Mókaliget - Budapest

Bemutatkozás

2023 tavaszán megnyitott Budapest első mókus- és madárparkja, a Mókaliget. A 60 m² nagyságú erdőszelet Újpest egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a Farkas-erdőben várja a természetkedvelőket. A kerítésen belül etető, fürdető, süni-lak és rovarhotel is van, aminek köszönhetően sokféle állatfaj megfordul a területen. Megismerésüket QR kóddal ellátott infótáblák segítik.


Jó tudni

Tuti fogok mókust látni?
A Mókaliget nem egy állatkert: az erdő lakói nincsenek kifutókba zárva, így szabadon mozognak természetes élőhelyükön. Ez adja az élmény szépségét, de egyben azt is jelenti, hogy a mókusok és a különleges madarak nem lesznek egész nap láthatóak a parkban.

Van, hogy egyszerre több mókuska is ugrándozik az ágak között, ugyanakkor az is előfordul, hogy csak galambok csemegéznek az etetőkből. Vadon élő állatokról van szó, akik természetes ritmusban élik mindennapjaikat. Mi pedig vendégek vagyunk az erdőben, akik kellő türelemmel és szerencsével csodás pillanatoknak lehetünk szemtanúi.

Tipp! Etetéskor van a legnagyobb esélyed mókust látni, így érdemes reggel 7:00 és 8:00 közé tervezni a látogatást.

Ezt tartsd szem előtt
Ha érkezésedkor nem látsz állatot a Mókaligetben, csüccsenj le egy padra és fülelj. Azzal, ha a kertet övező rácsra tapadsz és hangoskodsz, csak elijeszted az erdőlakókat.

Ne dobj be az állatoknak háztartási maradékot vagy egyéb élelmiszert! Laci bácsi, az újpesti mókusok legnagyobb ismerője mindig gondoskodik arról, hogy az etetőkben megfelelő mennyiségű táplálék legyen.

Milyen állatokat lehet látni?
Mókus
Sün
Széncinege
Kék cinege
Barátcinege
Nagy Fakopáncs
Veréb
Csuszka
Feketerigó
Sárgarigó
Őszapó
Vörösbegy
Rozsdafarkú
Szajkó
Zöld küllő
Fenyőrigó
Seregély
Galamb
Balkáni gerle
Vadgerle
Örvös galamb
Macskabagoly
Csilpcsalpfüzike
Zöldike
Fülemüle


Megközelítés

A Mókaliget Budapest IV. kerületében, a Farkas-erdőben fekszik. Megközelítése az Ugró Gyula sorról lehetséges, ahol több parkolóhely is kínálkozik az autóval érkezőknek. Tömegközlekedőknek az Újpest-központ és az Izzó utcai lakótelep között járó 220-as buszt ajánljuk (Ugró Gyula sor megálló).

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

  • Előzetes foglalás: nem szükséges
  • ATM a közelben: 1.5 km
  • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság vasútállomástól: 2.2 km
  • Távolság buszmegállótól: 1.5 km