Gulipán tanösvény – Kelemen-szék - Fülöpszállás

Bemutatkozás

A Solti-síkságon járva érdemes felkeresni a Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tórendszerét, a Kelemen-széket, mely eredeti állapotában várja a kirándulni vágyó vendégeket. Az itt található Gulipán tanösvény minden évszakban lehetőséget nyújt, hogy a madárlesből megfigyeljék a gyepet, vagy a sekély tó vizén táplálkozó madarakat. A Kelemen-szék érdekessége, hogy ezt a részt a bivalyok tartják karban azzal, hogy legelnek és tapossák a talajt, így látogatáskor egy-egy bivaly dagonyászását is szemügyre vehetik.


Állatvilág

A hazánkban kevés számban jelen lévő szikes tavak víztani és természetvédelmi értéke felbecsülhetetlen. A víz sajátosságaik annyira speciálisak, hogy csak apró rákok és más mikroszkopikus szervezetek képesek életben maradni. Ők jelentik az itt lakó parti madarak táplálékbázisát.

A költő fajok közül nagy számban találhatók gulipánok és küszvágó csérek. Tavasszal, vonulás idején piros lábairól és dallamos fütyüléséről könnyen felismerhető a cankó. Az év több időszakában a danka sirály és a piros csőrű szerencsesirály figyelhető meg. Ezen kívül feltűnik még a nyári lúd, a búbos vöcsök, a barna rétihéja, kócsagok, gémek és darvak.


Gulipán tanösvény

A tanösvény összesen 6 állomásból áll. A szikes tó legszebb küllemét tavasszal és ősszel adja, nyáron kora reggel vagy késő délután ajánlott a kirándulás. Távcső használata mindenképp ajánlott, hogy közelebbről is megtekinthessék az itt élő állatok életvitelét.


Megközelítés

A Kelemen-szék a Gulipán tanösvénnyel Fülöpszállás és Solt között félúton helyezkedik el. A főút mellett helyezkedik el a Kígyósi Csárda, a tanösvény az étterem parkolójából, a földúton indul. Az autóval érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség biztosított, de aki a tömegközlekedést választja, számára is van buszmegálló az étteremmel szemben.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: étterem

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 7.2 km
  • Távolság buszmegállótól: 300 m