Pincesor - Nyúl
9.1
24 értékelés alapján
adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Nyúl és környékére!

Bemutatkozás

A nyúli pincesor nem csak a régiónak, de Magyarországnak is egyedülálló attrakciója. Az egymás mellett sorakozó borospincék kiemelkedő látvány nyújtanak az ide érkezőknek, így sokan szeretik akár fotózási helyszínként is meglátogatni. A pincesor főutcáján a már restaurált borospincéket tekinthetik meg, de vannak olyan több száz éves pincék is, melyek a domboldal falában találhatók, csupán csak ajtajuk látszik.


A nyúli pincesor története

Nyúl településen és annak környékén már több mint ezer éve foglalkoznak szölőtermesztéssel. A település magában azért is kiemelkedő, mert itt húzódik Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye, a Szurdik-völgy. A völgyben több borospincét alakítottak ki, melyek akár 30 méterre is benyúlhatnak. Történelmi érdekesség, hogy 1809-ben a kismegyeri csata során ezekbe a pincékbe ejtettek foglyul közel 120 osztrák katonát, akiket egy bátor, helybeli hölgy mentett meg a kivégzéstől, melynek következtében a katonák haza juthattak.

A pincesor legnépszerűbb pincéje, a Sárkánylik megközelítőleg 500 éves lehet, akkoriban dézsma-pinceként szolgált, vagyis itt kapott helyet a hegyközség egyházi birtokosai által beszolgáltatott tizede.


Megközelítés

A pincesor Nyúl nyugati részén helyezkedik el. A Táncsics Mihály utcáról rákanyarodva a Szurdik utcára számos látnivaló várja a kirándulókat. Autóval a Sárkánylik pincéig vagy az utána lévő kereszteződésig érdemes menni, innen pedig gyalogosan folytatni tovább útjukat, hogy közelebbről is megcsodálhassák a környéket és látnivalóit.

Útközben találkozhatnak a Szent Donát kápolnával, valamint a Lila-hegyi kilátó is a pincesor fölött található, ahonnancsodálatos kilátás nyílik a Kisalföldre. A pincesornál, a Szél Fia Fogadóval szemben található parkoló a megszállt vendégek részére áll rendelkezésre, így ez magánterület.

Pincesor értékelése 9.1 a lehetséges 10-ből, 24 hiteles vendégértékelés alapján.

9.1
Nagyon jó
24 értékelés alapján
 • 96%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Gyönyörű, az időjárás is éppen megfelelő volt a túrához. A pincesorról tovább gyalogoltam a Lila-hegyi kilátóhoz."
Vörös Édua - egyéni utazó (6 hónapja)
Szeged
2
"A pincéknek a külső homlokzatán kívül semmilyen részét nem lehet megnézni, állítólag, akik megvették csak zártkörű, családi rendezvényeket tartanak. Egyáltalán nem nyitott pince egyik sem, turisták elől zárt, az utcán végig lehet sétálni, de az két perc."
"Semmilyen"
Idősebb pár (1 éve)
Budapest
10
"Csodálatos volt"
Szegedi István Lajos - fiatal pár (1 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 2.5 km

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség: környéken
 • Biciklitároló

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 3 km
 • Távolság buszmegállótól: 1.4 km