Kőmosó-szurdok - Csesznek
9.9
52 értékelés alapján
adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Csesznek és környékére!

Bemutatkozás

A Bakony egyik eldugott völgyében tátong a cseszneki Kőmosó-szurdok, ahol a túrázók, hegymászók és a kirándulni vágyók is szuper természeti kalandra számíthatnak. Kora tavasszal kifejezetten mesés látvány nyújt, ráadásul itt található az ország első, 2013-ban avatott Via Ferrata pályája is, így kiváló családi program lehet.

Kőmosó-szurdok

A Cseszneki vár tövében ásítozó sziklavágatot a hegyekből eredő patak alakította ki lassú, de kitartó munkával. A mészkőfalak rejtekében hosszú évszázadokig fürdeni is lehetett, ma azonban a kőmedencékben már csak fáradtan csordogál a víz. Buja növénytakaró kúszik minden szegletében, a sziklaképződmények pedig elképesztően gazdag formavilággal bírnak. Viszonylag rövid szakaszon fut a szurdok párkányán húzódó turistaút, de annál több látnivalót tartogat.

Tudnivalók

A meseszép völgy felfedezése nagyjából 20 percet vesz igénybe, ha kényelmes tempóban csodálják meg az érkezők. Van, ahol drótsodrony is kíséri az utat, és habár ez jelentősen megkönnyíti a téli kirándulást, csapadékos idő esetén érdemes inkább elnapolni a kiruccanást. Maga a túra közepesen nehéz, hiszen akadnak mászós és kapaszkodós részek is, így csak megfelelő felszerelésben ajánlott nekivágni.

Via Ferrata

Csesznek első 3 vasalt útját 2013-ban adták át, azóta további két pályát is meghódíthatnak a vállalkozó kedvűek. A 150 méteres Ostromlók útja ideális választás az első szárnypróbálgatásokhoz, ugyanis mindössze 50 méteres szintkülönbséget kell legyűrni. A kisgyermekes családoknak a Futrinka Ucca nevezetű pálya lesz ideális. A Várpanoráma út már D nehézségű, tehát csak gyakorlott mászók részére ajánlják. A legnagyobb kihívást a Tálos Zoltán emlékút és az MZ/X képezi, ahol a 45 és 55 méteres szintkülönbséget egy-két helyen csak extrém nehézségű mozdulatokkal lehet leküzdeni.

Látnivalók a környéken

A hasadékot kísérő ösvény végén két barlang is található: az egyik a 30 méter hosszúságú Kecske-lik, a másik pedig egy sokkal keskenyebb járat, amely a helyi szóbeszédek szerint egykor még egészen a vár ciszternájáig húzódott. A Z jelzésű utat követve lehet elérni a festői szépségű Kő-árkot, onnan pedig a P jelölésű túraösvény vezet el az Ördög-gáthoz.

Megközelítés

A Kőmosó-szurdok a Cseszneki vár lábánál várja a természetbarátokat. Az emblematikus építménytől körülbelül 100 métert kell haladni északra a Vár úton, majd a falu házait elhagyva bal kézre egy szűk ösvényt lehet majd megpillantani. Tömegközlekedéssel sem lesz bajos a megtalálása, ugyanis a Suttony megállóból indulva egyszerű rábukkanni.

Kőmosó-szurdok értékelése 9.9 a lehetséges 10-ből, 52 hiteles vendégértékelés alapján.

9.9
Kiváló
52 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A cseszneki vár megtekintésekor feltétlenül érdemes megtekinteni a Kőmosó szurdokot, vadregényes, de nem túl megerőltető."
Idősebb pár (6 hónapja)
Budapest
10
"Jó kis kirándulás , ajánlom mindenkinek"
Konok Ferencné - csoport (1 éve)
10
"A vár alatt rövid kis szurdok, de fantasztikusan vad! Az alja könnyen járható, bátrabbak helyben felszerelést bérelve "kalandparként" a falakat is bejárhatják."
Család nagyobb gyerekkel (1 éve)
Magyarország

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 2.1 km

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1.3 km
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 8.9 km
 • Távolság buszmegállótól: 600 m