Népi Iparművészeti Gyűjtemény - Kecskemét
8.5
6 értékelés alapján

Bemutatkozás

Technikai okok miatt ideiglenesen zárva!

A Népi Iparművészeti Gyűjteménynek helyet adó tágas, boltíves épületet 1793-ban a városi magisztrátus sörfőzdének építtette. Később laktanyává alakították, majd 1917-től városi szeszfőzdeként működött, ahol a híres kecskeméti barackpálinka is készült. A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Műemléki Felügyelőség és az épületében kapott helyet a Magyar Népi Iparművészet Múzeuma 1984-ben. A több évtizede gyűlt, kiállításokon részlegesen vagy ritkán látható értékes gyűjtemény így állandó otthonra lelt.

A népi iparművészet nem statikus, hanem a korral, az ízléssel és az igényekkel együtt változó, élő művészeti ág. A „Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben” című megújult állandó kiállításon a régi, idős mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is. A tárlat méltó módon mutatja be a népi iparművészet mind az öt fő szakágát: a faragást, a fazekasságot, a hímzést a szövést és a népi kismesterségeket. Kamara kiállításunkon a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúrával ismerkedhetünk meg Zana Dezső magángyűjteményének legszebb, legértékesebb darabjain keresztül.

Időszaki kiállításainkon az elmúlt években számtalan kézműves, iparos és népművészeti egyesület mutatkozott be. Időről időre teret kapnak az ipar- és képzőművészet, vagy a design területén alkotó művészek is.

Országos pályázatoknak is helyet adunk, amelyek jó lehetőséget teremtenek a saját tulajdonú állomány gyarapítására is, amely ma már meghaladja a 2500 db-ot. Ebben nem csak népi iparművészeti, hanem eredeti néprajzi tárgyak is szép számmal találhatók (különösen jelentős az úgynevezett Zana-gyűjtemény és a Leviczky-gyűjtemény).

A Gyűjtemény állandó helyszíne népi iparművészeti zsűrizésnek. Egy-két napos tanácskozásokat szervezünk neves néprajzkutatók és alkotók közreműködésével a népi iparművészet azon szakágaiban tevékenykedők részére, akiknek kevesebb lehetőségük van a műfajukkal kapcsolatos szakmai problémáik megvitatására (mézesbábosok, tojásírók, népi kályhások, késes mesterek, népi bútorfestők).

Több mint másfél évtizede fogadtuk be a 60 éves múlttal rendelkező Kecskeméti Díszítőművészeti Kört, dr. Varga Ferencné, a Népművészet Mestere vezetésével. A tagok közül többen szereztek népi iparművész címet, a különböző pályázatokon rendszeresen eredményesen szerepelnek..

A tárgyi népművészet megismerésén túl lehetőség nyílik sokféle kézműves technika kipróbálására. Óvodai és iskolai csoportok részére a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások kínálatából válogathatnak a pedagógusok. Komplex családi délutánokat is szervezünk népszokások, népzene, néptánc bemutatására.

A Gyűjtemény sajátosan szép, hangulatos, csendes udvara alkalmas reprezentatív zártkörű összejövetelek számára is. Az udvaron álló hagyományos kemence és tűzhely népi ételkészítő bemutatók helyszínéül is szolgál. Programjainkat (múzeumlátogatás, mesterség bemutatók, népzene) kellemesen kiegészíti egy-egy kemencében sült pogácsa vagy kenyérlángos.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény értékelése 8.5 a lehetséges 10-ből, 6 hiteles vendégértékelés alapján.

8.5
6 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
1
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Fiatal pár (8 hónapja)
Magyarország
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Középkorú pár (2 éve)
Magyarország
10
A látogató nem adott meg szöveges értékelést.
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Magyarország

Árak

Egész évben
Kedvezményes belépőjegy
400 Ft
Tárlatvezetés
2 000 Ft
Belépőjegy
800 Ft
6 éves kor alatt
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Előzetes foglalás: Ajánlott
 • Akadálymentesített: részben
 • ATM a közelben: 600 m
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Tárlatvezetés/audio guide

Parkolás

 • Saját parkoló: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 360 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.2 km
 • Távolság buszmegállótól: 100 m