, 1552. szeptember 11-én vette ostromzár alá a körülbelül húszszoros túlerőben lévő ellenség. Tizenkét napig tartott a tüzérségi előkészítés, melyet több gyalogsági roham követett.
Dobó kitűnően szervezte meg a védelmet, jól osztotta be a rendelkezésre álló erőit. Az ostrom egyik legtragikusabb eseménye volt a székesegyház sekrestyéjében elhelyezett lőpor felrobbanása, mely nagy riadalmat és komoly károkat okozott. A törökök az utolsó napon olyan erővel zúdultak a falakra, hogy Dobó hívó szavára még a várbeli asszonyok, sőt egy forrás szerint még a gyermekek is a falak védelmére siettek. Október 17-én a török sereg kudarcot vallva vonult el a falak alól. A várvédők közül több mint háromszázan estek el, és sok volt a sebesült is. Az egri diadal kiemelkedő jelentőségű volt, hiszen negyed százada először sikerült megállítani az Oszmán Birodalom főseregét. Lélektani hatása is óriási volt: visszaadta az emberek reményét, hogy a legyőzhetetlennek tartott ellenség is legyőzhető. Az egriek hősiességét ünnepelte egész Európa, Dobó Istvánt pedig a „kereszténység Herkulese”-ként emlegették.
 
Dobó István Vármúzeum
Az Egri vár ma már nemzeti emlékhely, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. A Dobó István Vármúzeum, mint történelmi emlékhely és kultuszhely feladatának tekinti Eger és Heves megye régészeti, történeti, numizmatikai, néprajzi, képzőművészeti, iparművészeti és irodalomtörténeti örökségének gyűjtését, megőrzését, feldolgozását és sokoldalú, élményszerű bemutatását, kiemelten kezelve az egri vár történelmi és épített örökségét, valamint Gárdonyi Géza írói hagyatékát, ápolva az író kultuszát. A Vármúzeum a gyűjtési és kutatási területét tekintve alapvetően helytörténeti, de számos gyűjtemény a megyén túlmutat, illetve országos, sőt európai jelentőségű elemeket is tartalmaz.

A Dobó István Vármúzeum törekszik arra, hogy tudományos központ, az igényes ismeretterjesztés és tudományos megalapozottságú történelmi interpretációk helyszíne, közösségi tér és turisztikai attrakció is legyen, gyűjteményei a lehető legteljesebben és a lehető legszélesebb körben hasznosuljanak.

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Nyitvatartás

A nyitvatartás ünnepnapokon és munkaszüneti napokon eltérő lehet!
november 6. - március 31.
 • 8:00 - 18:00
április 1. - november 5.
 • 8:00 - 22:00
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
 • 1 700 Ft
Kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek)
 • 850 Ft
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
Felnőtt múzeumi belépőjegyek árából
 • - 20%
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Helyszín jellemzői

Saját parkoló
Nincs
Wi-fi
Nincs
Akadálymentesített
Nem
Állatbarát
Igen
Étkezési lehetőség
Van
Tárlatvezetés / audio guide
Igen
Beszélt nyelvek
Magyar, Angol
Elfogadott kártyatípusok
 • MasterCard
 • VISA
 • Maestro
 • OTP SZÉP Kártya
 • MKB SZÉP Kártya
 • K&H SZÉP Kártya
9.5
Kiváló
(1240 értékelés alapján)
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint.
 • Az itt járt vendégek véleménye szerint, az év ezen szakaszában a legérdemesebb idelátogatni: Egész évben
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a szallas.hu-n foglalók
 • Több száz hiteles programértékelés!
Értékelés 10
"A vár egy része le volt zárva, a műemlékek le voltak takarva."
"Az idegenvezetés kitűnő volt. A kiállítások érdekesek, tartalmasak!"
Középkorú pár (2 hete)
Budapest
Értékelés 10
"Nagyon élvezetes a vezetett látogatói túra."
Középkorú pár (1 hónapja)
Magyarország
Értékelés 10
"Tárlatvezetés pörgős, jól megszervezett"
Fiatal pár (2 hónapja)
Budapest