Meseösvény - Felsőörs

Bemutatkozás

A Balaton-felvidéken, Felsőörsön található a környék egyik legkülönlegesebb tanösvénye, a Meseösvény. A kirándulás a település központjából indul és erdőn, völgyön keresztül vezeti a kicsiket a mesék birodalmába, a nagyokat pedig a falu múltjába. A Meseösvénynek 5 állomása van, ahol kinyitható ládák mutatnak be egy-egy az adott helyhez köthető  mesét, illetve helyi látnivalót, kultúrtörténeti érték leírást.


Állomások

Az indulás helyszíne a helyi Miske Óvoda, ami a település Fő utcáján található, így nagyon egyszerűen megközelíthető. Itt két rókáról szóló mesét, valamint a Batthyány család történetét ismerhetjük meg.

A település központjából az Eperfa soron keresztül a Miske-tető irányába szükséges tovább haladni a második állomáshoz, az utat végig mutatják a kihelyezett táblák. Ahogy elérkezünk a következő megállóhoz, A mesemondó szikla történetét ismerhetjük meg, valamint megtudhatunk egy pár érdekességet az itt található Szent-Kereszt-hegyről is.

Az erdőben található, harmadik ponthoz a mélyúton keresztül juthatunk el, melyet keresztez a Malomvölgyi tanösvény is. Az állomáshoz érkezve a víz tündér meséjét ismerhetik meg a kicsik, a felnőttek pedig a malomvölgyi mésztufagátak keletkezésébe nyerhetnek betekintést.

Egy emelkedőn áthaladva a negyedik állomáshoz érkezünk, ahol egyrészt pihenőhely és játszótér is rendelkezésre áll, másrészt a Háromágú tölgyfa tündére című történet is várja a gyerekeket, illetve a valamivel idősebbek az őskori Felsőörsről tudhatnak meg néhány érdekességet.

A Meseösvény vége a Batthyány téri Szent Mária Magdolna-templomnál található, ahol egy mesét és néhány fontos információt is megtudhatunk a templomról és a műemlék orgonáról.


Információk

A Meseösvény a Balatontól körülbelül 4 kilométerre található, maximum két óra alatt bejárható útvonal. Szintkülönbségek szinte nincsenek is, csak egy egyszerű sétáról van szó, egyedül az erdős terület miatt érdemes túrázáshoz alkalmas cipőt viselni.

 

Helyszín jellemzői

Általános

  • Előzetes foglalás: nem szükséges
  • ATM a közelben: 5.1 km
  • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: ‹ 50 m