Nádasdy-kastély - Nádasdladány

10
2 értékelés alapján
78 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Nádasdladány és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A kastély jelenleg felújítási munkálatok miatt nem látogatható. 

A Nádasdy-kastély Fejér megyében Nádasdladányban, Széfeksfehérvártól mintegy 20 kilométerre található. A kastélyt a 19. század második felében, Tudor-stílusban építették, mely elkészültétől fogva a Nádasdy család székhelyeként szolgált, egészen a második világhbáorúig.

A Nádasdy családnak már a 14. században voltak birtokai ezen a környéken. A vár birtokát 1736-ban sikerült megszereznie a Schmidegg grófoknak. Nádasdy Lipót 1851-ben megvásárolta az akkor még Sárladányt, amelynek nevét később a család kérésére Nádasladányra neveztek át. Ekkor Lipót itt alakította ki birtokai új központját, ahol még csak egy barokk stílusú kúria állt. 

Nádasdy Lipót halála után vagyonát fiára, Ferencre hagyta a kastéllyal együtt. A barokk kúriát 1873-ban átalakíttatta és kibővíttette. A család legendája szerint a Nádasdyak az Egyesült Államokból származtak, talán ez is lehet a magyarázat arra, hogy az épületet romantikus-Tudor-stílisban építették meg. A kastély mai formáját kisebb-nagyobb felújítások után nyerte el. Főbejáratánál található homlokzaton a Nádasdy család festett címere látható.

Az épület érdekessége, hogy építésekor bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, kiépítették a csatornahálózatot. A fűtést az alagsorban elhelyezett tőzegkazánnal, légbefúvásos rendszerrel működtették. Az akkori időben ez még nagyon ritka volt, hogy ilyen felszereltséggel rendelkezzen egy kastély. A konyhát nem a kastélyban, hanem a kertben található, külön épületben alakították ki, az ételt földalatti síneken juttatták el a főépületbe. A Nádasdy-kastély még egy külön templommal is rendelkezett, amit 1885-ben szenteltek fel.

A második világháború következtében a Nádasdy család elmenekült, ekkor az épületet kifosztották. 1832-1994 között üresen állt, rohamosan romlott ekkor a kastély állapota. A Nádasdy-kastélyt 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, majd a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tulajdonába került. Felújítását 2009. szeptemberében kezdték meg, a hozzá tartozó park ma múzeumként funckionál.

A falu központjától nem messze található Nádasy-kastély könnyen megtalálható, ingyenes parkoló biztosított a látogatók részére.

Nádasdy-kastély értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 2 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
2 értékelés alapján
  • 100%-a ajánlaná barátjának
  • 2-3 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni leginkább
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Szemet gyönyörködtető, jól karbantartott kiállítások."
Munkatársak (1 éve)
Szeged
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Dr. Nádasdi Tamás - család nagyobb gyerekkel (10 hónapja)
Algyő