Gellért-hegy - Budapest
9.6
29 értékelés alapján

Bemutatkozás

A természetközeli kikapcsolódást és lélegzetelállító panorámát kínáló Gellért-hegy több mint 230 méterrel trónol Budapest felett, és elválaszthatatlan része a főváros dunai látképének. Történelmi, kulturális és tursiztikai jelentősége miatt az egyik leglátogatottabb látnivaló hazánkban.

A Szabadság-híd és az Erzsébet-híd között magasodó Gellért-hegy borongós őszi napokon és a legnagyobb nyári kánikulában is csodálatos kirándulóhely. Közel 40 hektáros területe 1997 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, változatos dolomitsziklái már messziről megragadják a tekintetet.


Története

Az impozáns sziklafal több száz millió éves üledékes kőzetből tevődik össze. Erdővel benőtt felső szintje jóval fiatalabb ennél, nagyjából 56 millió éves múltra tekint vissza. A hegy mélyében rejtőző dolomitból vetődéssel alakultak ki a szabálytalan rögök, amik ma olyan pompás látványelemmé teszik. A területen keresztülfutó törésvonal mentén forró vizek törtek a felszínre, tovább gazdagítva a hegy ásványkincsét. 

Első ismert lakói az eraviszkusz nevű kelta törzs tagjai voltak, akik már a rómaiak előtt felfigyeltek kedvező fekvésére. 1847-ben kísérletet tettek arra, hogy Kelen-bérc legyen az elnevezése, de nem telt sok időbe, hogy újból a vértanúhalált halt püspök nevét viselje. 1987-ben a dunai panoráma meghatározó részeként világörökségi helyszínné nyilvánították. 


Látnivalók

A Gellért-hegy egyik leglátogatottabb pontja a Szent Iván-barlang mélyedésébe faragott Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom. Történelmi szempontból is jelentős, hiszen itt talált otthonra az első hazai alapítású szerzetesrend. A pálosok gondoskodásának köszönhetően 1934-re nyerte el végleges formáját, 1950-ben azonban az Államvédelmi Hatóság emberei betonfallal fedték le, amitől csak 1992-ben tudták megszabadítani. A barlang szájánál Szent István szobra magasodik, melyet Kő Pál készített mészkőből.

A sziklatemplom mellett a Citadella is közkedvelt úti cél. A fellegvárat Haynau tábornok építtette 1850 és 1854 között a szabadságharc kedélyeinek elcsitítására. Az erődítmény felett a monumentális Szabadság-szobrot csodálhatják meg a látogatók. Kisfaludi Strobl Zsigmond műve egy pálmaágat tartó nőalakot ábrázol és a német hadsereget kivonulásra kényszerítő szovjet katonák tiszteletére emelték.

Ha már erre jár az ember, érdemes a Budai Arborétumot is felvenni a menetrendbe, hiszen Magyarország egyik leggazdagabb botanikai gyűjteményével büszkélkedhet.

Gellért-hegy értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 29 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
29 értékelés alapján
 • 97%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A citadella felújítás miatt le van zárva, nem tudtuk teljes mértékben megcsodálni sem a szobrokat sem a kilátást."
"Szép kilátás és környezet. Nagyon finom forralt bort és óriás perecet vásároltunk egy utcai árustól."
Fiatal pár (1 éve)
8
"Sajnos a felújítás, elkerítés miatt mindent nem láttunk."
"Meglepő volt, hogy ilyen természetközeli hely is van Budapesten."
Középkorú pár (2 éve)
Magyarország
4
"Átépítik a Citadellát..."
Család kisgyerekkel (2 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 200 m

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 200 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 350 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 3.3 km
 • Távolság buszmegállótól: 600 m