Gánti Bauxitföldtani Park - Gánt
9.5
38 értékelés alapján
53 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Gánt és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Magyarország legapróbb kistája ad otthont a Gánti Bauxitföldtani Parknak, ahol egy 13 állomásos tanösvény csábítja kihagyhatatlan kalandra a természetkedvelőket. A Velencei-tó környéke egyébként is sok látnivalót tartogat, így ha már sikerült kiélvezni a tó ideális vízhőmérsékletét, akkor ideje elővenni a túracipőt is. A Gánt határában fekvő vörös lankák, a szabadtéri múzeum és a föld alatti bányászati kiállítás minden korosztálynak felejthetetlen élményt fog nyújtani.

Gánt nevezetességéről tudni kell, hogy az út egyik oldala ingyenesen látogatható, míg a másik részének felfedezése belépőjegyhez kötött.

Története

A Vértes-hegység bércei közt megbújó egykori bauxitbánya Európa szerte hatalmas hírnévnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen az 1920-as és 1980-as évek között összesen 10.000.000 tonnányi bauxitot sikerült kibányászni a lelőhelyről. Mivel a timföldgyártás szempontjából nélkülözhetetlen alapanyagról van szó, Németország a II. világháború alatt az egész fejtést lefoglalta.

1953-ban érte el évi csúcstermelését, ami nem kevesebb, mint 600.000 tonna volt. A 127 500 négyzetméteres területen 1987-ben megszűnt a bányászati tevékenység és a természet lassan, de biztosan elkezdte visszahódítani a tájat.

Tanösvény

A 3,5 kilométeres, nagyjából 1-1,5 óra alatt bejárható tanösvény egy kellemes séta formájában enged betekintést a környék geológiai rejtelmeibe. A Gánti Bauxitföldtani Parkon átívelő túra 13 állomását célszerű sorrendben követni. Gyerekekkel is kiváló úti cél, mert könnyen teljesíthető és mindig akad valami látnivaló a fiatal felfedezőknek. A Mars felszínét idéző sziklabirodalomban bőven akadnak ismertető táblák, hogy az élmény ne csak izgalmas, de tanulságos is legyen.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

Ha pedig már szóba jött a tanulás, akkor a szabadtéri múzeumról és a föld alá rejtett bányászati relikviákról sem érdemes megfeledkezni. A létesítmény, ami az érctelep felfedezőjének nevét viseli, a magyarországi bányászat virágkoráról mesél. Testközelből lehet szemrevételezni az egykori munkaeszközöket, szerszámokat, régi fényképeket és az udvaron még két eredeti bauxitszállító mozdony is várja a kirándulókat.

Megközelítés

A világszinten is ritkaságnak számító parkot mindössze 30 kilométer választja el Velencétől, így akár a Vértes-hegység és a Gerecse környékén túrázók is útba ejthetik. A hajdani bauxit lelőhelyet Gánt központjától nagyjából 6 percnyi autózással lehet elérni. Ingyenes parkoló terül el az út jobb oldalán, ráadásul még a tanösvény is innen indul, így a megközelítés biztosan nem fog gondot okozni.

Gánti Bauxitföldtani Park értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 38 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
38 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Különleges hely, sehol nincs ehhez hasonló táj."
Balla Viktória - idősebb pár (3 hete)
Budapest
10
"Szebb és érdekesebb mint a képek alapján."
Csoport (1 hónapja)
Magyarország
9
"Nem igazán negatívum, inkább adottság: kicsit esős időben jártunk ott, úgy elég sáros a terep, túracipő nélkülözhetetlen."
"Jó a tanösvény és a bányamúzeum rész is."
Középkorú pár (1 hónapja)
Magyarország

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Múzeumi belépőjegy
1 000 Ft/fő
Kedvezményes múzeumibelépőjegy
500 Ft/fő
Fotózás /üzleti/ nyitvatartási időben
5 000 Ft/óra
Tárlatvezetés: előzetes bejelentkezés szükséges
600 Ft/fő

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • Beszélt nyelvek: magyar
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1.3 km