Kolodko: "Egyszer volt Budán kutyavásár" miniszobrok - Budapest

Bemutatkozás

2022 májusában egy egész falkányi Kolodko szobor költözött be az I. kerületbe. A tenyérnyi bronzblökik az Egyszer volt Budán kutyavásár címet kapták, utalva az egyik leghíresebb Mátyás-király mesére.


Hol található

A szoboregyüttes a budai oldalon kapott helyet, a Széna tértől kb. 500 méterre. Pontosabban a Hattyú utca és a Batthyányi utca által közrezárt téren kell keresni őket, közvetlenül a Víziváros Klub bejáratával szemben. Ne tévesszen meg a „Kutyát a parkba vinni tilos!” tábla – itt nem kevesebb, mint 6 Kolodko-ebet kaphatsz lencsevégre!


Egyszer volt Budán kutyavásár

A miniszobrok
Puli, vizsla, keverék és még egy alomnyi pumi is verseng a legcukibb miniszobor címéért. A bronzból öntött vahurok a Budavári Önkormányzat megrendelésére készültek, így szigorúan véve nem tartoznak a Kolodko-féle gerillaszobrászathoz. Ettől függetlenül a mini falka azonnal belopta magát a közönség szívébe: minden nap lelkes szoborvadászok keresik fel a teret, hogy ezt az alkotást is kipipálhassák a listán.

A mese
A szobrok alapötletét egy közismert népmese, az Egyszer volt Budán kutyavásár adta. A történet jól ismert képpel nyit: Mátyás király álruhában járja az országot. Utazása során egy parasztba botlik, aki elkeseredetten próbálja mozgásra bírni csont és bőr gebéit. De mint kiderül, nem csak a lovakat kínozza az éhség: a szegényember családjának sem jut napi betevőre. Nincstelenségükön még a vagyonos szomszéd sem hajlandó segíteni.

Mátyás király gondol egyet és a következő tanácsot intézi a férfihoz: adja el jószágait, a pénzből pedig vegyen annyi ebet, amennyi csak kitelik belőle. Budaváron ugyanis kutyavásárt fognak tartani, és szép summát lehet keresni rajtuk. A szegényember így is tesz. és mikor Budára érkezik a seregnyi csahossal, Mátyás király és a nemesek sorban vásárolják meg tőle az állatokat.

A nincstelen parasztból egy-kettőre vagyonos ember lesz, ami persze az irigy szomszéd szemét rögtön szúrni kezdi. Követi a szegényember példáját: pénzzé teszi minden ingóságát és szebbnél szebb ebeket vásárol belőle. Ám amikor Mátyás udvarába érkezik, a király csak rálegyint, és ekkor hangzik el a szállóigévé vált mondat: „Egyszer volt Budán kutyavásár”.


Kolodko Mihály

A kárpátaljai művész először 2016-ban örvendeztette meg a fővárosiakat egy miniszoborral, mostanra pedig már több, mint 30 alkotása lelhető fel hazánkban. Humorosan gerillaszobrászként is szokták emlegetni, hiszen faragványai váratlan helyeken, váratlan időpontokban bukkannak fel. Munkássága azt példázza, hogy egy művészeti alkotásnak nem feltétlenül kell monumentálisnak és drágának lennie ahhoz, hogy erős érzelmeket váltson ki a közönségéből.
 

Lesd meg a budapesti Kolodko-szobrok teljes listáját! 

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • ATM a közelben: 100 m

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Fizetős
  • Parkoló jellege: Közterület
  • Ár: 600 Ft/óra

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 1.2 km
  • Távolság buszmegállótól: 200 m