Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma
9.6
547 értékelés alapján

Bemutatkozás

Az 1996-tól az UNESCO világörökségi helyszínei közé sorolt Pannonhalmi Főapátság és környezete gazdag múlttal rendelkezik. Az épületegyüttesbe érkezők a 12. és 21. század múltjának és jelenjének harmóniáját ismerhetik meg közelebbről, a román kori bazilika, a monostor barokk épületei, továbbá a klasszicista könyvtár és torony mind az adott kor legkiválóbb építészeti és technikai színvonalán épültek.


Érdekességek a Pannonhalmi Főapátságról

A Pannonhalmi Főapátság különlegessége, hogy mai napig helyet ad Magyarország legnagyobb létszámú bencés közösségének, sőt folyamatosan bentlakásos gimnáziumként is funkcionál.


Az Apátság látogatása

Az Apátság egyénileg és vezetéssel is látogatható, a belépésnél a turista bejáratot kell keresni, mely a várkörön található. Ezen keresztül belépve tekinthető meg az épületegyüttes. A parkoló közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Tricollis fogadóépület, ahonnét pár perces lépcsőzéssel közelíthető meg a várkör.


Pannonhalmi Főapátság látogatható területei

SZENT MÁRTON-BAZILIKA
A jelenleg is álló Szent Márton-Bazilika a 3. temploma az Apátságnak, amely a korábbi templomok falmaradványait is őrzi. A ma is látható bazilika nagy részét a 13. század elején építették kora gótikus stílusban. Felszentelése valószínűleg 1224-ben történt.

KÖNYVTÁR
Az apátság egyik legszebb és legérdekesebb része a XIX. századi klasszicista könyvtár, amely mindig is fontos szerepet töltött be a monostor életében. A nagy terembe belépve, több százezer kötet fogad majd, amely az ország egyik legnagyobb könyvgyűjteménye. A könyvtár egyik legnagyobb kincse a tihanyi apátság alapítólevele 1055-ből, amely az első magyar nyelvű emlékünk.

PORTA SPECIOSA
A Porta Speciosa a déli templom díszes főbejárata, amely a 13. században alakítottak ki. A kerengőfolyosóból vezet át a templomba.

KERENGŐ
A kerengő volt az egyik legfontosabb helyszíne a monostor életének. A középkorban itt gyülekeztek a szerzetesek a liturgiákra, innen nyíltak a közösségi terek és innen vonultak be a bazilikába a Porta Speciosa-n keresztül.

MILLENIUMI EMLÉKMŰ
A Honfoglalás 1000. évfordulójára Magyarországon a 7 magyar törzs emlékére 7 millenniumi emlékművet emeltek. Ebből az egyik itt tekinthető meg.

BOLDOGASSZONY-KÁPOLA
A Boldogasszony-kápolnát 1714-ben kezdte el építtetni Göncz Celesztin, végül ő lesz az első, akit elsőként itt el is temetnek. Eredetileg az itt élő nem magyar származású lakosság plébániatemplomjaként funkcionált. A kápolnán belül három oltár és egy 18. századi kis orgona figyelhető meg, barokk berendezését 1722-1768 között alakították ki.

A Boldogasszony-kápolnába csak különleges alkalmakon - tematikus séták, hangverseny - van lehetőség bemenni.

APÁTSÁGI ARBORÉTUM ÉS GYÓGYNÖVÉNYKERT
Mivel az arborétum története az apátság alapításának idejére tehető, így mondhatni, hogy ez az első ismert, történelmi magyar kert. Az akkori korok szerzetesei nagy odaadással termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. A 22 hektáros, ma már a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képező védett kertben több mint száz fát és cserjefajtát tekinthetnek meg a látogatók.

BOLDOG MÓR-KILÁTÓ ÉS LOMBKORONA TANÖSVÉNY
Ahogy a tanösvény, úgy a kilátó is az apátságot körülölelő parkerdőben került kialakításra, egy sétaút keretén belül érhető el a monostortól. A kilátóról egészen a Kárpátok vonulatáig is elláthatnak - tiszta idő esetén. A legrégibb keresztény szimbólum, a hal alakú tanösvény kilátópontjáról szintén csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Pannonhalmi Főapátság értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 547 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
547 értékelés alapján
 • 99% ajánlaná barátainak
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Kedves és segítőkész alkalmazottak"
- baráti társaság (1 napja)
10
"Szuper hely."
- idősebb pár (6 napja)
8
"Nagyon sok volt a lépcső, és alapvetően nehezen megközelíthető, de ezt a nehézséget azt hiszem megérte elviselni a kapott élményért"
"Kiváló volt a kilátás, és nagyon sok kulturálisan érdekes dolgot tudtunk megnézni, úgy érzem ez egy olyan hely, ahova magyar embernek egyszer muszáj kinéznie!"
Baráti társaság (6 napja)

Nyitvatartás

hétfő
09:00-18:00
kedd
09:00-18:00
szerda
09:00-18:00
csütörtök
09:00-18:00
péntek
09:00-18:00
szombat
09:00-18:00
vasárnap
09:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Diák, nyugdíjas belépőjegy - tárlatvezetéssel
2 200 Ft
Felnőtt belépőjegy - tárlatvezetéssel
3 300 Ft
Audio-guide jegy
700 Ft/fő
Családi belépőjegy (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik)
5 000 Ft
Felnőtt belépőjegy
2 500 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
1 800 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik) - tárlatvezetéssel
6 600 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 400 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol, német
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: étterem
 • Biciklitároló
 • Mosdó
 • Tárlatvezetés/audio guide

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 1.9 km
 • Távolság buszmegállótól: ‹ 50 m