Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark - Szilvásvárad
9.7
12 értékelés alapján

Bemutatkozás

Téli nyitvatartás: előzetes telefonos bejelentkezés alapján!
A palóc népi építészet e szép példája az Orbán Ház Múzeum, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. Az Orbán-ház, mely a falu központjában található, számos, változatos kiállítást kínál a látogató számára. Az épület 1880 körül épült, mint múzeumi kiállító hely pedig 1983-ban nyílt meg.

A 2010-ben berendezett kiállítás ismerteti a földtörténeti- és a régészeti múltat az őskőkortól a vaskorig, valamint bemutatja a környék múltjához kapcsolódó érdekességeket. Regős József tárlatvezetésén megismerhető a Bükk kialakulásának részletei és különleges kőzetei.
 

Kiállítások

Helytörténeti kiállítás

Az ide betérő vendégek bepillantást nyerhetnek a helyi paraszti kultúra emlékeibe. Az itt található gyűjtemény másfél évszázadra tekint vissza. Az itt kiállított tárgyi emlékek személetetik a parasztember két keze munkáját és leleményességét, hogyan hozta létre a környezete adta nyersanyagokból használati eszközeit. Ilyen például a textilfeldolgozás is, melynek eszközei és folyamata is megtekinthető itt. 
 

Őstörténeti kiállítás és kőtár

Az újjáépített istállóban a látogatók ízelítőt kaphatnak Szilvásvárad és a Bükk különleges kőzettörténetéről, őstörténetéről. A kőtár részét képezi a Perm-Triász földtörténeti kort elválasztó 245 millió éves kőzetréteg. 

A kiállítás másik részében érdekes régészeti leleteket találhatnak az érdeklődők kőkortól kezdve a bronzkoron és vaskoron át a közelmúltig bezárólag. Kiemelkedő elemei a régészeti tárnak az Istállós-kői-barlangban talált, a világ legrégebbi fuvolája, nyílhegyei, kifúrt csont ékszerei, és egy szakóca, mely 200.000 évnél is idősebb. Látványos eleme a kiállításnak még egy teljes szkíta csontváz. 

A két mozgó makett, mely  a vízzel meghajtott vashámort és kovácsműhelyt mutatja be, méltó emléket állít az egykor a Bükkben is működő vaskohászatnak.
 

Archeopark és régészeti foglalkoztató

Az interaktív park Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját mutatja be, mely kézzelfogható élményt nyújt minden korosztálynak. 

A látogatók megismerhetik és akár ki is próbálhatják a kőpattintást, agyagozást, szövést-fonást, íjászatot, ősi eszközökkel gyújthatnak tüzet vagy őrölhetnek gabonát, de akár saját kőbaltát is készíthetnek, ill. a régészet alapjait is elsajátíthatják. 

Megtalálható itt az ősemberbarlang, kőkori tipi és putri, egy új kőkori fűkunyhó, szkíta jurta, bronzkori paticsház és egy kelta rönkház hű mása is. 


Kovácsműhely

A kovácsmesterség alapvető szerszámai és kellékei láthatók itt: üllő, kalapácsok, fogók, tűzhely és egy kb. 150 éves működő kézi fújtató. Miután a Lipicai lovak Szilvásváradra kerültek még nagyobb volt az igény a kovácsok munkáira, hiszen ők végezték a patkolást és a lovak bilogozását.

Így nem is volt kérdés, hogy a fészerben helyet kaphat a szakma emlékeit bemutató kiállítás.

 

Szolgáltatások

Kerámia foglalkoztató

A kerámia foglalkoztató lehetőséget biztosít a táborozó gyermekcsoportok számára, hogy kipróbálják a fazekasság csínját-bínját, megismerjék az agyagot.
 

Overallos barlangtúrák

Gyermekkel is teljesíthető rövid túrák
 – Kő-lyuk,
 – Lilla-barlang,
 – Hillebrand Jenő-barlang,
 – Gyurkó-lápai-barlang,
 – Esztáz-kői-barlang,

A fenti öt barlangot szinte bárki és bármilyen korosztályból meglátogathatja.Regős József barlangi kutatásvezető kíséretében életre szóló élményekkel lehetnek gazdagabbak. A Bükki Nemzeti Park oldalán lehet részletesen olvasni a túravezető igényléséről, díjakról. Ugyanitt lehet jelentkezni a gyakorlottabbaknak az Overallos barlangtúrára.
 

Tematikus túrák

 – Faluséta,
 – Overallos barlangtúrák,
 – Régészeti emlékeink,
 – Az ősember nyomában,

Ezekről a túrákról a helyszínen szükséges informálódni.


 

Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark értékelése 9.7 a lehetséges 10-ből, 12 hiteles vendégértékelés alapján.

9.7
Kiváló
12 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Az Orbán-Házban érdekes múzeumi gyűjtemény látható, a vezető által, a tárgyakról ismertetett előadást, még a kisebb gyerekek is élvezik."
Család kisgyerekkel (3 éve)
Magyarország
10
"Nagyon tájékozott tárlatvezető, aki részletes, érthető, élvezetes előadást tartott nekünk."
Család kisgyerekkel (4 éve)
10
"100% -os pozitív élménnyel gazdagodtam. Az vezető nagy tudással és tapasztalattal és a maga barátságos stílusával mesélte az Orbán- ház régi történetét és ami Szilvásvárad történelmével kapcsolatos."
Szabó Sándor - középkorú pár (4 éve)
Kistarcsa

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
Zárva
szerda
Zárva
csütörtök
Zárva
péntek
Zárva
szombat
10:00-16:00
vasárnap
10:00-16:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt jegy
800 Ft
Gyerek jegy
500 Ft
3 év alatt jegy
Ingyenes
Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek)
2 000 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 500 m
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Mosdó
 • Biciklitároló
 • Tárlatvezetés/audio guide
 • Étkezési lehetőség: környéken

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 200 m
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 350 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.5 km
 • Távolság buszmegállótól: 100 m