Gödöllői Királyi Kastély - Gödöllő

Szolgáltató ismertetése

Királyi reprezentáció a gödöllői kastélyban.

A gödöllői kastélyban a kezdetektől fogva pezsgő társasági élet folyt. Erzsébet királyné 1867-től előszeretettel tartózkodott itt, és maga köré gyűjtötte a magyar arisztokrácia krémjét. A népes társaság vadászatokon, lovas versenyeken, vagy egyszerűen a kastély lovardájában múlatta az időt, ahol a királyné zenére előadott lovas mutatványaiban gyönyörködhettek.

Gyakran vendégeskedtek itt nemcsak a környékbeli arisztokraták, hanem a Lónyay, Andrássy, Károlyi, Festetich, Szapáry, Zichy, Sennyey családok tagjai is, valamint olyan vendégek - mint például Bay Middleton, Erzsébet királyné angliai lovas kísérője, vagy Mary Wallersee, Erzsébet királyné rangon alul született unokahúga - akik a „hivatalos” bécsi, vagy budai udvarba nem nyerhettek volna meghívást. Az gödöllői udvar légkörét a kötöttségektől mentes, kedélyes hangnem jellemezte, ami még Ferenc József szertartásos merevségén is oldott némiképp. Hol máshol fordulhatott volna elő, hogy a kisebb műtéten átesett, egyik kezét használni nem tudó Festetich Máriának az uralkodó személyesen vágja fel a húst, hogy a grófnő is részt vehessen a közös étkezésen?
De nem csak az uralkodó részvételével, hanem távollétében is rendeztek hivatalos eseményeket. Ilyen volt például a magas rangú katonai és udvari méltóságoknak adott ünnepélyes étkezés, a „Marschalltafel”, a császári asztal számára készített étkekkel, amilyet többször is tartottak Gödöllőn.
Az ünnepi alkalmakat, de még a közös kirándulásokat is gyakran színesítették cigányzenével, amely akkoriban nagyon divatos volt Európa-szerte. A királyné kedvenc melódiái máig minden cigányzenész repertoárján szerepelnek.
 

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Nyitvatartás

Egész évben
  • Hétfő-Szerda: 9:00 - 17:00
  • Csütörtök: 10:00 - 20:00
  • Péntek-Vasárnap: 10:00 - 18:00
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
  • 2 600 Ft
Diák belépőjegy
  • 1 500 Ft
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Kedvezmények a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
Állandó kiállítás árából
  • - 20%
3D vetítő és lovakultúra kiállítás, Barokk Színház, Horthy bunker áraiból
  • - 50%
Leírást mutasd Mutass kevesebbet