Frankó Tanya és Haluska Ház - Békéscsaba
Bemutatkozás
A Frankó Tanya és Haluska Ház megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!
Békéscsaba külterületén egy hangulatos, vidéki stílusú tanya várja a kedves látogatókat, mely a XX. század elején épült. Az ide érkező vendégek megismerkedhetnek a korabeli tanyasi élettel, melyhez a katolikus szlovák család a gasztronómiát hívta segítségül. A tanyabemutatás középpontjában a szlovák nemzeti étel, a haluska áll.
Az alapozás nélküli, vert falú épületet a XX. század elején építették a település legmagasabb pontján. A tájra jellemzően alakították ki, alacsony ajtókkal és osztott ablakokkal. Három helyiségből áll, ez a lakókonyha, a tisztaszoba és az éléskamra. A ház egyedisége, hogy a tisztaszoba és a kemence hajópadlója eredeti állapotában tekinthető meg. Az udvaron konyhakert és kukoricagóré, továbbá ólak láthatók.
A tanyán az élet szükségleteit saját maguknak teremtik meg. Villany és fúrt kútvíz kialakításra került, a fűtést és a főzést fával oldják meg. Esősebb napokon az esővizet összegyűjtik, mellyel a növényeket öntözik, illetve a baromfiudvar itatóját és úsztatóját táplálják. Az udvaron található gyümölcsfák terméseiből lekvárt és pálinkát főznek, a savanyúságnak valót pedig a konyhakertben termelik ki. A tanyához szántóföldek is tartoznak, terményeit részben állatok etetésére hasznosítják, részben értékesítik.
A betérő vendégeket mindig családias hangulat és szívélyes vendéglátás fogadja. Érdemes Haluska-napon meglátogatni a létesítményt, ugyanis ekkor haluskát készíthetnek közösen a helyiekkel. Ezen kívül megtekinthetik a teljes tanyát kívül-belül, ovis és iskolás csoportoknak kirándulásokat szerveznek, rendhagyó környezeti órát tartanak és nem utolsó sorban az itt élő állatokat is megismerhetik közelebbről, vagy akár meg is simogathatják őket.
Békéscsaba külterületén egy hangulatos, vidéki stílusú tanya várja a kedves látogatókat, mely a XX. század elején épült. Az ide érkező vendégek megismerkedhetnek a korabeli tanyasi élettel, melyhez a katolikus szlovák család a gasztronómiát hívta segítségül. A tanyabemutatás középpontjában a szlovák nemzeti étel, a haluska áll.
A tanya bemutatása
Az alapozás nélküli, vert falú épületet a XX. század elején építették a település legmagasabb pontján. A tájra jellemzően alakították ki, alacsony ajtókkal és osztott ablakokkal. Három helyiségből áll, ez a lakókonyha, a tisztaszoba és az éléskamra. A ház egyedisége, hogy a tisztaszoba és a kemence hajópadlója eredeti állapotában tekinthető meg. Az udvaron konyhakert és kukoricagóré, továbbá ólak láthatók.
Élet a tanyán
A tanyán az élet szükségleteit saját maguknak teremtik meg. Villany és fúrt kútvíz kialakításra került, a fűtést és a főzést fával oldják meg. Esősebb napokon az esővizet összegyűjtik, mellyel a növényeket öntözik, illetve a baromfiudvar itatóját és úsztatóját táplálják. Az udvaron található gyümölcsfák terméseiből lekvárt és pálinkát főznek, a savanyúságnak valót pedig a konyhakertben termelik ki. A tanyához szántóföldek is tartoznak, terményeit részben állatok etetésére hasznosítják, részben értékesítik.
Programok
A betérő vendégeket mindig családias hangulat és szívélyes vendéglátás fogadja. Érdemes Haluska-napon meglátogatni a létesítményt, ugyanis ekkor haluskát készíthetnek közösen a helyiekkel. Ezen kívül megtekinthetik a teljes tanyát kívül-belül, ovis és iskolás csoportoknak kirándulásokat szerveznek, rendhagyó környezeti órát tartanak és nem utolsó sorban az itt élő állatokat is megismerhetik közelebbről, vagy akár meg is simogathatják őket.Árak
Egész évben
Látogatói díj
1 000 Ft