Figula Pincészet - Balatonfüred
Bemutatkozás
Az 1993-ban alakult Figula Pincészet még azoknak a borrajongóknak is tartogat újdonságokat, akik már hozzáedzőttek a különleges ízekhez. Hazánk egyik legnívósabb borászata a minőségre és a vidék páratlan ízjegyeinek megőrzésére, hangsúlyozására törekszik. Nemzetközi kontextusban is komoly hírnévvel büszkélkedhet, hiszen palackjai évről-évre eredményesen szerepelnek a szakma legelismertebb versenyein. 2018-ban például a Köves 2016 lett az első magyar száraz fehérbor, ami osztatlan sikert ért el a londoni Decanter World Wine Awards megmérettetésén.
Kialakításának köszönhetően nem csak hívogató, de a balatonfüredi tájba is jól illeszkedik. A borozgatás élményét tovább emeli, ha szép időben a teraszon élvezik ki a vendégek a lélekmelengető panorámát.
A 30 hektárt felölelő birtokon több dűlőt is külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással művelnek. Balatonfüred mellett Balatonszőlős, Csopak, Tihany és Pécsely területére is kiterjednek a szőlőültetvények. Mivel főleg fehérborokkal foglalkoznak, kék szőlőt csak a birtok 20%-án termesztenek. Fő fajtáik a Zenit, az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Chardonnay, a Sárgamuskotály, a Sauvignon blanc, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot és a Kékfrankos.
A Figula Pincészet 6 boros és prémium kóstolóval is várja a különleges élményre szomjazókat. A választott tételektől függően a program 1,5-3 órás, mely során vendégek részletes bemutatást kapnak a borvidék jellegzetességeiről és a zamatos nedűk elkészítésének rejtelmeiről. Az évszázados hagyományok tisztelete mellett az új technológiákról is szó esik. Azok, akik a prémium kóstolásnak vágnak neki, felejthetetlen ízkalandra számíthatnak, hiszen lehetőségük nyílik megismerni a pincészet díjnyertes és féltve őrzött palackjainak tartalmát.
A kóstolásnak három helyiség szolgál a színteréül, melyeknek befogadóképessége 30, 40 és 60 fő. Az italok mellé ínycsiklandó sajtokat, pogácsát és szódavizet kínálnak, de igény esetén hideg és meleg étellel is tudnak kedveskedni. A programon való részvétel előzetes foglaláshoz és időpont egyeztetéshez kötött.
A minőségi borfogyasztás híveit Balatonfüred központjától alig 4 percnyi autóút választja el a Figula Pincészettől. Az Arácsi út felől érkezők a plébániatemplom utáni első jobbkanyarral kerülhetnek rá a Csárda utcára, mely egyenesen a borászatig vezet. Könnyű felismerni, hiszen egy hatalmas tölgyfa áll a bevezető út mellett.
Kialakításának köszönhetően nem csak hívogató, de a balatonfüredi tájba is jól illeszkedik. A borozgatás élményét tovább emeli, ha szép időben a teraszon élvezik ki a vendégek a lélekmelengető panorámát.
Szőlőskertek
A 30 hektárt felölelő birtokon több dűlőt is külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással művelnek. Balatonfüred mellett Balatonszőlős, Csopak, Tihany és Pécsely területére is kiterjednek a szőlőültetvények. Mivel főleg fehérborokkal foglalkoznak, kék szőlőt csak a birtok 20%-án termesztenek. Fő fajtáik a Zenit, az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Chardonnay, a Sárgamuskotály, a Sauvignon blanc, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot és a Kékfrankos.
Borkóstoló
A Figula Pincészet 6 boros és prémium kóstolóval is várja a különleges élményre szomjazókat. A választott tételektől függően a program 1,5-3 órás, mely során vendégek részletes bemutatást kapnak a borvidék jellegzetességeiről és a zamatos nedűk elkészítésének rejtelmeiről. Az évszázados hagyományok tisztelete mellett az új technológiákról is szó esik. Azok, akik a prémium kóstolásnak vágnak neki, felejthetetlen ízkalandra számíthatnak, hiszen lehetőségük nyílik megismerni a pincészet díjnyertes és féltve őrzött palackjainak tartalmát.A kóstolásnak három helyiség szolgál a színteréül, melyeknek befogadóképessége 30, 40 és 60 fő. Az italok mellé ínycsiklandó sajtokat, pogácsát és szódavizet kínálnak, de igény esetén hideg és meleg étellel is tudnak kedveskedni. A programon való részvétel előzetes foglaláshoz és időpont egyeztetéshez kötött.