Hatvani István professzor szobra - Debrecen

Bemutatkozás

Hatvani István szobrát Debrecenben, Siófokon, de még Belgiumban, Middelheimben is megtalálhatjuk, hiszen nem csak itthon, de Nyugat-Európában is jelentős hírnévre tett szert.
A cívisvárosban található alkotás az Egyetem mellett kapott helyet, azonban mivel többször is eltűnt az asztalon lévő gyertyatartó, ezért az épületről már kamera figyeli a polihisztort.


Hatvani István

Hatvani István Rimaszombaton született, majd 1738-ban Debrecenbe került és a Református Kollégium lakója lett. Tanulmányait Bázelben, majd Marburgban folytatta, ahol orvosi végzettséget szerzett, valamint kémia és fizika tanulmányokat is folytatott. Debrecenbe való visszatérése után mértant, bölcsészettant, számtant, csillagászatot, teológiát és orvosi élettant kezdett el oktatni, ráadásul ő volt az első, aki vegytant tanított és külföldről különböző fizikai kísérleti eszközöket szerzett.
A debreceni lakosság azt gondolta róla, hogy annyi mindenhez ért, hogy képes lehet halottakat visszahozni az életbe, jósolni, de még az asztal lábából is bort csapolni, azonban a diákok az ilyen jellegű hírek ellenére is szerették lehengerlő személyisége és figyelemfelkeltő, érdekes előadásmódja miatt.
Hatvani István, akit Jókai a magyar Faustnak nevezett, rengeteget dolgozott Debrecenért és az egyetemért, így a szobra is valóban kiérdemelte a helyét az Egyetem tér 1. szám mellett.


Megközelítés

Az autósok számára a közelben fizetős parkoló elérhető, aki viszont tömegközlekedéssel érkezne, az pár perc sétával el is jut a szoborhoz a legközelebbi buszmegállótól.

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 500 m

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Elektromos autó tölthető
  • Parkoló a közelben: Fizetős
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 4.5 km
  • Távolság buszmegállótól: 700 m