Ferde-vízesés - Óbánya
9.8
94 értékelés alapján
36 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Óbánya és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A földtörténeti szempontból is egyedülálló Ferde-vízesés az Óbányai-völgyben tett kirándulás egyik kihagyhatatlan látnivalója. A mesés sziklaalakzatok és a vadregényes zuhogó összképe még a világlátott turistát is ámulattal tölti el. A Kelet-Mecsekbe ékelődő szurdok felfedezése izgalmas programot biztosít a család minden tagjának.

Elhelyezkedés

A Tündérlépcsőnek is becézett zúgó az Óbánya és Kisújbánya között tátongó, alig 2 kilométer hosszú völgykatlanban rejtőzik. A sváb falu központját elhagyva turistajelzések kalauzolnak a helyes irányba. Ajánlott túracipőben érkezni, hiszen az ösvény átível a bővizű Öreg-patak felett, és előfordul, hogy csak gázlókon vagy köveken ugrálva lehet továbbhaladni. A terep ettől eltekintve egyszerű és akár kisgyerekekkel is hamar bejárható. A pisztrángos tó után a kirándulókat már csak pár percnyi séta választja el a patakmeder legszebb kincseitől.

Látnivalók

A varázslatos hangulatú zuhatag némán mesél a sziklák 150 millió éves történetéről. Az impozáns kőtömböket a kréta korban lejátszódó tektonikus lemezmozgások billenték ki vízszintes helyzetükből. A lerakódott mész- és márgarétegek körülbelül 30°-ban térnek el eredeti fekvésüktől. A patak vize az így kialakult 10-15 centiméter magasságú lépcsőfokokon bukdácsol lefelé és folytatja útját Kisújbánya irányába. A vízesés minden évszakban lélegzetelállító látvány nyújt, de talán téli köntösében a legfotogénebb, amikor jégcsapok lógnak sziklaereszeiről. A halkan csörgedező patak melletti erdős pihenő piknikezésre és relaxálásra hívogatja az érkezőket.

A Tündérlépcsőtől nem messze fekvő Csepegő-sziklát sem szabad kihagyni a programtervből. A zöld mohával és gímpáfránnyal tarkított mésztufatömb pici üregeiből folyamatosan csepeg a víz, ami különösen a fagyos hónapokban nyújt páratlan látvány. A figyelmes túrázók a tanösvény mentén a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet madárvilágával is megismerkedhetnek. Leggyakrabban vörösbegyek, cinkék és ökörszemek vehetők észre a bükkfák ágain, de a szerencsésebbek harkályt és egerészölyvet is megpillanthatnak. 

Ferde-vízesés értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 94 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
94 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyon szép patakos völgy, kellemes sétával bejárható."
Család nagyobb gyerekkel (1 hónapja)
10
"Gyönyörű látvány"
Mercedesz Tóth-Vajland - fiatal pár (2 hónapja)
10
"Kellemes ki kapcsolodás kényemes séta ."
Középkorú pár (4 hónapja)
Balástya

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 3 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 2.6 km