Eresztvényi Szánkópálya - Salgótarján

Bemutatkozás

Az Eresztvényi Szánkópálya évtizedekig szünetelt, azonban a helyiek összefogásának, önkéntes munkájának köszönhetően felújították és azóta minden hóesésnél újra ellepik a szánkózók.

Sárospatak egykor 4 sípályával és 3 sífelvonóval a téli sportok egyik népszerű helyszíne volt. A 70-es évektől Eresztvényben, Szilváskőben, Salgón és Dugdelpusztán űzhették kedvenc sportjukat a síelők. Miután ezek a pályák bezártak, helyüket nem vette át semmi 2017-ig.


Felújítás

Néhány önkéntes úgy döntött, hogy a régi Eresztvényi Sípálya alsó részét kitisztitják és szánkózásra alkalmassá teszik. Ezzel az volt a cél, hogy Eresztvény újra téli kikapcsolódási lehetőséget tudjon nyújtani mindenki számára. 

A Bükki Nemzeti Park és az Ipoly Erdő Zrt. jóváhagyásával 2017 szeptemberé­ben elkezdtek dolgozni a terület tisztításán, mely két hét alatt meg is valósult. A kivitelezéshez nagyban hozzájárultak helyi szervezetek, szakemberek, óvodások és iskolások is.


A pályáról

A körülbelül egyhektáros terület kilencven százalékát lehet igénybe venni. A turisztikai népszerűsítés és a valódi nagy beruházások még nem kezdődtek meg. A pályát az ország többi részén egyelőre nem nagyon ismerik, leginkább a helyiek látogatnak ki, főleg hétvégente. A teljesen ingyenesen használható eresztvényi szánkópálya a kisgyermekes családok körében a legnépszerűbb.


Tervek

A jövőben szeretnének egy alapítványt létrehozni, ahová a befolyt összeggel szeretnék minél színvonalasabbá tenni a szánkózási lehetőségeket. Áramot akarnak kivezettetni a pályához, hogy sötétedés után is lehessen maradni, hóágyúk beszerzésével pedig a folyamatos hóellátást igyekszenek biztosítani. A kivitelezésnek köszönhetően sokkal többen látogatnának a térségbe a téli időszakban, a város pedig újra régi téli fénykorát élhetné.


Megközelítés

Az Eresztvényi Szánkópályát érdemes Somoskőújfalu felől megközelíteni. Először az Ifjúsági úton, majd az Eresztvény-Salgóbányai főúton kell haladni egészen a Nógrád Geoparkig. A pálya a Dornyay turistaháznál található, melyet a Dornyay utcán lehet elérni. A turistaháznál és az ahhoz vezető út mentén van lehetőség parkolásra.

A szánkópályát csak megfelelő időjárás esetén, hideg időben és hóesésben, vagy hóesést követően érdemes látogatni. Világítás nincs, ezért sötétedést követően használata veszélyes és tilos.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • Beszélt nyelvek: magyar

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 4.7 km
  • Távolság buszmegállótól: 1.1 km