Hegyesdi várrom - Hegyesd
10
5 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Hegyesdi vár Tapolca és Veszprém között, Hegyesd község határában emelkedő 281 méter magas vulkáni csúcsán található.
 

A Hegyesdi várrom története

A vár feltehetően a 13. században épült a tatárok újabb támadása elleni védelmi rendszerként. Napjainkban a Balaton-felvidék annyira nem ismert várromjai közé tartozik, messziről nem is látható, alig észrevehető romja folyamatosan omladozik. 

Vélhetően a tatárjárás után épült, először a veszprémi káptalan irata említette meg 1282-ben. 1329-ben újra említették, ám ekkor már királyi várként. A 14. században a Kőszegi nemzetség birtokában volt, akiknek hatalmát csak Anjou Károly hadai tudták megtörni, később királyi várnagy költözött a vár falai közé. A középkorban számos földesúr parancsolt innen. 1561-ben a veszprémi törökök váratlanul elfoglalták, majd megerősítették. A hiedelem szerint 600 pogány lovas állomásozott itt, akik teljes rettegésben tartották az egykori falu és környékének népeit. 

Gyulaffy és Török Bálint hadai ostrom alá vették a várat. Megítélésük szerint a vár alkalmatlan volt arra, hogy újjáépítsék, a környék lakosságának segítségével leromboltatták a várat. Ezáltal nem az ellenség és az idő, hanem maguk a magyarok pusztították el azt. Egykor egy szerpentinút vezetett fel a várhoz, ám ma ehelyett már csak lépcsőfokokon keresztül lehet feljutni a várromhoz, amiből igaz nem sokat látni, de a panoráma miatt már megéri a fáradozást. Fentről csodálatos kilátás nyílik a környező tanúhegyekre, gyönyörűen kirajzolódik Csobánc, a Tóti-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Hegyestű, de tiszta időben akár Szigliget és Sümeg is szemügyre vehető. 
 

Hegyesdi Várhegy Tanösvény

Hegyesdről indul a Hegyesdi Várhegy Tanösvény is, aminek 9 állomásán keresztül megismerhető a környék természeti és történelmi látnivalói. A környék növény- és állatvilágáról is sok minden megtudható az információs táblák segítségével. 

Hegyesdi várrom értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 5 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
5 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (1 éve)
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Budaörs
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (2 éve)
Szeged

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • Akadálymentesített

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1 km
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 2.2 km