Papsokai templomrom - Balatonfüred
9.6
9 értékelés alapján
116 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Balatonfüred és környékére! Részletek

Bemutatkozás

​Balatonfüred egyik különleges történelmi látnivalója a Papsokai vagy másnéven Siskei templomrom, ahonnan elképesztő kilátás tárul elénk a Balatonra, illetve a Tihanyi félszigetre. A több, mint 800 éves romtól kitűnő rálátás nyílik a modern szállodákra, ami nagyszerűen kiemeli a jelenkor és a régmúlt közötti ellentétet.


Története

A templom építésének körülményeiről, illetve annak időpontjáról nem állnak rendelkezésre adatok, azonban az biztos, hogy 1211-ben már állt, de a régészek a 11. századból is találtak cserépdarabokat a környéken. A mai Balatonfüred területén az Árpád-korban több falu is volt, mint például Papsoka, Kék, Füred vagy Arács.

Ezek közül csak az utóbbi élte túl a történelmet, azonban az feltételezhető, hogy a templom Paposka önálló plébániatemploma lehetett, a település a tihanyi apátság birtoka volt, az  apátságot kiszolgáló szolgálók lakták, a neve pedig a 14. században változott Siskére egy helyi birtokos család neve után.

A templom helyén korábban egy római villa állt, ennek alapjaira épült a román stílusú templom, amit az évszázadok során többször bővítettek, alakítgattak, többször is gótikus elemekkel egészítették ki. 1552-ben, a török időkben, amikor Veszprém elesett, a templom is elpusztult.

1861-ben Rómer Flóriskészített egy vázlatot a romról, 1953-ban egy részleges feltárás során pedig előkerült a a szentély, a főoltár alapja, a boltozati bordák, a diadalív pillérének faragott lábazata, a gótikus, kőből épült keresztelőmedence és a szenteltvíztartó is. A teljes feltárás 1964-65-ben történt meg, melyből kiderült, hogy a templom eredetileg 20 méter hosszú és 5 és fél méter széles volt. A templom belsejében és a környéken is találtak sírokat.


Megközelítés

​Balatonfüred Ófalujában, a Balatonszőlős felé vezető út mellett, a dombon lévő régi temető területén található a Papsokai templomrom. Az autósok a környéken ingyenesen le tudnak parkolni, a tömegközlekedőknek pedig körülbelül 5 perc sétával kell számolniuk a legközelebbi buszmegállóig.

 

Papsokai templomrom értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 9 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
9 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
9
"Érdekes hely felújítva. Gyönyörű kilátás a Balatonra."
Család nagyobb gyerekkel (11 hónapja)
Budapest
10
"Barátságos, rendezett, historikus hangulatú sétálóhely"
Középkorú pár (1 éve)
Budapest
10
"Nagyon szep lett a rom környéke. Es most vettem eszre, hogy innen kilatas is van. Talan egy kút hasznos lenne a kiranduloknak, turazoknak."
Család nagyobb gyerekkel (2 éve)
Budapest

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 1.2 km
 • Akadálymentesített
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 1.2 km
 • Távolság vasútállomástól: 2.8 km