Ráckevei Hajómalom - Ráckeve
9.6
32 értékelés alapján

Bemutatkozás

A molnár mesterség volt a Duna mellett élő keviek legfontosabb ipara. A molnár céh megalakulására az 1728-as évben, az ekkor összeírt öt malom helyi működése adott lehetőséget.  1914-ben elzárták a ráckevei Kis-Dunát. Ezután a molnárok vontatóhajó segítségével az Öreg-Dunára jártak őrölni. A malmok kikötése, vagyis az Öreg-Dunára vontatása általában tavasszal, József nap után történt. November 30. körül, András napján pedig hazavontatták telelőbe a malmokat a ráckevei molnárok. Különben a Duna jege összeroppantotta volna a malmokat. 
A 19-20. század fordulóján még minden nagyobb dunamenti településnél megtaláljuk a hajómalmokat. A jövedelmezőbb és főleg nagyobb energiával működő gőz, majd villanymeghajtású malmok és az új gépek azonban tönkretették a hajómalmokat. A versenyt új őrlőszerkezetek, szitarendszerek beállításával sem tudják felvenni az úgynevezett “műmalmokkal”. 

A Ráckevei Hajómalom újjáépítése:
Idézet Mendele Ferenctől: „Viszonylag legépebben a ráckevei Gyurcsik-féle (12. sz.) hajómalom maradt meg a soroksári Duna-ágban.” 1962-ben a műemlékként felújított Gyurcsik-féle hajómalom az akkori Ráckevei piacsétány mellett volt kikötve. 1967-68 telén a völgyhajót megroppantotta a jég, és magával rántotta a házhajót is. Mindkét hajó elsüllyedt. Tavasszal búvárok segítségével átvontatták a szemben lévő partra (mai szabadstand területe), ott szédszedték, és a Szentendrei Skanzenbe szállították. Ráckeve város képviselő testülete felhívására 2006. őszén egy turisztikailag felhasználható és Ráckeve történelméhez kötődő létesítmény építésének ötletét kezdeményezték.
Lakossági kezdeményezésre, a ráckevei vízimolnárság hagyományainak felélesztésére, „jelképünk volt és lehetne” gondolat mentén éledt fel ismét a ráckeveiek kedve a valaha volt vízimalom újbóli megépítésére. A gondolatokat tett követte. A malom kialakítása a megmaradt írásos emlékek, fotók, rajzok alapján történt. Az irányelv az volt, hogy minél jobban közelítse meg a látvány az eredeti hajómalmot. Kialakítását úgy tervezték, hogy ténylegesen lehessen lisztet őrölni, s az megtekinthető legyen, mintegy „üzemlátogatás” szerűen. Az őrléshez szükséges energiát immár a villamos hálózatból nyeri a malom.
A hajómalom fő támogatója Ráckeve Város Önkormányzata. A képviselő
testület a hajómalommal kapcsolatos döntéseit egyhangú szavazással hozta meg. A megvalósítás során kiemelkedő volt az a városi összefogás, ami a hajómalom létrejöttét lehetővé tette. Ráckevei vállalkozók, kereskedők, iparosok és lakosok segítették a hajómalom építését. Ki termékével, portékájával, ki munkájával vagy kisebb-nagyobb adományával segített. Ráckeve város testvérvárosának, Gyergyócsomafalvának polgármestere is ígéretet tett, hogy segít: a felépítményhez szükséges fenyőfa alapanyagot ők szolgáltatták. Külön köszönet jár a Ráckevei Katolikus Egyháznak, valamit a Ráckevei Református Egyházközségnek a kiemelkedő támogatásukért.
Hajómalmunk olyan népszerű, hogy már túl vagyunk az 50000. látogatón is, és világszerte több mint 64 országból látogattak már meg bennünket. Várjuk szeretettel látogatóinkat!

Ráckevei Hajómalom értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 32 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
32 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Kevesebb mint 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Egy csipetnyi történelem, érdemes meglátogatni."
Gáspár Ákos - egyéni utazó (9 hónapja)
Kecskemét
10
"Vásárolhattunk a malom által őrölt lisztekből!"
Középkorú pár (10 hónapja)
Mezőkövesd
9
"Ápolják a hajómalom történelmét. Reméljük, hogy egyre jobban és bővülni fognak a programlehetőségek is itt. És reméljük mindig ilyen kedves odaszánt kollégák fogják fogadni a vendégeket mint most is."
Balla-Mester Terézia - középkorú pár (1 éve)

Nyitvatartás

hétfő
Zárva
kedd
11:00-17:00
szerda
11:00-17:00
csütörtök
11:00-17:00
péntek
11:00-17:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Belépőjegy
Kedd-Szombat - 500 Ft/fő
Vasárnap őrlés bemutatóval
Vasárnap: 1 000 Ft/fő

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített
 • ATM a közelben: 500 m
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Biciklitároló

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 280 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2.3 km
 • Távolság buszmegállótól: 600 m