Magma túra - Sátoraljaújhely
9
3 értékelés alapján

Bemutatkozás

A sátoraljaújhelyi Magma túra a Magas-hegyi tanösvényt is érinti. Habár épített örökségek mentén járunk, sétánk közben a természet szépségeit is megcsodálhatjuk. 

A Felsőzsólyomka utcán, a Magas-hegyi síházhoz vezető úton, a Zsólyomka-patak mentén indulunk fölfelé, itt a védett sziklafalak apró pincéket rejtenek. Körülbelül a Berg Panzióval egyvonalban jobbra lent egy sík terep látható, mely 40 éve még kicsiny tó volt egy méteres vízmélységgel. A sziklafalban még látszik egy régi barlang bejáratának felső íve. Nemsokára elérünk egy elágazáshoz. Jobbra, a Zsólyomkai pincesor, fölfelé pedig a Magyar Kálváriára, illetve a Magas-hegyi síházhoz (kalandpark középállomás) vezet az út. A pincesort kihagyhatatlan látvány. 

Visszatérve az elágazáshoz megindulunk a túra legkeményebb emelkedőjén. A meredek tetején a Nagy-Magyarországot stilizáló terméskővel kezdődő macskaköves úton a Magyar Kálvária sétányán folytatjuk utunkat. Először a Magyar Kálvária kapuja – mellette az egykori kőbánya szikláival – majd a kilátó és az épülő Turul szobor, aztán a stációk következnek. Érdemes az üzeneteket mind a 14 stáción elolvasni. A Szár-hegy fennsíkján a 100. országzászló emelvénye mellett a Szent István kápolna festői látképe tárul elénk. 

Jobbra lefelé a Veresföldre vezet az út, mely becsatlakozik a Magas-hegyre vezető aszfaltútba. Mi viszont balra fordulunk, és néhány méter után egy magányos tölgybe botlunk. A fa után tovább haladva a Május-kút völgyébe érhetünk, de mi most jobbra indulunk tovább a kék háromszög jelzésen, hogy elérjünk túránk céljához, a Cholnoky gejzírkúphoz. Itt érdemes felkapaszkodni a baloldali meredélyen, melynek tetején egy kis sziklaorom található, ahonnan lelátni a Május-kút patak völgyére. A nem mai gyerekek számára csak Erdei játszótér néven ismert tisztáson egykor még majálist is rendeztek, azonban mára a területet szinte teljesen visszahódította a növényzet.

Továbbmegyünk fölfelé a kék háromszög útvonalán. Az elágazásban általunk csak „káosztáblának” nevezett irányjelző Bábel tornyával nem kell törődni! Elég, ha tudjuk, hogy jobbra a Nagy-nyugodó nyereghez visz az út, viszont mi balra indulunk el lefelé. Az út végén a már jól ismert sorompónál jobbra a Várhegy Üdülő felé indulhatnánk, de mi most visszasétálunk a városba a Május-kút úton.

A kertváros apró hétvégi házai között indulunk lefelé, egy Kovács Villa nevű minikastélyt is találunk az út baloldalán. Ezután már autózúgás és kutyaugatás jelzi, hogy beértünk a városba, és túránk véget ért. 

Magma túra értékelése 9 a lehetséges 10-ből, 3 hiteles vendégértékelés alapján.

9
Nagyon jó
3 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
9
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Miklós Bökönyi - középkorú pár (2 éve)
Budapest
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (3 éve)
8
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (3 éve)
Tatabánya

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 800 m

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 300 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.1 km
 • Távolság buszmegállótól: 1 km