Ördög-árok - Dudar
9.8
87 értékelés alapján
19 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Dudar és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Az Ördög-árkot választva mindenki egy felejthetetlen túrára tehet szert, a látványos szurdokvölgy közepén az Ördög-gát nevű képződmény látható. A kis vízeséssel ékesített természetes sziklaakadály alatt a Dudari-patak kisebb tómedencében lassul le.

Eredése

Az Ördög-árok patakja a Nagykovácsi-medencében ered. Innen indulva Remeteszőlősön és a Remete-szurdokon keresztül érkezik meg a Hűvösvölgybe. Ettől a helytől, a volt katonai akadémiától a föld alatt folytatja tovább az útját. Budapesten az Erzsébet-híd talapzatától nem messze folyik a Dunába.

Története

Az Ördög-árok a 14. században Paulus-patak, a török hódoltság idejében Kovácsi-patak néven volt ismert, mai nevét csak később kapta. 1837-ben kiöntött, ekkor az áradás jelentős károkat okozott magában és környezetében. Az 1800-as évek második felében már rendezetlen, meredek partjai miatt beboltozták. Dunai végén már ekkor is boltozat állt fölötte, amin lakóházak épültek. 1873 márciusában elkezdték a munkálatokat, ám később egy hatalmas esővíz következtében az Ördög-árkot és az itt végzett munkálatokat elárasztotta és megrongálta az esővíz, több helyen is beszakadt a boltozat, ezzel magával sodorta az ott épült házakat is. Az árok teljes beboltozása csak 1878-ra készült el, közparkra eső részét azonban csak 1910-ben adták át.

Megközelítés

Megközelíthető Bakonyoszlopról, Csesznekről, Gézaházapusztáról vagy Dudar településéről. Bakonyoszlopon a temető melletti parkolóban, Cseszneken a Vár utcai parkolóban, Dudaron pedig az Erdősor utcai parkolóban van lehetőség parkolni. 

Ördög-árok értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 87 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
87 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
9
"Nem változtatható, de kár: víz nélküli volt az árok. Hiányoztak a látnivalókat jelző táblák, pl. az árok kezdete, a jelzett barlag ... méterre található, de néhol az út vonalát is nehéz volt követni, nem mindig kézenfekvő, merre is keressük az út folytatását. Nem tudjuk, szándékos nehezítés-e, ezért nem távolítják el, vagy erdészeti okai vannak annak, hogy rengeteg kidőlt fatörzs fekszik a turistaúton."
"Vadregényes."
Idősebb pár (1 hónapja)
9
"A fakitermelés nem annyira halad gyors ütemben, Magaslábemeléssel lehet több helyen csak közlekedni a sok útra dőlt fa miatt."
"Igazi kalandtúra a szurdokban: szárazabb időben a patakmederben száraz lábbal is lehet közlekedni, egyébként pedig nem lehet megúszni száraz lábbal a sok-sok patakot keresztező átkelés miatt."
Kalyó Ágnes - egyéni utazó (2 hónapja)
Budapest
10
"Csodálatos kiránduló hely."
Szentgyörgyi Éva - család nagyobb gyerekkel (4 hónapja)
Kiskőrös

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 6.9 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1.5 km
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1.5 km