Gellért-hegy - Budapest
9.5
26 értékelés alapján
97 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Budapest és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A történelmi, kulturális és földrajzi szempontból is jelentős Gellért-hegy a Duna budai partját ékesíti. Közel 40 hektáros területe 1997 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, változatos dolomitsziklái pedig már messziről megragadják az érkezők tekintetét. A Szabadság-híd és az Erzsébet-híd között magasodó tömbje borongós őszi napokon és a legnagyobb nyári kánikulában is csodálatos kirándulóhely. 

Története

Az impozáns sziklafal több száz millió éves üledékes kőzetből tevődik össze. Erdővel benőtt felső szintje jóval fiatalabb ennél, nagyjából 56 millió éves múltra tekint vissza. A hegy mélyében rejtőző dolomitból vetődéssel alakultak ki a szabálytalan rögök, amik ma olyan pompás látványelemmé teszik. A területen keresztülfutó törésvonal mentén forró vizek törtek a felszínre, tovább gazdagítva a hegy ásványkincsét. 

Első ismert lakói az eraviszkusz nevű kelta törzs tagjai voltak, akik már a rómaiak előtt felfigyeltek kedvező fekvésére. 1847-ben kísérletet tettek arra, hogy Kelen-bérc legyen az elnevezése, de nem telt sok időbe, hogy újból a vértanúhalált halt püspök nevét viselje. 1987-ben a dunai panoráma meghatározó részeként világörökségi helyszínné nyilvánították. 

Látnivalók

A Gellért-hegy egyik leglátogatottabb pontja a Szent Iván-barlang mélyedésébe faragott Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom. Történelmi szempontból is jelentős, hiszen itt talált otthonra az első hazai alapítású szerzetesrend. A pálosok gondoskodásának köszönhetően 1934-re nyerte el végleges formáját, 1950-ben azonban az Államvédelmi Hatóság emberei betonfallal fedték le, amitől csak 1992-ben tudták megszabadítani. A barlang szájánál Szent István szobra magasodik, melyet Kő Pál készített mészkőből.

A sziklatemplom mellett a Citadella is közkedvelt úti cél. A fellegvárat Haynau tábornok építtette 1850 és 1854 között a szabadságharc kedélyeinek elcsitítására. Az erődítmény felett a monumentális Szabadság-szobrot csodálhatják meg a látogatók. Kisfaludi Strobl Zsigmond műve egy pálmaágat tartó nőalakot ábrázol és a német hadsereget kivonulásra kényszerítő szovjet katonák tiszteletére emelték.

Ha már erre jár az ember, érdemes a Budai Arborétumot is felvenni a menetrendbe, hiszen Magyarország egyik leggazdagabb botanikai gyűjteményével büszkélkedhet. A kirándulásnak remek záróakkordja lehet a Feneketlen-tó, ahol a gyönyörű természeti környezetben tudják kipihenni a kirándulók a túrázás fáradalmait.

Gellért-hegy értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 26 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
26 értékelés alapján
 • 96%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A citadella felújítás miatt le van zárva, nem tudtuk teljes mértékben megcsodálni sem a szobrokat sem a kilátást."
"Szép kilátás és környezet. Nagyon finom forralt bort és óriás perecet vásároltunk egy utcai árustól."
Fiatal pár (3 hete)
8
"Sajnos a felújítás, elkerítés miatt mindent nem láttunk."
"Meglepő volt, hogy ilyen természetközeli hely is van Budapesten."
Középkorú pár (10 hónapja)
Magyarország
4
"Átépítik a Citadellát..."
Család kisgyerekkel (1 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 200 m
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 200 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 350 Ft/óra
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 600 m
 • Távolság vasútállomástól: 3.3 km