Helytörténeti Gyűjtemény - Balatonfüred

15% kedvezmény

Hasznos információk

Szallas.hu-n foglalóknak

 • A belépőjegyek árából 15% kedvezmény

Nyitvatartás

Egész évben
 • Kedd-Vasárnap 10:00 - 18:00

Árak

Egész évben
 • Családi (2 felnőtt és 2 gyermektől) belépőjegy 1 600 Ft
 • Teljes árú belépőjegy 700 Ft

Szolgáltató ismertetése

Az egykori fürdőigazgató villájában látványos, interaktív kiállítás mutatja be a település egykor Savanyúvíznek nevezett fürdőtelepének XIX. századi életét, történetét. A földszinti tárlat a balatoni gőzhajózás és gyermeküdültetés, valamint a füredi kőszínház, az Anna-bálok relikviáit, és a gyógyfürdő fejlődését tárja a látogatók elé. Az épület alsó szintjén a Füredhez is kötődő Németh László író emlékszobája tekinthető meg, valamint gyermekfoglalkoztató várja a kicsiket. Az épületben található még a Városi Helytörténeti Gyűjtemény kutatóhelyként működő gazdag könyvtára és a Látogatóközpont, ahonnan tematikus séták indulnak a reformkori városrészbe. 
 

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Szolgáltatások

KIÁLLÍTÁSOK
 
„FÜRED A MAGYAR KIRÁLYSÁG DÍSZE”
Állandó kiállítás.
 
A látványos, interaktív kiállítás a füredi fürdőtelep központjának, az egykor Savanyúvíznek nevezett településrésznek XIX. századi történetét, életét mutatja be. A több mint háromszáz éves múltra visszatekintő fürdőtelep központja a savanyúvíz kutaknál alakult ki.Flasker András seborvos 1702-től már gyógyászati tevékenységet folytatott itt, amely terület mellett folyamatosan épültek ki a gyógyulni vágyó vagy szórakozni akaró vendégek ellátását szolgáló épületek, fejlődött ki a később világhírűvé vált balatonfüredi gyógyfürdő. A kiállítás nemcsak a XIX. század első harmadától egyre nagyobb hírnévre szert tevő, a szentgyörgyi Horváth családhoz kötődő füredi Anna-bálok történetét mutatja be, hanem az országos hírű füredi színjátszás és Hertelendy Károly és gr. Széchenyi István nevével fémjelzett balatoni gőzhajózás kezdeteinek relikviáit is a látogatók elé tárja.
 
„EGY BOLDOG NYÁR…”
Gyermekek és kalandok a Balatonnál
Állandó kiállítás.
 
Az irodalom mindig is szívesen idézte meg a gyermekek mese és élményvilágában a Balatont. Ide jártak Maczkó úrék, majd jött Brumi is a barátaival, hogy Róka Rudiról már ne is szóljunk. Itt vívtak nagy csatákat Lampérth Géza hősei, miként ide költöztek a cserkésztáborok, villantak fel tábortüzek lángjai és a közös esti éneklés óráit sem lehetet elfelejteni. A déli part sekély, kényelmes vize, az északi part izgalmasabb mélysége egyaránt vonzó volt. Majd jöttek az úttörők egy új mozgalmi éneksorral, de a nyáresti táborozások, számháborúk és vízi ütközetek változatlan gyermeki élmények maradtak. A huszadik század végére minden megváltozott. A balatoni nyár gyermekirodalmában már új hősök jelennek meg, akik a tündéres meséket hoznák vissza. A Balaton partján minden a mesékből táplálkozott, ha a szülő leült gyermeke mellé és kinyitotta a lélek és emlék mesekönyvét: a Balaton keletkezése, óriások harca, tündérek és boszorkányok küzdelmei, a víz alatti mesevilág titkai, a Balaton-felvidék sárkányai – nincs még egy ehhez hasonló varázslatos táj sehol a világban.
A kiállításon azt próbáljuk megidézni, hogy az idősebbek érezzék gyermekkoruk hangulatát az 50 filléres fagyival és a Bambival, a maiak pedig éljék át egy teljesen megváltozott világ nyári balatoni örömeit.
Semmi nem ronthatja el egy balatoni boldog nyár élményét a gyermekek világában.
S a felnőttek emlékeiben sem…
 
NÉMETH LÁSZLÓ EMLÉKSZOBA
Állandó kiállítás.
 
A kiállítás Németh László (1901–1975) Kossuth-díjas írónak állít emléket, aki számos alkalommal megfordult Balatonfüreden. A XX. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója már az 1920-as évektől Balatonkenesén és Balatonföldváron nyaralt, majd 1957-ben Borsos Miklós szobrászművész javaslatára a Tihany melletti Sajkodon telepedett le. Többször kezelték a füredi szívkórházban, és gyakori vendég volt Lipták Gábor füredi „irodalmi szalonjában” is. 1964-ben emlékezetes beszédet tartott a füredi Lóczy Lajos Gimnázium új épületének avatásakor. Az iskola falán, és a Gyógy téren lévő Füredi Panteonban emlékét tábla, afüredi Tagore sétányon 2001-ben ültetett emlékfa őrzi emlékét.
 
