
Gyulai Kolbász Múzeum - Gyula
Bemutatkozás
Sokan tudják, hogy Gyula hazánk egyik legfinomabb csemegéjéről, a kolbászról híres. És akármennyire hihetetlen, nem csak Gyulán, sőt nem csak Magyarországon, hanem a világ több pontján is ismerik, története a 18-19. századig nyúlik vissza.
Az 1700-as években Európa szerte nagy híre volt a gyulai téli vásárnak. Vannak akik azt mondják, hogy általában húsz-harmincezer sertést hajtottak fel, de egyes források szerint ez a szám szász-százhúszezer is lehetett. Miközben a hajtást végrehajtották, feltehetőleg a sertések lába megsérülhetett, ezért azok levágása mellett döntöttek, hogy húsukat még meg tudják menteni. Ennek köszönhetően alakultak meg a közvágóhidak a környéken, az első 1868-ban.
Ahogy múltak az évek, egyre többen kezdtek el készíteni Gyulai kolbászt, sokan kínálták saját készítményüket, ám mindenki közül kiemelkedő volt Balog József, kinek Gyulaija aranyérmet nyert a Brüsszeli Világkiállításon. Ez a siker kellett ahhoz, hogy elindítsa a húsipari termék üzemszerű gyártását, olyannyira, hogy később már több földrészre is exportálta a terméket.
1985-ben több környékbeli hentes család fogott össze, hogy kiállítást nyissanak a Gyulai kolbászról, ahol az érdeklődők megismerhetik a gyulai húsipar múltját és emlékeit. 1998-ig a megnyitáskor látható állapotot láthatták, ám 2007-ben a gyűjteményt Békéscsabára szállították át, némelyiknek nyoma is veszett. Még ebben az évben sikerült visszaszállítani a tárgyakat Gyulára, az épületet pedig önkormányzati finanszírozásból teljes egészében felújították. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete újraélesztette a város húsiparának ereklyéit és 2008-ban újra megnyitották a múzeumot ünnepélyes keretek között.
A múzeumba látogatva a vendégek különböző, a kolbászkészítéssel kapcsolatos programokon vehetnek részt. Hétfőtől vasárnapi olyan programokon vehetnek részt, mint a kolbászkészítési bemutató, látvány disznóvágás, valamint kisebb családi, baráti események lebonyolítására is tökéletesen alkalmas.
A Gyulai Kolbász Múzeum a Zrínyi Miklós tér és a Kétegyházi út találkozásánál helyezkedik el, a Gyulai Sporttelep mellett. Itt közvetlenül buszmegálló is van, így tömegközlekedéssel könnyen elérhető. Az autóval érkezőknek a ingyenes parkolási lehetőség biztosított, melyet a benzinkútról közelíthetnek meg.
A gyulai kolbász története
Az 1700-as években Európa szerte nagy híre volt a gyulai téli vásárnak. Vannak akik azt mondják, hogy általában húsz-harmincezer sertést hajtottak fel, de egyes források szerint ez a szám szász-százhúszezer is lehetett. Miközben a hajtást végrehajtották, feltehetőleg a sertések lába megsérülhetett, ezért azok levágása mellett döntöttek, hogy húsukat még meg tudják menteni. Ennek köszönhetően alakultak meg a közvágóhidak a környéken, az első 1868-ban.Ahogy múltak az évek, egyre többen kezdtek el készíteni Gyulai kolbászt, sokan kínálták saját készítményüket, ám mindenki közül kiemelkedő volt Balog József, kinek Gyulaija aranyérmet nyert a Brüsszeli Világkiállításon. Ez a siker kellett ahhoz, hogy elindítsa a húsipari termék üzemszerű gyártását, olyannyira, hogy később már több földrészre is exportálta a terméket.
Múzeum
1985-ben több környékbeli hentes család fogott össze, hogy kiállítást nyissanak a Gyulai kolbászról, ahol az érdeklődők megismerhetik a gyulai húsipar múltját és emlékeit. 1998-ig a megnyitáskor látható állapotot láthatták, ám 2007-ben a gyűjteményt Békéscsabára szállították át, némelyiknek nyoma is veszett. Még ebben az évben sikerült visszaszállítani a tárgyakat Gyulára, az épületet pedig önkormányzati finanszírozásból teljes egészében felújították. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete újraélesztette a város húsiparának ereklyéit és 2008-ban újra megnyitották a múzeumot ünnepélyes keretek között.
Múzeumi programok
A múzeumba látogatva a vendégek különböző, a kolbászkészítéssel kapcsolatos programokon vehetnek részt. Hétfőtől vasárnapi olyan programokon vehetnek részt, mint a kolbászkészítési bemutató, látvány disznóvágás, valamint kisebb családi, baráti események lebonyolítására is tökéletesen alkalmas.
Megközelítés
A Gyulai Kolbász Múzeum a Zrínyi Miklós tér és a Kétegyházi út találkozásánál helyezkedik el, a Gyulai Sporttelep mellett. Itt közvetlenül buszmegálló is van, így tömegközlekedéssel könnyen elérhető. Az autóval érkezőknek a ingyenes parkolási lehetőség biztosított, melyet a benzinkútról közelíthetnek meg.Árak
Egész évben
Felnőtt belépőjegy
2 000 Ft
Diák, gyermek belépőjegy (6 éves kortól)
1 200 Ft
Nyugdíjas és csoportos belépőjegy (10 fő felett)
1 200 Ft
Családi belépőjegy ( 2 gyermek 7-18 év, 2 felnőtt)
5 500 Ft