Erőművek Éjszakája - Miskolc
50 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Miskolc és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A programokon való részvételhez regisztráció szükséges!

2022-ben ismét megrendezésre kerül az Erőművek Éjszakája, melyhez idén 36 helyszín csatlakozott országszerte. Az erőművekben érdekes programokkal és szakszerű idegenvezetéssel készülnek az érdeklődőknek, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelési folyamatokba és azt is megtudhatják, hogyan jut el az energia a felhasználókhoz. A látogatók olyan helyszíneket fedezhetnek fel, melyekhez a hétköznapokban nagyon nehéz bejutni.

Helyszínek

Az Erőművek Éjszakájának egyik miskolci helyszíne a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. - Biomassza Fűtőmű, mely a Kilián városrész és a Dorottya utca térségének megújulóenergia alapú ellátásért felel. Az érdeklődők beleláthatnak abba, hogyan működik az 1100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetése. Az épületben egy Binder típusú 3 MW névleges teljesítményű kazán dolgozik, mely a legmodernebb műszaki tulajdonságokkal bír: automatikus teljesítmény- és tüzelőanyag-szabályozás, porleválasztó berendezés és egy 20 méter magas kémény. A fűtőmű Miskolcon, a Muhi utca 33764/9 hrsz. alatt található.

Másik helyszín a Tatár Utcai Hőközpont, mely távfűtési energiát ad át a Miskolci Geotermikus Rendszerből a 15 ezer lakást ellátó MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. belvárosi rendszerének. Itt 3 db, összesen 20MW teljesítményű lemezes hőcserélő üzemel. A látogatók megismerhetik a Miskolci Geotermikus Rendszer működését és a geotermikus energia haszonítását. A hőközpont a Tatár utca 29/a. cím alatt található.

A következő erőmű ugyanezen a címen helyezkedik el. A kapcsolt villamos- és hőenergiát termelő MVM MIFŰ Kft. látogatása során az érdeklődők felfedezhetik azoknak az üzemegységeknek a működését, amelyekkel a Társaság folyamatos rendelkezésre állást biztosít a geotermikus hő betáplálás meghibásodása esetén, vagy a geotermikus kapacitás feletti hő igények kielégítése érdekében az avasi és belvárosi rendszernek. A kiserőmű 5 db gázmotorral rendelkezik, melyekkel villamosenergiát termelnek. A kazánparkot az 1970-es években építették.

Fontos tudnivalók

Az erőműve területére 6 éven aluli gyermekek nem léphetnek be, a látogatás 6-14 év között is csak kísérővel ajánlott. A programra az Erőművek Éjszakájának honlapján előre le kell adni a jelentkezést. A Tatár utcai erőművek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Időpont

Időpontváltozás előfordulhat
Esemény dátuma még nem ismert
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 1.8 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
  Helyszíni szolgáltatások
 • Mosdó
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Zárt
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 400 m
 • Távolság vasútállomástól: 9.6 km