Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye - Kecskemét
9.1
232 értékelés alapján

Programkedvezmények

Ha bejelentkezve foglalsz nálunk szállást, kedvezménykupont adunk ajándékba Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye programra!

10% Programkedvezmény
Minden belépőjegy árából
pedig még jár mellé Kecskemét és környékére!
Szállások a közelben

Bemutatkozás

Az egykor üzleteknek, lakásoknak és egy kereskedelmi kaszinónak otthont adó szecessziós épület, a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye, ismertebb nevén a Cifrapalota, Kecskemét városának ikonikus épülete. Az épület azonnal felismerhető színes majolika díszítéséről és impozáns magas tetőjéről. A Cifrapalota 1983 óta a Kecskeméti Képtár lenyűgöző gyűjteményének ad otthont, így művészetkedvelők számára kihagyhatatlan látványosság.

Belső-és külső munkálatok, továbbá kiállításépítés miatt a Cifrapalota második emelete és az épület külső homlokzata átmenetileg (2024 május végéig) nem megtekinthető. Jelen körülmények között a Nagyurak és vezérek- Híres avar leletek a Kiskunságból c. régészeti állandó kiállítás, a Pávás terem és az aktuális időszaki kiállítások látogathatóak. 


Története

Az 1903-ban befejezett épület fő formáiban, jellegében Lechner Ödön műveit követi alkotó, továbbfejlesztő módon, azonban Márkus építészetében a magyaros mellett a nemzetközi szecesszió, különösen annak bécsi, plasztikusabb iránya is erőteljesen kitapintható. Az épületet gazdaságossági okokból többfunkciósra tervezték.

A földszinten bérbe adható üzletek sorakoztak (egykori bejárataik helyén ma ablakok vannak), az első emeleten a Kereskedelmi Kaszinó díszterme (Pávás terem) és egyesületi helyiségei, míg a második emeleten bérlakások voltak kialakítva. Az épület belső díszítése visszafogottabb, s elsősorban az ovális alaprajzú Pávás teremre összpontosul.

A kék eozinmázas csempék, a meggypiros és kék pirogránit díszek, a festett gipszstukkókból kivitelezett, de eredetileg eozinos kerámiából tervezett pávák, a ma már hiányzó hatalmas tükrök és ornamentális falfestés (utóbbi a két szív alakú mezőben), s az egykor arany hátterű fehér stukkók együttesében, motívumaiban is a külső díszítés köszön vissza. A Cifrapalota kerámiadíszei a pécsi Zsolnay gyárban készültek. 1983 óta működik múzeumként, ma a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti, néprajzi, régészeti, képzőművészeti kiállításainak ad helyet.


Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból

Az avarok Belső- és Közép-Ázsiából származó harcos népe 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét. Gazdagságukat elsősorban a bizánci birodalomtól a béke fejében kapott rendszeres évi aranyadó biztosította. Bizánc 626. évi sikertelen ostroma után megcsappant legfontosabb jövedelemforrásuk, és ezzel kezdetét vette az avarok lassú elszegényedése. Az uralkodó réteg gazdagsága azonban még sokáig fennmaradt. Véletlenszerűen előkerült temetkezéseiket a találók általában kifosztották, ám a múzeumokba került hiányos lelet együttesek is sejtetik az előkelő réteg egykori gazdagságát.


Képzőművészeti állandó kiállítás

A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgy-együttes Magyarországon. A megújult állandó tárlat 6 egységből áll:

1. Válogatás a 20. század első felének magyar festészetéből (pl. Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Egry József, Ámos Imre, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József);
2. Kecskeméti Művésztelep (pl. Perlrott Csaba Vilmos, Bornemisza Géza, Iványi Grünwald Béla); 3. Tóth Menyhért;
4. Mednyánszky László;
5. Nagy István;
6. Farkas István.

Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye értékelése 9.1 a lehetséges 10-ből, 232 hiteles vendégértékelés alapján.

9.1
Nagyon jó
232 értékelés alapján
 • 98% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Idősebb pár (1 hónapja)
10
"Segítőkész személyzet. Több érdekes kiállítás is látható az épületben. Az épület maga is megtekintésre érdemes."
- idősebb pár (6 hónapja)
10
"Kedves személyzet, alapos tájékoztatás."
Család nagyobb gyerekkel (7 hónapja)

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
10:00-17:00
szerda
10:00-17:00
csütörtök
10:00-17:00
péntek
10:00-17:00
szombat
10:00-17:00
vasárnap
10:00-17:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkupon bejelentkezve foglalóknak

Egész évben
-10%
Minden belépőjegy árából

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
1 800 Ft
Diák belépőjegy (26 éves korig)
900 Ft
Nyugdíjas belépőjegy (62 éves kor felett)
900 Ft
Tárlatvezetés
2 000 Ft/csoport
6 év alatt
Ingyenes
Családi belépőjegy
900 Ft/fő
Fotó-és videojegy
500 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített: részben
 • ATM a közelben: 200 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Ruhatár: ingyenes
 • Étkezési lehetőség: környéken
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Mosdó

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro

Parkolás

 • Saját parkoló: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 360 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 800 m
 • Távolság buszmegállótól: 100 m