Bemutatkozás
Szőlőültetvények a híres bazalthegyen, hagyományos és korszerű borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény a beach foodtól a modern bisztró konyháig. A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált, büszkék rá, hogy boraikkal megmutathatják a borvidék minden ízét és értékét. Borászatuk alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek
Történet
Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a szülők találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is, a Hableány épületében, mely ma a birtok központja.
Így egyesült hát a budapesti „kádár” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. A szülők nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később egyre több és több időt töltött az egész család.
A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. dr. Laposa József remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban és a Csobáncon vannak a borászat legnagyobb parcellái. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 40 hektárosra nőtt.
Termékek
A Laposa Birtok pincészetében alapvetően fehérborokat készítenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente körülbelül 600 000 palack bort készítenek, főbb fajtáik az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű és a Furmint. Vannak hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételeik, és vannak friss, reduktív boraik is, minden alkalomra találsz megfelelő kíséretet.
Gasztronómia és borkóstolás
A borok köré épültek a vendéglátóhelyek, ahol a kóstolók mellett izgalmas ízekkel és programokkal várnak minden Badacsonyba látogatót egész évben. Badacsony központjában, a Hableányban karnyújtásnyira készülnek a borok a látványborászatban, ahol a tartálytérben túra közben bemutatásra kerülnek a borkészítés fázisai.
A különleges környezetben a borok mellé modern bisztrókonyhát álmodtak meg: a modern balatoni bisztrót. Helyi alapanyagok, szezonalitás, frissesség – ezen jelszavak mentén készítik el a borokhoz komponált fogásokat.
A Laposa Borteraszon a Badacsony oldalában kóstolás közben a legszebb balatoni panoráma tárul a vendégek elé. 3 és 6 tételes borkóstolókkal, szezonális étlappal, hideg gourmet tálakkal és az idei évtől reggelivel is készülnek az idelátogatók számára.
A nyár legbulisabb helye a frissTerasz, ahol a street food kerül a középpontba. Badacsony legjobb burgerei mellett, itt is kóstolhatóak a Laposa borok. Egy igazi laza hely, fiatalos hangulattal, minden hétvégén bulikkal.
A 2024-es évben megújult szurkolói központtal várnak mindenkit a frissTerasz EB-teraszán, ahol együtt drukkolhattok a magyar csapatnak az év egyik legnagyobb sporteseménye idején!
Megközelítés
A Bogyai úton haladva a Laposa Borterasz szinte eltéveszthetetlen, hiszen impozáns panorámaterasza a szőlősorok végében már messziről szembetűnik.
Kedvezmények
Programkupon bejelentkezve foglalóknak
- A kedvezmény kizárólag az appban letöltött programkupon felhasználásval vagy a kivágott kupon leadásával, foglalásonként egyszeri alkalommal vehető igénybe.
- Maximum a foglalásban megjelölt személyek számával megegyező fő számára felhasználható.
- Át nem ruházható.
- Más kedvezményekkel nem összevonható.
- A foglalás lemondása esetén a kupon érvényességét veszti.