Gombos-hegyi pincesor - Hercegkút
9.7
52 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az egyedi látványosságot nyújtó Gombos-hegyi Pincesor a Sárospatak mellett elhelyezkedő Hercegkút településen található. A Tokaji Borvidék, de talán Magyarország borvidékei közül is ez az egyetlen hely, ahol egymás fölött 4 szinten helyezkednek el a közel nyolcvan darab, egységes kinézetű pincék.

Ugyanitt található egy hasonló látványosság, ami a falu északnyugati részén helyezkedik el. Ez a Kőporosi pincesor, hasonló kiépítésű, mint társa, megközelítőleg nyolcvanöt darab pincét számolhatnak meg. 


Története

A Gombos-hegyi Pincesor legtöbb pincéje a 19. században kerültek megépítésre, de fellelhetők olyanok is, amik szinte a településsel egyidősek. Egykor a faluban a házakat ilyen hobbitlak szerű, csodálatosan kialakított borospincékkel árusították, így minden házhoz tartozott egy pince.  

A hegybe vájt helyiségek bejáratánál egy keményebb andezit kiboltozást látható, beljebb pedig már puha, riolittufa alapkőzetbe vájt járatokkal találkozhatnak. A pincék nagy része egy vagy két ágas, azonban vannak, melyek háromágúak. A pincesor része a Tokaj-hegyaljai borvidéknek, amely mint kultúrtáj 2002 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.


Kálvária

A Gombos-hegyi Pincesor felett húzódik a 14 stációból álló kálvária, amit 2004-ben alakítottak ki a hívek összefogásának eredményeként. A kálvária állomásai úgy lettek kialakítva, hogy a hosszú sétány két oldalán helyezkedjenek el, de minden esetben a kilátás a falura koncentrálódik, így egyedülálló panoráma várja az ide látogatókat.

A 15. stáció, ami Krisztus feltámadását szimbolizálja, a hegy tetején, a kálvária kápolnájában került kialakításra. 2009-ben felszentelték a helyet, ezzel együtt kilátóként is funkcionál. 


Megközelítés

A hercegkúti Gombos-hegyi Pincesor a falu északnyugati peremén található. Elhelyezkedése miatt megközelítése autóval vagy kerékpárral ajánlott, de a faluból egy kiadósabb séta keretén belül is elérhető. Az autóval érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség biztosított a pincesor bejárata előtt.

Gombos-hegyi pincesor értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 52 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
52 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Koszos mosdók."
Család nagyobb gyerekkel (2 hete)
Magyarország
8
"Ingyenes WC. Nagyon szép kilátás. Piknikező helyek."
Fiatal pár (1 hónapja)
10
"Nagyon finom borokat kóstoltunk, és vettünk. Kedves volt a kiszolgálás."
Középkorú pár (8 hónapja)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 3.5 km

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1 km
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 1.1 km