Hősi emlékmű - Tahitótfalu
10
2 értékelés alapján
76 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Tahitótfalu és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Tahitótfalu szívében, a Hősök terén található a szépen megmunkált Hősi emlékmű.  Alkotója Szilágyi Nagy István szobrász. 

Az emlékmű egykori helyén gémeskút, később kerekes kút állt vályúval. A szoborállítás előtt pár évvel betemették a kutat, valószínűleg a forgalom növekedése és a tér rendezés miatt. Alapozáskor ez a tervezettnél több gondot okozott, a föld folyamatosan beomlott. Bogdányból hoztak terméskövet, amivel feltöltve készülhetett a beton alap. 

A cserkészek, a falu és az egykori Zsidó Árvaházban állomásozó Hadapródiskola és Gépkocsizó Tanezred katonái is kivették a részüket az emlékmű előkészületeiben és munkálataiban is. Takarították a teret, és pénzgyűjtést szerveztek. A Gyülekezeti teremben három színes, szórakoztató teltházas előadást rendeztek, melynek bevételét a szobor elkészítésére ajánlották fel.

1944-ben ünnepélyes átadó keretén belül a téren felsorakoztak a katonák és a falu. A faragott katona mellett két katona állt vigyázban. A háborús hősök neveit felsorolva olvashatjuk a mészkőből készült emlékmű oldalán. Szemből katona, felette turul madár került elhelyezésre. Az ötvenes évek elején a tetejérôl a turulmadarat el akarták távolítani.

Hősi emlékmű értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 2 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
2 értékelés alapján
  • 100%-a ajánlaná barátjának
  • Kevesebb mint 1 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Petri István - baráti társaság (1 éve)
Szolnok
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (2 éve)
Békéscsaba

Nyitvatartás

Mindig elérhető