Rám-szakadék - Dömös
9.8
212 értékelés alapján

Bemutatkozás

A Rám-szakadék sziklaomlás miatt jelenleg nem látogatható!

A Rám-szakadék egy vadregényes szurdok a Három-forrás-völgyben, amelyet Magyarország egyik legnépszerűbb túraútvonala szel át. Habár a kirándulóhely egész évben szabadon látogatható, kedvezőtlen időjárási viszonyokban nem ajánlott az ösvény meghódítása.


Látnivalók

A vulkáni eredetű sziklafalak Dömös és Dobogókő között magasodnak, egy nagyjából 3-4 óra alatt teljesíthető túraösvény mentén. Már a kirándulás kezdő szakaszán is látványos földtani jelenségek adnak tanúbizonyságot a Föld és az idő több évmilliós harcáról.

A katlan szélessége néhol még a 3 métert sem éri el, magassága viszont egyes részeken a 30 métert is meghaladja. Kisebb-nagyobb vízesések tarkítják a falait, a mélyedésekben pedig ritka növényekre bukkanhatunk. A legszerencsésebbek akár nyusztot vagy vadmacskát is láthatnak.


Ti mondtátok

✓   „Minden évszakban más és más. Többször voltunk, mindig lenyűgöz. Jó elvonulni a nyüzsgéstől, egyedül is.”

✓   „ A kiépített korlátok nagyban megkönnyítették a Rám-szakadék balesetmentes végigjárását. A táj lenyűgöző.”

✓   „ Az erdészetnél telefonon lehet érdeklődni, milyenek az időjárási viszonyok, járható-e a szakadék.”

✓   „Csodálatos környezet, de csak száraz időben járható biztonságosan.”


Tanösvény

2013 októberében vehették birtokba a kirándulók a Rám-szakadékon átvezető tanösvényt és a hozzá tartozó kényelmi fejlesztéseket. A túra egyirányú, így Dömösről előbb a szurdok felső pihenőhelyéhez, majd a Lukács-árok érintésével a Szőke-forrás-völgybe vezet.

Teljesítése komoly kihívás erő, ügyesség és egyensúlyérzék szempontjából is. Az utat rozsdamentes létrák és korlátok kísérik, megkönnyítve a 112 méteres szintkülönbség leküzdését. Nem maradnak hoppon azok se, akik tanulni szeretnének a völgy élővilágáról. Több ismeretterjesztő táblát is elhelyeztek a tanösvény mentén, amelyeken a helyi állatokról, növényekről, valamint Dömös történetéről, nevezetességeiről és az erdészeti tevékenységről szerezhetünk tudást.


Biztonság

Ha a túrázók kellő figyelmet fordítanak a biztonsági előírásokra, akkor garantáltan felejthetetlen kirándulás lesz a Rám-szakadéknál töltött idő. Lássuk, mit érdemes tudni indulás előtt!

Mivel az emelkedő egy patak medrén vezet keresztül, utcai cipőben semmiképp se vágjunk neki a kalandnak. Egyrészt azért, mert számítani kell a vízzel való érintkezésre, másrészt pedig még szép időben is igen csúszós a terep. Erősen javasolt bokát is védő, jó minőségű túrabakancsban, illetve könnyen száradó ruhákban érkezni. Szigorúan tilos letérni a kijelölt útvonalról, hiszen a felelőtlenség kőgurulással, omlással végződhet!


Rám-szakadék gyerekkel

A szurdokot a családoknak sem kell kiradírozniuk a bakancslistájukról, de fontos, hogy csak természetjáráshoz szokott gyerekkel javasolt végiglavírozni az utat. Ha a kicsi megfelelő erőnléttel, lépésbiztonsággal és tapasztalattal rendelkezik, akkor gondos szülői felügyelet mellett teljesíteni tudja a kihívást.


Megközelítés

Dömöst a 11-es út mentén találhatják meg az érdeklődők, alig 15 kilométerre Esztergomtól. Akik autóval érkeznek, azok a Polgármesteri Hivatal épületénél parkolhatják le a járművüket, míg a buszozóknak a katolikus templomnál kell leszállniuk.

A túra kiindulópontja a Király-kúti utca, amit a templomtól indulva a piros, a parkolótól pedig a zöld sáv jelöl. Innen már csak kitartóan követni kell a zöld sávot ahhoz, hogy elérjék a látogatók a Rám-szakadék felső pihenőjét.


Látnivalók a közelben

Vadálló kövek – Dömös (4,7 km)
Dömösi prépostsági romok – Dömös (6,7 km)
Prédikálószék – Dömös (9 km)
Dobogókői Kilátó – Dobogókő (11,3 km)
Bertényi Miklós füvészkert – Visegrád (14,8 km)
Boldog Özséb-kilátó – Pilisszántó (17,8 km)


Budapest és környéke látnivalók >>

Rám-szakadék értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 212 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
212 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Fizetős parkoló"
Fiatal pár (6 hónapja)
Magyarország
10
"Nagyon jó félnapos program. Szívesen ajánlom!!"
Középkorú pár (7 hónapja)
Magyarország
10
"Valóban nagyon szép túra."
Papp Ibolya - középkorú pár (7 hónapja)
Vámospércs

Helyszín jellemzői

Általános

 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 5.9 km

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 3.5 km
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 1200 Ft/nap

Megközelítés

 • Távolság buszmegállótól: 5.9 km