Egri Vár - Eger
9.4
2486 értékelés alapján
Ajándék programkupon Szallas.hu-n foglalóknak:
20% Programkedvezmény
Felnőtt múzeumi belépőjegyek árából
+54 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Eger és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Az Egri Vár az egyik legmeghatározóbb építménye a magyar történelemnek és kultúrának. Lenyűgöző kiállítások sora tekinthető meg benne, egyik legkedveltebb közülük a Börtönkiállítás. A vár Eger főlé magasodó falai, melyek ezer év emlékeit őrzik szemet gyönyörködtetőek.

Az Egri Vár története

A története első királyunk, Szent István uralkodása idején kezdődött, aki 1001-1009 között az első tíz egyikeként alapította meg az egri püspökséget, amely 500 éves keresztül volt a várdombon. A tatárjárást követően 1248-ban kővárat építettek a püspökség védelmére. Nagyméretű külsővárral bővítették a huszita harcok alatt. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a reneszánsz korban élte. Ebben az időben az ország egyik meghatározó kulturális központja volt. A vár a XVI. században, a török megszállás miatt három részre szakadt Magyar Királyság határvédelmi rendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erőssége volt.

Az Egri Vár legismertebb eseménye az 1552-es ostrom volt, amikor Dobó István és a várvédők diadalmas győzelmet arattak a török túlerővel szemben és megvédték a várat. Elsőként Tinódi Lantos Sebestyén emlékezett meg a híres győztes csatáról históriás énekében, amely további irodalmi és képzőművészeti alkotások révén vált a nemzeti emlékezet részévé. Gárdonyi Géza ismert regényének, az Egri Csillagoknak és az abból készült filmnek köszönheti nagy népszerűségét.

Kiállítások

A vár ma már nemzeti emlékhely, ahol a Dobó István Vármúzeum működik. Bemutatja a látogatók számára Eger és Heves megye régészeti, történeti, numizmatikai, néprajzi, képzőművészeti, iparművészeti és irodalomtörténeti örökségeit, kiemelten kezelve az egri vár történelmi és épített örökségét, valamint Gárdonyi Géza írói hagyatékát, ápolva az író kultuszát. A Vármúzeum a gyűjtési és kutatási területét tekintve alapvetően helytörténeti, de számos gyűjtemény a megyén túlmutat, illetve országos, sőt európai jelentőségű elemeket is tartalmaz. A Dobó István Vármúzeum törekszik arra, hogy tudományos központ, az igényes ismeretterjesztés és tudományos megalapozottságú történelmi interpretációk helyszíne, közösségi tér és turisztikai attrakció is legyen, gyűjteményei a lehető legteljesebben és a lehető legszélesebb körben hasznosuljanak.

A várkapun belépve hatalmas falak és bástyák fogadják a látogatókat. A várudvarba érkezve, középen csodálható meg a hajdani, óriási, román és gótikus stílusú püspöki székesegyház maradványai. A székesegyház kriptájában helyezték örök nyugalomra Imre királyt 1024-ben. A helyet emléktábla őrzi. A templom maradványai mellett található a vár legrégebbi építményének , a X-XI. századi keresztelő kápolnának, a rotundának helyreállított és tetővel fedett alapfalait.

Az impozáns vártörténeti kiállítás az egykori püspöki palota emeltén kapott otthont. Az 1470-es években épült gótikus palota a legértékesebb építészeti emléke a várnak. A kiállítás a vár XVIII. századig terjedő időszakát mutatja be az érdeklődőknek. A XV. századból származó alexandriai Szent Katalint ábrázoló szobortorzó az egyik legértékesebb kincse a kiállításnak. A legnépszerűbb része a negyedik terem, ahol az 1552-es török elleni hősi várvédés elevenedik meg a diorámákon, különböző hang- és látványelemek teszik még életszerűbbé az ostromot. A többi teremben a végvári élet mindennapjaiba lehet betekintést nyerni, illetve a török megszállás emlékeivel lehet találkozni.

A Hősök terme a püspöki palota földszintjén található, amely csak vezetéssel tekinthető meg. A terem két oldalán hat, a várvédőket szimbolizáló szobor áll, középen Dobó István szarkofágja figyelhető meg.  A várostromban elhunytak csontjai a szobrok közötti szarkofágokban vannak elhelyezve. A falon a várvédők nevei olvashatók. 

A kazamatákat az 1552-es ostrom után építették ki. A három szinten fotó alagutak biztosították a várbeliek mozgását bástyák között ostrom alatt. A Püspöki Palota bal oldalán lévő épületben, a Képtárban kerültek elhelyezésre külföldi és magyar festők művei. Kevésbé ismert itáliai és németalföldi festők, és néhány ismertebb XIX. századi magyar művész munkáit csodálhatják meg a látogatók. A Panoptikumban felismerhetőek az Egri Csillagok jól ismert alakjai viaszszobor formájában. A vár népszerű kiállítása a Börtönkiállítás, melyet a nagy pincében rendeztek be középkori kínzóeszközökkel. Gárdonyi Géza sírja a vár egyik fülesbástyájánál lévő hatalmas fa alatt tekinthető meg. 

Megközelítés

A várba a Dobó térről indulva, a Dobó utcán végig sétálva, a Tinódi Sebestyén térnél lehet feljutni. Az autóval érkezők választhatják a Gárdonyi Emlékház előtti ingyenes parkolót, vagy a Kossuth Lajos utcán lévő fizetős parkolót. A buszpályaudvarról gyalogosan 20 perc alatt közelíthető meg.

Egri Vár értékelése 9.4 a lehetséges 10-ből, 2486 hiteles vendégértékelés alapján.

9.4
Nagyon jó
2486 értékelés alapján
 • 99%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
8
"Sajnos nagyon sok helyszín felújítàs alatt àll,ès emiatt nagyon sok helyszín nem làtogatható ezèrt kicsit dràgàllom a teljesàrú felnőtt jegy összegèt!"
"Gyönyörű kilàtàs,a làtogatható helyszínek sokszínűsège ès törtènelmi levezetèse a múzemban!"
Fiatal pár (4 napja)
10
"Idegenvezetés, kedves, figyelmes személyzet."
Baráti társaság (1 hete)
Magyarország
10
"Érdekes kiállítás, élő bemutató."
Család nagyobb gyerekkel (3 hete)

Nyitvatartás

hétfő
09:00-18:00
kedd
09:00-18:00
szerda
09:00-18:00
csütörtök
09:00-18:00
péntek
09:00-18:00
szombat
09:00-18:00
vasárnap
09:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
-20%
Felnőtt múzeumi belépőjegyek árából

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
2 000 Ft
Kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek)
1 000 Ft
Esti felnőtt belépőjegy
1 000 Ft
Esti kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek)
500 Ft
Idegennyelvű tárlatvezetés
12 000 Ft
Audio guide
400 Ft
Külön tárlatvezetés
6 000 Ft
Esküvői fotósjegy
12 000 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Rossz időben is jó program
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 600 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német, lengyel
 • Akadálymentesített
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: étterem
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Mosdó
 • Biciklitároló
  Gyerekbarát szolgáltatások
 • Múzeumpedagógiai foglalkozások
 • Játszószoba
  Fizetési lehetőségek
 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro
 • SZÉP kártya: OTP, MKB, K&H
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 300 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 200 m
 • Távolság vasútállomástól: 1 km