Pintér-kert Arborétum - Pécs
9.4
10 értékelés alapján
42 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Pécs és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Pintér-kert nevét Pintér János (1879-1933) egykori pécsi banktisztviselőről kapta. A kertben álló Pintér-villa, melyben jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja található, a 19. század végén tettyei szőlőskerti nyaralónak épült. Egykori tulajdonosa, Pintér János botanikai, természet iránti érdeklődésétől indíttatva kezdte el növények telepítését az épület körül. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva 1926-tól kezdődően, 1933-ban bekövetkezett haláláig a telek alsó felében örökzöld gyűjteményes kertet alakított ki, míg a felső rész szőlőskert maradt. Pintér János halála után a telepített növényzet tovább fejlődött, ugyanakkor a kert nagy részét visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Így napjainkban az eredeti társulások és a díszfajok érdekes elegye alkotja az 1974-ben helyi, majd 1977-ben országos védelem alá helyezett, állami tulajdonban levő, botanikus kertként gondozott park növényzetét.

Az arborétum alsó része az 1920-as években megalapozott gyűjteményes kert. Itt a látogatók kanyargós utakon, lépcsőkön haladva barangolhatják be a kertet, megcsodálva a zömükben telepített fákat, cserjéket, évelőket, a kert védett lágyszárúit, a díszmedencét és a kis tavat, valamint a Nagyharsányi Szoborparkban készült, és az 1980-as évek eleje óta állandó szabadtéri kiállításként itt bemutatott műalkotásokat. A kert bejárati részén található a főként vakok és gyengénlátók számára kialakított „illat- és színkert”. Az alsó kertrész felső határát a filagória jelzi, ahonnan átlátás nyílik a Havi-hegyi kápolnára és Rétfalvi Sándor szobrászművész alkotására, a Corpusra.
A 2013 őszétől látogatható felső kertrészt mára zömmel a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő és az ezüsthársas törmeléklejtő növényzete borítja. Rekonstrukcióját és megnyitását követően a kert ezen parkerdő jelleget kapott részének első számú attrakciója a természetes vegetáció és a városi panoráma. A kertnek ez a része igen meredek, a szintkülönbség néhány száz méteren belül több mint 70 méter. Jól megfigyelhető, hogy a meredek lejtő vékony talajában megkapaszkodó fák (pl. tölgyek) magas koruk ellenére igen kis méretűek. A hegyoldalra felkúszó kőrakások látványa a régmúlt korok szőlőművelésének nyomai – a gazdák a szőlőskertjüket határoló mezsgyék mellé hordták egykor a kapálás közben felszínre került köveket. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A kert ezen részének meglátogatásához strapabíró lábbeli (túracipő, túraszandál, sportcipő) viselése ajánlott.

Pintér-kert Arborétum értékelése 9.4 a lehetséges 10-ből, 10 hiteles vendégértékelés alapján.

9.4
Nagyon jó
10 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Ősszel, Tavasszal érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Sok növény, mindnek ki van írva a neve."
Idősebb pár (3 hete)
Soltvadkert
9
"A kert alsó része inkább az arborétum rész, a felső rész egy panoráma sétány. Az arborétumban rendesen ki vannak táblázva a növények, absztrakt szobrok, padok és egy kis tó is van. Érdemes meglátogatni, ha az ember ki akarja kapcsolni az agyából a városi stresszt. A panoráma sétány elég meredek, de gyakoriak a padok, ahol meg lehet pihenni. Mindenképp megéri felmászni, szép a panoráma a tettyei városrészre és Pécsre is. A Tettyei Mésztufabarlanggal kombinált belépőjegyet érdemes venni."
Egyéni utazó (11 hónapja)
Budapest
10
"Sokféle növény látható, megfelel egy túrázásnak is,mire felérünk a legfelső szintre,gyönyörű kilátás."
Idősebb pár (1 éve)
Komárom

Nyitvatartás

hétfő
08:00-16:00
kedd
08:00-16:00
szerda
08:00-16:00
csütörtök
08:00-16:00
péntek
08:00-13:30
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Belépőjegy
400 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Wifi
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 1.8 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: környéken
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: ‹ 50 m
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 100 m
 • Távolság vasútállomástól: 2.2 km