Kinizsi-vár - Nagyvázsony

9.6
Kiváló
( 96 értékelés )
Fedezd fel Nagyvázsony és környékét
102 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Nagyvázsony és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Nagyvázsonyban található Kinizsi-vár nevét hazánk történelmének egyik legnagyobb hadvezéréről kapta. A vár valószínűleg a 15. század elején épült a Vezsenyi család megbízásából. Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részén kapott helyet, ez azért volt fontos szempont, mert a várárokban fakadt egy bővizű forrás, melynek köszönhetően ostrom alatt is megfelelő mennyiségű víz állt rendelkezésre.

A Vezsenyi család kihalását követően Hunyadi Mátyás Kinizsi Pálnak adományozta, aki átalakításokat hajtott végre az erődítményen. Ekkor alakult ki a mély várárok, a palota, és a várkápolna. Kinizsi halála után a Horváth család tulajdonába került, ebben az időszakban a dunántúli végvárak láncolatába tartozott. A töröknek ugyan sikerült elfoglalni a nagyvázsonyi várat, de csak rövid ideig tudták megtartani az 1500-as évek végén.

Ezt követően a Zichy családnak sikerült a birtokot megszerezni. Az utolsó csatát a Rákóczi-szabadságharc idején vívták, hol a kurucok, hol a labancok kezén volt. Később a lassan pusztuló épületet börtönként, majd pálinkafőzdeként használták. A pálinkafőzdében történt robbanás, majd tűzvész végképp megpecsételte a vár sorsát. Régészeti feltárása és helyreállítása a 20. század közepén kezdődött.

A Kinizsi-várba a rondella kapuján át belépve, a bástya gyilokjárójára lehet felsétálni. A vár legmeghatározóbb látnivalója a középkori jellegét mutató öregtorony. A kis helyiségekben berendezett kiállítás a vár középkori életét mutatja be. A torony tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre, és kivehető az vár alaprajza is. A várkápolnában szemügyre vehető Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja.

A Kinizsi-vár felújítás miatt várhatóan 2021. júniusáig zárva tart!

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
990 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
690 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
  Helyszíni szolgáltatások
 • Biciklitároló
 • Étkezési lehetőség
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 900 m

Kinizsi-vár értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 96 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
(96 értékelés alapján)
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Az itt járt vendégek véleménye szerint, az év ezen szakaszában a legérdemesebb idelátogatni: Egész évben
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
Értékelés 10
"Villanyvonattal bejárható az egész környék, mialatt igényes összeállítást hallhatunk a környékről és a vár történetéről. A vár tövében található kis étterem kínálata, megfizethető és igényes, a hideg, gyümölcsdarabokkal ízesített bodzaszörp pedig az, ami meleg nyári napon a látogató álma."
Egyéni utazó (1 éve)
Értékelés 10
"Nagyon érdekes volt felfedezni a helyet, bejárni a várat, ahol Kinizsi Pál élt. A gyerekek is nagyon élvezték és így talán közelebb került hozzájuk a történelem és irodalom ezen picinyke szeglete is."
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Szeged
Értékelés 10
"A várjatek szereplői nagyon barátságosak Voltak.. A hölgy aki vezette a műsort egyenesen fantasztikus volt."
Kovácsné Czakó Csilla - középkorú pár (2 éve)
Tápiószecső