Ferde-vízesés - Óbánya
9.8
54 értékelés alapján
36 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Óbánya és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A földtörténeti szempontból is egyedülálló Ferde-vízesés az Óbányai-völgyben tett kirándulás egyik kihagyhatatlan látnivalója. A mesés sziklaalakzatok és a vadregényes zuhogó összképe még a világlátott turistát is ámulattal tölti el. A Kelet-Mecsekbe ékelődő szurdok felfedezése izgalmas programot biztosít a család minden tagjának.

Elhelyezkedés

A Tündérlépcsőnek is becézett zúgó az Óbánya és Kisújbánya között tátongó, alig 2 kilométer hosszú völgykatlanban rejtőzik. A sváb falu központját elhagyva turistajelzések kalauzolnak a helyes irányba. Ajánlott túracipőben érkezni, hiszen az ösvény átível a bővizű Öreg-patak felett, és előfordul, hogy csak gázlókon vagy köveken ugrálva lehet továbbhaladni. A terep ettől eltekintve egyszerű és akár kisgyerekekkel is hamar bejárható. A pisztrángos tó után a kirándulókat már csak pár percnyi séta választja el a patakmeder legszebb kincseitől.

Látnivalók

A varázslatos hangulatú zuhatag némán mesél a sziklák 150 millió éves történetéről. Az impozáns kőtömböket a kréta korban lejátszódó tektonikus lemezmozgások billenték ki vízszintes helyzetükből. A lerakódott mész- és márgarétegek körülbelül 30°-ban térnek el eredeti fekvésüktől. A patak vize az így kialakult 10-15 centiméter magasságú lépcsőfokokon bukdácsol lefelé és folytatja útját Kisújbánya irányába. A vízesés minden évszakban lélegzetelállító látvány nyújt, de talán téli köntösében a legfotogénebb, amikor jégcsapok lógnak sziklaereszeiről. A halkan csörgedező patak melletti erdős pihenő piknikezésre és relaxálásra hívogatja az érkezőket.

A Tündérlépcsőtől nem messze fekvő Csepegő-sziklát sem szabad kihagyni a programtervből. A zöld mohával és gímpáfránnyal tarkított mésztufatömb pici üregeiből folyamatosan csepeg a víz, ami különösen a fagyos hónapokban nyújt páratlan látvány. A figyelmes túrázók a tanösvény mentén a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet madárvilágával is megismerkedhetnek. Leggyakrabban vörösbegyek, cinkék és ökörszemek vehetők észre a bükkfák ágain, de a szerencsésebbek harkályt és egerészölyvet is megpillanthatnak. 

Ferde-vízesés értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 54 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
54 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Fantasztikusan jókat lehet túrázni, piknikezni, pihenni, kóstolni, stb."
Család nagyobb gyerekkel (2 hónapja)
10
"Gyönyörű környezet, csend, jó levegő."
Család nagyobb gyerekkel (2 hónapja)
10
"5 évessel is simán látogatható, szép, a környezet csodálatos"
Család kisgyerekkel (5 hónapja)
Szeged

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 3 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 2.6 km