Kecskeméti Planetárium - Kecskemét
9.3
56 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Kecskeméti Planetárium csak elődások időpontjában látogatható! Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges!

A Kecskeméti Planetárium nagy szeretettel várja Önt, a csillagos égbolt színházában. Műsorainkban megismerkedhetnek a bolygókkal, csillagokkal, csillagképekkel, tájékozódhatnak a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeiről, de akár egy rendkívül látványos lézershow-ban is gyönyörködhetnek.


Programok

Programjainkat ajánljuk óvodás kortól minden korosztálynak. Előadásaink játékos, beszélgetős show jellegű produkciók, sok-sok látvánnyal (lézer, 3d vetítés), és még több kísérlettel (rakéta kilövés, üstökös készítés, kísérletek fénnyel).


Vetítő

Intézményünk büszkesége, a több mint 50 éves planetáriumi vetítő, mely kora ellenére olyan tökéletes mását vetíti ki a csillagos égboltnak, mintha az igazit szemlélnénk. Sőt többet tud az igazinál, mivel például fel tudjuk gyorsítani vele az időt, láthatóvá téve az égbolt mozgásait, pillanatok alatt elutazhatunk vele az Északi Sarkra, vagy Egyenlítőre.

3D vetítő rendszerünk segítségével olyannak láthatjuk a bolygókat, mintha tényleg ott lennénk előttük, a térben, valamint új színes lézereinkkel káprázatos fényjátékot tudunk a kupolára varázsolni, térbeli alakzatokkal, melyek előttünk jelennek meg a levegőben.


Műsorok

Itt még a bolygókat is olyannak láthatjuk szabad szemmel, amilyennek a valóságban csak távcsőben néznek ki. Egy belépő áráért megtapasztalhatjuk, hogy tényleg félévenként változik a nappal és az éjszaka az északi sarkon, vagy gyönyörködhetünk tőlünk sosem látható csillagképek látványában az Egyenlítőről.

Műsorainkból kiderül az évszakok oka, a csillagok életútja, segítünk elképzelni az égitestek méretarányait, vagy a köztük levő távolságokat. Megtudhatjuk mi az a fekete lyuk, „főzhetünk” üstököst, lehetünk súlytalanok, választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó, sőt még igazi rakétakilövésen is részt vehetünk. Többek között választ kaphatunk arra is, hogy van-e élet a Földön kívül!


Távcsöves bemutatók

Aki a valódi csillagos égre is kíváncsi, annak ajánljuk a Kecskeméti Csillagvizsgáló meglátogatását (a Neumann János Egyetem Tanítóképző Karán található). Külön egyeztetés alapján a csillagvizsgáló 40 cm tükörátmérőjű nagytávcsövével megnézhetjük éjszaka az aktuálisan látható bolygókat, születő csillagok bölcsőit, haldokló csillagok maradványait, és akár távoli galaxisokat is.Napközben, pedig megismerkedhetünk központi csillagunkkal, a Nappal.

Egy speciális távcső segítségével láthatóvá tudjuk tenni a csillagunk körül található anyagfelhőket is, vagy megnézhetjük a napfoltokat. Hordozható távcsöveinkkel meghirdetett időpontokban lehetőség van a Planetárium előtt is távcsöves bemutatáson részt venni, melyet ráadásul lézeres csillagkép ismertetéssel színesítünk. A távcsöves bemutatókat csak derült időben tudjuk megtartani!  


Megközelítés

Kecskeméten van az egész Naprendszer! Ez nem vicc, ugyanis egyedülálló módon városunkban található meg a Naprendszer méret-, és távolságarányos modellje, köztéri szobrok formájában (Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai).

A városközponttól kisétálhatunk a Planetáriumig (2,5 km) kényelmesen egy óra alatt, a 10 darab bolygószobor mentén, megtapasztalva a Naprendszer égitestjei között levő távolságokat, és méretarányokat. 

Kecskeméti Planetárium értékelése 9.3 a lehetséges 10-ből, 56 hiteles vendégértékelés alapján.

9.3
Nagyon jó
56 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
1
"Nem erre számitottam"
- család kisgyerekkel (1 hete)
10
"Nos! Azért igaz ami igaz egy vicces helyzetben találtam magam de így is megérte! A program témája és ahogy a látogatókat beszélgetésre sarkallta az előadó vidámsággal töltött el. Jól éreztem magam."
Egyéni utazó (1 hónapja)
Magyarország
10
"A Budapesti Planetárium bezárása után mégnagyobb értéket képvisel ennek a Kecskeméti Planetáriumnak a működése. Családias hangulatú, tudományos tájékoztatást kaptunk."
Család nagyobb gyerekkel (7 hónapja)
Budapest

Nyitvatartás

hétfő
Nyitva
kedd
Nyitva
szerda
Nyitva
csütörtök
Nyitva
péntek
Nyitva
szombat
Nyitva
vasárnap
Nyitva
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkedvezmények a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
-20%
Felnőtt belépőjegy árából
-20%
Családi belépőjegy árából
-25%
Diák, nyugdíjas belépőjegy árából

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
2 000 Ft
Diák, gyerek, nyugdíjas belépőjegy
1 500 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt + saját gyermekek)
5 000 Ft
3 éves kor alatt és pedagógusoknak
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Előzetes foglalás: Szükséges
 • ATM a közelben: 500 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Mosdó

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.8 km
 • Távolság buszmegállótól: 500 m