Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum - Mezőkövesd

Szolgáltató ismertetése

1979-ben nyitotta meg kapuit a Hajdu Ráfis János több száz darabos magánygyűjteményéből álló szabadtéri múzeum. Megtalálható itt minden eszköz, a 19. század közepétől használt állati igaerővel működtetett járgányoktól a 20. század közepéig alkalmazott modern traktorokig.

A múzeum területe Mezőkövesd azon a részén van, ahol a 19. század közepén még lakóház nélküli gazdasági udvarok, ún. „óláskertek” voltak. Ennek emlékét őrzi a múzeum első részében látható istálló, a magház, a félszer és a „hídas” –nak nevezett disznóól. Az ólaskert volt a férfiak és nagyobb fiúgyerek munka- és lakóhelye. Innen indultak a földekre, hajtották ki az állatokat a legelőkre és ide tértek este vissza.

Az emberiség a természetes erői közül elsőként a vízi erőt hasznosította, amit jól reprezentál a vízkerék által működtetett kendertörő.
A múzeum legjelentősebb tárgyegyüttese a közel 60 db-os lokomobil park.  Ezeket a 2-3 tonna súlyú, a 20. század elején készült egyhengeres, négyütemű, nagy lendkerekes ősi gépeket cséplőgépek meghajtására használtak a traktor elterjedéséig. A csahogónak nevezett erőgépeket működés közben is bemutatják.
Külön kiállításrész mutatja be a gyáripar által 1880-tól 1950-ig a mezőgazdaság részére készített gépi munkaeszközöket. A legrégebbi tárgyak itt a lovas járgányok, amely Magyarország legnagyobb ilyen tárgyú gyűjteménye. Ezek a szerkezetek az állati igaerőt alakították át forgó mozgássá és cséplőgépek, darálók, kendertörők, szecskavágók meghajtására használták. A robbanó-motorok elterjedése szorította ki őket végleg a 20. század első évtizedében.
Napjainkban az egyik legelterjedtebb erőforrás a belsőégetésű robbanómotor, mely az idők folyamán óriási fejlődésen ment keresztül. Ezt a látogató a múzeum ősmotorjaiban tanulmányozhatja a világítógázzal működő gázmotoroktól a folyékony üzemanyagú stabilmotorokig.

A gyűjteményhez a több mint 100 különböző gyártmányú és méretű stabilmotor mellett, 45 db régi traktor is tartozik.
A kiállítás többi részén korabeli tűzoltó eszközök, áramfejlesztő aggregátorok, jéggyártó üzem, kovácsműhely, kovácsoltvas kiállítás és népművészetet bemutató tárlat is várja a látogatót.
A Gépmúzeum kiemelkedő rendezvényei a Matyó Húsvét keretében rendezett kovácstalálkozó és állatsimogató, valamint a minden év szeptember első hétvégéjén megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó.
 

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Nyitvatartás

április 1. - október 31.
 • Kedd-Vasárnap: 9:00 - 17:00
november 1. - november 30.
 • Kedd-Vasárnap: 9:00 - 16:00
december 1. - március 31.
 • Kedd-Szombat: 9:00 - 15:00
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Árak

Egész évben
Gyermek, nyugdíjas belépőjegy
 • 300 Ft
Felnőtt belépőjegy
 • 600 Ft
Családi (2 felnőtt + 2 diák) belépőjegy
 • 1 200 Ft
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy árából
 • - 17%
Leírást mutasd Mutass kevesebbet
9.7
Kiváló
(33 értékelés alapján)
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint.
 • Az itt járt vendégek véleménye szerint, az év ezen szakaszában a legérdemesebb idelátogatni: Egész évben
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a szallas.hu-n foglalók
 • Több száz hiteles programértékelés!
Értékelés 10
"A tulajdonos Úr idős kora ellenére is nagyon aktívan mesélt a gépekről a munkáiról. Egy több mint száz éves gépet be is indított a látogatók kedvéért."
Munkatársak (4 hónapja)
Értékelés 10
"A kisfiam, nagyon élvezte, főleg mert fel ülhetett a traktorokra."
Nikolics Alexandra - család kisgyerekkel (2 hónapja)
Értékelés 10
"Jól elrendezett, családias hely"
Vörös Tamás - fiatal pár (2 hónapja)