Kisnánai Várrom és Népi Műemlék - Kisnána
9.5
151 értékelés alapján
Ajándék programkupon Szallas.hu-n foglalóknak:
10% Programkedvezmény
Felnőtt, diák, nyugdíjas és belépőjegyek árából
+53 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Kisnána és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Kisnánai Várrom és Népi Műemlék a település központjában helyezkedik el. A vár egy része épen megmaradt az évszázadok alatt. Az 1960-as években helyreállították, de igazi turisztikai vonzerejét a 2010-es felújítás adta. Az állagmegóvási és helyreállítási munkálatok eredményeképpen mára a vár teljes területe biztonságosan látogatható.
 

A Kisnánai vár története

Két évszázadon át a Kompolti család birtoka volt, akik itt építették fel az első nemesi udvarházukat 1325-ben. Amikor férfi ágon kihaltak, a Losonczy család szerezte meg. Miután Buda elesett, a törökök Kisnánát is lerombolták. A legenda szerint Móré László, a hírhedt rablólovag a török ostrom alatt aranyat szórt a budai pasa katonái közé, azzal a céllal, hogy még a katonák szedik az aranyat,  álruhában elmenekülhet. A csel nem sikerült, a törökök elfogták és Héttorony foglyává vált. Móré vagyonát állítólag a vár titkos pincerendszerében rejtette el, azonban ez sohasem került elő.
 

Kiállítások

A főbejáratnál egy szlovák tájház áll korhű bútorokkal és eszközökkel felszerelve. A törökök idején elnéptelenedett Kisnánát szlovákokkal népesítették be, a kiállítás a leszármazottaik egykori lakáskultúráját mutatja be. A ház tisztaszobából, konyhából, és búbos kemencével fűtött lakószobából áll. Az egykori templom romjai között található Kompolti László sírköve. Az Öreg-torony három emeleti szintjén kiállítások várják a látogatókat. A torony tetejéről pompás panoráma nyílik a Keleti-Mátra déli lankáira.

A kőtárban a régészeti feltárások alkalmával előkerült kőleletek mellett megtekinthető Magyarország legnagyobb opálja is. Az első nemesi udvarház pincéjében egy többfunkciós rendezvényterem lett kialakítva, ahol egy vártörténeti film tekinthető meg. A belső udvar alatti borospince sajátos klímája a legforróbb nyári napokon is enyhülést kínál az oda betérőknek.

A várat körülvevő füves területen jókora sétát lehet tenni, a hátsó kapunál padok és asztalok nyújtanak árnyékos pihenőhelyet. A kijelölt tűzrakó helyen szabadtéri főzésre is van lehetőség. A várban gyakran rendeznek esküvőket vagy színházi előadásokat, valamint kisebb tréningek, céges rendezvények és konferenciák ideális helyszínéül szolgál.
 

Megközelítés

A Kisnánai Várrom és Népi Műemlék könnyen megközelíthető, parkolási lehetőség közvetlenül a bejáratnál biztosított. Ideális kirándulás lehet kisgyermekeseknek vagy nyugdíjasoknak egyaránt.

Kisnánai Várrom és Népi Műemlék értékelése 9.5 a lehetséges 10-ből, 151 hiteles vendégértékelés alapján.

9.5
Kiváló
151 értékelés alapján
 • 99%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Szépen kiépített, felújított a vár. Egyedülálló a 3D-s vártörténeti film bemutatása. Sok történelmi és kulturális ismeretet kaphat itt a látogató. A tájház, mint népi műemlék szépen felszerelt, hitelesen mutatja be a régiek életét. Tiszta komfortos mosdóhelyiség is rendelkezésre áll. A személyzet dolgozói figyelmesek, kedvesek, szívesen látják a látogatókat, készségesen adnak segítséget, tájékoztatást. A településen és környékén jó kirándulást lehet tenni."
Szabó János - egyéni utazó (2 napja)
Debrecen
10
"Inkább csak furcsálltam, hogy a népi műemlékházban nem volt tájékoztató szöveg, egy kis történeti leírás, hogy miért is kapcsolódik mondjuk a tájegységhez vagy épp a községhez."
"Szépen rekonstruáltak részeket, a vár makettje és a 3D kisfilm is fantasztikus volt, a személyzet is nagyon kedves."
Egyéni utazó (1 hónapja)
10
"Kedves személyzet, alapos felkészültség a várromról. Fellehet menni a toronyba, akinek nincs tériszonya, mert egy szakaszon a fal mentén megy fel a lépcsősor, utána csigalépcső belül. Szép panoráma."
Család kisgyerekkel (7 hónapja)
Sajóörös

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
Zárva
szerda
10:00-17:00
csütörtök
10:00-17:00
péntek
10:00-17:00
szombat
10:00-17:00
vasárnap
10:00-17:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
-10%
Felnőtt, diák, nyugdíjas és belépőjegyek árából

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
2 500 Ft
Gyermek, diák, nyugdíjas belépőjegy
1 500 Ft
Családi belépőjegy
5 000 Ft
6 év alatt
Ingyenes
Belépés helyi lakosoknak
400 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 3.7 km
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Akadálymentesített
  Helyszíni szolgáltatások
 • Biciklitároló
 • Étkezési lehetőség
  Fizetési lehetőségek
 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 200 m