A FESTŐ SZÜLŐFALUJA
A régi Balatonfüred Protiwinsky Ferenc képein
Megtekinthető: 2017. június 24-től szeptember 3-ig.
 
Protiwinsky Ferenc tájképei közül a Vitorlásszánt 1907-ben festette. A huszonhárom éves fiatalembert Balatonfüreden már akkor festőművészként tartották számon,  Mészöly Gyula járásbíró  A Balaton-kultusz és a kisemberek című könyve illusztrálásához kért tőle négy képet. A másik hármat is ismerjük az egykorú fotókról, de eddig csak a kiállításon látható került elő közülük.  A többi tájkép 1933-1945 között, Protiwinsky Münchenből való végleges hazatérése után készült. Az évtized elején még tehetségéhez és sokoldalú felkészültségéhez méltó feladatok várták. Megfestette az 1927-ben felépült katolikus plébániatemplom – a „piros templom” – stációképeit (1935); a műgyűjtő és művészetpártoló Brázay Zoltán villájába készített freskón a 19. századi Balatonfüred életét, a kor ismert személyiségeit elevenítette meg (1938); arcképeket festett saját kortársairól, az 1930-as évek balatonfüredi polgárairól. Az arcképekből kettő már a Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonában van.
A háborús években azután megritkultak, majd végképp elmaradtak a megrendelések, a művész megélhetését a Szívszanatórium halljában kiállított képeinek eladása biztosította. De sohasem festett „balatoni anzikszot”, képein a szülőföldjét, az otthon tájait mutatta meg. A téma első pillantásra azonosnak látszik: a Tihanyi-öböl a Füredet környező dombokról. Újra és újra ugyanazt a helyszínt viszi a vászonra, még sincs közöttük két egyforma: attól függően, hogy Csopak felől, a Tamás-hegy oldalából vagy a Papsoka romjai felől néz a tó felé, mindig új és új arcát mutatja meg a tájnak. Szembeötlő, hogy a képeken soha nincsenek emberek, tárgyak is ritkán utalnak emberek közelségére. Az ábrázolt táj ettől időtlenné, elvarázsolt vidékké válik. Protiwinskyt nem a  pillanat impressziója, hanem az állandóság ragadta meg.
A művész 1947-ben bekövetkezett halála után a hagyatéki leltárba bejegyzett 63 festmény nyomtalanul tűnt el az évtizedek során, csak néha bukkan fel valamelyik egy-egy galéria aukcióján.  
Kurátor: Z. Karkovány Judit ny. középiskolai tanár
 
Kutatószolgálat
A Városi Helytörténeti Gyűjtemény állománya a Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének része. A helytörténeti dokumentumok gyűjtése már a könyvtár alapításakor megindult. Az állomány az 1950-es évek óta fokozatosan bővül.
 
Állomány:

 • helyismereti könyvtári dokumentumok
 • közérdekű muzeális gyűjtemény

Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Nyitvatartás

A nyitvatartás ünnepnapokon és munkaszüneti napokon eltérő lehet!
Egész évben
 • Kedd-Vasárnap: 10:00 - 18:00
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Árak

Egész évben
Családi (2 felnőtt és 2 gyermektől) belépőjegy
 • 1 600 Ft
Teljes árú belépőjegy
 • 700 Ft
Kedvezményes belépőjegy
 • 350 Ft
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
A belépőjegyek árából
 • - 15%
Leírást mutasd Mutass kevesebbet

Helyszín jellemzői

Saját parkoló
Fizetős
Wi-fi
Van
Akadálymentesített
Igen
Légkondícionált
Igen
Étkezési lehetőség
Nincs
Tárlatvezetés / audio guide
Igen
Beszélt nyelvek
Magyar, Angol, Német
Elfogadott kártyatípusok
 • MasterCard
 • VISA
 • Maestro
 • OTP SZÉP Kártya
 • MKB SZÉP Kártya
 • K&H SZÉP Kártya
9.2
Nagyon jó
(15 értékelés alapján)
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint.
 • Az itt járt vendégek véleménye szerint, az év ezen szakaszában a legérdemesebb idelátogatni: Egész évben
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a szallas.hu-n foglalók
 • Több száz hiteles programértékelés!
Értékelés 9
"Minden nagyon tetszet."
Szarvák Ignác Sándor - középkorú pár (5 hónapja)
Záhony
Értékelés 10
"A tárlatvezetés felejthetetlen élmény volt!!!"
Család nagyobb gyerekkel (6 hónapja)
Budapest
Értékelés 10
"Sok újat hallottam."
Középkorú pár (8 hónapja)
Szeged