Gyulai Kolbász Múzeum - Gyula
9.7
71 értékelés alapján

Bemutatkozás

Sokan tudják, hogy Gyula hazánk egyik legfinomabb csemegéjéről, a kolbászról híres. És akármennyire hihetetlen, nem csak Gyulán, sőt nem csak Magyarországon, hanem a világ több pontján is ismerik, története a 18-19. századig nyúlik vissza.


A gyulai kolbász története

Az 1700-as években Európa szerte nagy híre volt a gyulai téli vásárnak. Vannak akik azt mondják, hogy általában húsz-harmincezer sertést hajtottak fel, de egyes források szerint ez a szám szász-százhúszezer is lehetett.


Miközben a hajtást végrehajtották, feltehetőleg a sertések lába megsérülhetett, ezért azok levágása mellett döntöttek, hogy húsukat még meg tudják menteni. Ennek köszönhetően alakultak meg a közvágóhidak a környéken, az első 1868-ban.


Ahogy múltak az évek, egyre többen kezdtek el készíteni Gyulai kolbászt, sokan kínálták saját készítményüket, ám mindenki közül kiemelkedő volt Balog József, kinek Gyulaija aranyérmet nyert a Brüsszeli Világkiállításon. Ez a siker kellett ahhoz, hogy elindítsa a húsipari termék üzemszerű gyártását, olyannyira, hogy később már több földrészre is exportálta a terméket.


Múzeum

1985-ben több környékbeli hentes család fogott össze, hogy kiállítást nyissanak a Gyulai kolbászról, ahol az érdeklődők megismerhetik a gyulai húsipar múltját és emlékeit. 1998-ig a megnyitáskor látható állapotot láthatták, ám 2007-ben a gyűjteményt Békéscsabára szállították át, némelyiknek nyoma is veszett.


Még ebben az évben sikerült visszaszállítani a tárgyakat Gyulára, az épületet pedig önkormányzati finanszírozásból teljes egészében felújították. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete újraélesztette a város húsiparának ereklyéit és 2008-ban újra megnyitották a múzeumot ünnepélyes keretek között.


Múzeumi programok

A múzeumba látogatva a vendégek különböző, a kolbászkészítéssel kapcsolatos programokon vehetnek részt. Hétfőtől vasárnapi olyan programokon vehetnek részt, mint a kolbászkészítési bemutató, látvány disznóvágás, valamint kisebb családi, baráti események lebonyolítására is tökéletesen alkalmas.


Megközelítés

A Gyulai Kolbász Múzeum a Zrínyi Miklós tér és a Kétegyházi út találkozásánál helyezkedik el, a Gyulai Sporttelep mellett. Itt közvetlenül buszmegálló is van, így tömegközlekedéssel könnyen elérhető. Az autóval érkezőknek a ingyenes parkolási lehetőség biztosított, melyet a benzinkútról közelíthetnek meg.

Gyulai Kolbász Múzeum értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 71 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
71 értékelés alapján
  • 99% ajánlaná barátainak
  • 1 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyszerű felkészült információt túravezetest hallhattunk."
Középkorú pár (1 hónapja)
Magyarország
5
"A legjobb kiállítás a városban! Kitűnő vezetés, finom kóstoló! Az itt kapható kolbász valóban PÁRATLAN!"
- idősebb pár (2 hónapja)
10
"Nagyon jó volt az előadás az egész kiállításról."
Középkorú pár (2 hónapja)

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
09:00-15:00
szerda
09:00-15:00
csütörtök
09:00-15:00
péntek
09:00-15:00
szombat
09:00-13:00
vasárnap
09:00-13:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
  • 1Nyitva
  • 1Zárva
  • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
2 500 Ft
Diák, gyermek belépőjegy (6 éves kortól)
1 500 Ft
Nyugdíjas és csoportos belépőjegy (10 fő felett)
1 500 Ft
Családi belépőjegy ( 2 gyermek 7-18 év, 2 felnőtt)
6 500 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

  • Előzetes foglalás: nem szükséges
  • ATM a közelben: 900 m
  • Beszélt nyelvek: magyar
  • Állatbarát
  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Tárlatvezetés/audio guide
  • Mosdó
  • Étkezési lehetőség
  • Biciklitároló

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Távolság a szolgáltatótól: 300 m
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 2.1 km
  • Távolság buszmegállótól: 200 m