Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
9
5 értékelés alapján

Programkedvezmények

Ha bejelentkezve foglalsz nálunk szállást, kedvezménykupont adunk ajándékba Hatvany Lajos Múzeum programra!

50% Programkedvezmény
A teljes árú belépőjegy árából
pedig még jár mellé Hatvan és környékére!
Szállások a közelben

Bemutatkozás

Az intézmény a ’70-es években lehetőséget biztosított a rendszer ellenzékének számító „megtűrt” képzőművészek, a hazai avantgárd bemutatkozására. Ebben az időszakban vette fel a Hatvany Lajos nevét, miután a híres mecénás özvegye jóvoltából számos alkotással gyarapodott a gyűjtemény. A Hatvany Lajos Múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, a város egyik kiemelt jelentőségű műemléke, a régi Sörház épületében látogatható meg amit Grassalkovich Antal építtett .Gyűjtemények

Képzőművészeti gyűjtemény

Lesznai Anna a 20. század magyar irodalmának egyik jelentős alakja, képző- és iparművészeti, illetve grafikai alkotásai is magas színvonalúak, korai művei a magyar szecesszió tipikus példái. Hagyatéka országos jelentőségű, amelyhez  Gergely Tibor képzőművész ajandékozása révén jutott 1974-ben a múzeum, amely egyedülálló az országban.


Néprajzi gyűjtemény

A néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagot tartalmaz, de feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával rendelkezik, és érvényes ez a gyékény- és egyéb rostos anyagú népi fonott termékekre is.


Régészeti gyűjtemény

A régészeti gyűjtemény kiemelkedő értékei a hatvani kultúra tárgyi emlékeihez kötődnek, amely a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei.


Történeti gyűjtemény

A történeti gyűjtemény bővelkedik a város történetét fémjelző tárgyi anyagban, valamint dokumentumokban: I-II. világháborús katonai felszerelések, naplók, családi levéltárak iratai, oklevél ritkaságok, 1945 előtti hatvani képeslapgyűjtemény, cserkészanyag, a ferences rend felszámolásáról szóló iratok, internálások emlékanyaga, a Hatvany családra vonatkozó íratok, levelezések, XVII. századi  rézkarcok, városlátképek, a Hatvany - kastély szobortöredékei, és a felújítás során előkerült freskótöredékek.Állandó kiállítások

"Ellenségekből kényszer szülte szövetségesek"- Rómaiak és szarmaták Hatvan környékén a 3-4. században

Az új régészeti kiállításon a Kr.u. 3-4. századi leleteket láthatjuk. Látványos eleme a kiállításnak a szarmata viseletrekonstrukció, ami viszonylag ritka, illetve külön tárgyi emlékeket figyelhetünk meg, melyek a szarmata telepekhez és sírokhoz köthetők.

Ugyanitt a másik terem a rómaiakról szól, ahol láthatjuk élőben az itt talált római őrtornyot és egy 4. századi felfegyverzett római katona viseletét is. A másik hangsúlyos eleme a kiállításnak a Csörsz-árok makettje, ami a római és szarmata kapcsolatokat reprezentálja.


Premontrei emlékek Hatvan környékéről

A hatvani és a kökényesi prépostságokhoz tartozó kőtöredékeket tekinthetik meg az érdeklődők és egy emlékiálltást a premontrei rend magyarországi megtelepedéséről.


Hatvan régészete a neolitikumtól a vaskorig

A kiállítás 2018-tól tekinthető meg, mely a város történetét mutatja be régészeti szempontból. A régészeti gyűjtemény legjava került bemutatásra itt.

 

Serfőzde

Hatvan történelmi épületekkel díszített főterén álló múzeum, (eredetileg sörház és vendégfogadó) az egyik emblematikus épület, amely kiegészítette a Grassalkovichok által építetett a központ díszeinek tartott kastély, templom és posztóház együttesét. 

Az uradalmi sör – és a pálinkafőzés, mint tevékenység ráépült Hatvan és környékének adottságaira, az uradalom gazdaságára. Hizlaldák, élesztőkészítés, árpa –és komlótermesztés, favágás, fuvarozás, mint tevékenység az uradalmi feladatok közé tartozott. A sörfőzés után visszamaradó mellékterméket, a malátát a hizlaldák állatai fogyasztották el, húsuk egy részét a vendégfogadóban használták fel.

A források XIX. század elejéig említik a sörfőzést. 1801 után az uradalom birtokosa bérbe adta a sörfőzdét a vendégfogadóval együtt. Egy bejegyzés szerint a vendéglő látogatói inkább a bort részesítették előnyben. 1809 után nincs arról tudósítás, hogy a sörfőzést folytatták volna. A városi nagyvendéglő vendége volt több alkalommal Kazinczy Ferenc, Petőfi Sándor is, aki először 1845-ben járt a városban.

Jelenleg a Hatvany Lajos Múzeumnak ad méltó helyet és felélesztve a hagyományt, az épületben söröző is működik, ahol a helyben főzött söröket - 4 fajta íz világban (világos-, búza-, barna illetve meggysör) ez utóbbi szezonális májustól októberig – kínálják a látogatóknak. 2017-től a meggy sör kivételével minden sört palackoznak, amely díszdobozos változatban ajándéknak is kiváló lehet.

Hatvany Lajos Múzeum értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 5 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
5 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Rippl-Rónai kiállítást láttunk"
- baráti társaság (6 hónapja)
10
"zárás után érkeztünk, de láttuk, hogy iskolás osztály megy be - bekéreckedtünk, bebocsáttattunk és mi is megnézhettük, amit a gyerekek nagyon kreatív nyomzós gyerekprogram volt, aminek következtében valószínű tízszer több dolog marad meg a gyerekekben, mint sima körbemenéssel"
Idősebb pár (10 hónapja)
Budapest
9
"Nagyon tetszett a kiállítás."
Pintér Ágnes - középkorú pár (2 éve)

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
10:00-20:00
szerda
10:00-20:00
csütörtök
10:00-20:00
péntek
10:00-22:00
szombat
10:00-22:00
vasárnap
10:00-20:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkupon bejelentkezve foglalóknak

Egész évben
-50%
A teljes árú belépőjegy árából

Árak

Egész évben
Diák, nyugdíjas belépőjegy
600 Ft
Teljes árú belépőjegy
1 200 Ft
6 éves kor alatt
Ingyenes
Fotójegy
500 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 500 m
 • Beszélt nyelvek: magyar

Helyszíni szolgáltatások

 • Mosdó
 • Étkezési lehetőség: környéken
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Biciklitároló

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Múzeumpedagógiai foglalkozások

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 300 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.5 km
 • Távolság buszmegállótól: 200 m