Rám-szakadék - Dömös
9.8
155 értékelés alapján
41 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Dömös és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Rám-szakadék egy vadregényes szurdok a Három-forrás-völgyben, amelyet Magyarország egyik legnépszerűbb túraútvonala szel át. Habár a kirándulóhely egész évben szabadon látogatható, kedvezőtlen időjárási viszonyokban nem ajánlott az ösvény meghódítása!


Látnivalók

A vulkáni eredetű sziklafalak Dömös és Dobogókő között magasodnak, egy nagyjából 3-4 óra alatt teljesíthető túraösvény mentén. Már a kirándulás kezdő szakaszán is látványos földtani jelenségek adnak tanúbizonyságot a Föld és az idő több évmilliós harcáról.

A katlan szélessége néhol még a 3 métert sem éri el, magassága viszont egyes részeken a 30 métert is meghaladja. Kisebb-nagyobb vízesések tarkítják a falait, a mélyedésekben pedig ritka növényekre bukkanhatunk. A legszerencsésebbek akár nyusztot vagy vadmacskát is láthatnak.


Ez tetszett foglalóinknak a Rám-szakadékban

✓   „Minden évszakban más és más. Többször voltunk, mindig lenyűgöz. Jó elvonulni a nyüzsgéstől, egyedül is.”

✓   „ A kiépített korlátok nagyban megkönnyítették a Rám-szakadék balesetmentes végigjárását. A táj lenyűgöző.”

✓   „ Az erdészetnél telefonon lehet érdeklődni, milyenek az időjárási viszonyok, járható-e a szakadék.”

✓   „Csodálatos környezet, de csak száraz időben járható biztonságosan.”


Tanösvény

2013 októberében vehették birtokba a kirándulók a Rám-szakadékon átvezető tanösvényt és a hozzá tartozó kényelmi fejlesztéseket. A túra egyirányú, így Dömösről előbb a szurdok felső pihenőhelyéhez, majd a Lukács-árok érintésével a Szőke-forrás-völgybe vezet.

Teljesítése komoly kihívás erő, ügyesség és egyensúlyérzék szempontjából is. Az utat rozsdamentes létrák és korlátok kísérik, megkönnyítve a 112 méteres szintkülönbség leküzdését. Nem maradnak hoppon azok se, akik tanulni szeretnének a völgy élővilágáról. Több ismeretterjesztő táblát is elhelyeztek a tanösvény mentén, amelyeken a helyi állatokról, növényekről, valamint Dömös történetéről, nevezetességeiről és az erdészeti tevékenységről szerezhetünk tudást.


Biztonság

Ha a túrázók kellő figyelmet fordítanak a biztonsági előírásokra, akkor garantáltan felejthetetlen kirándulás lesz a Rám-szakadéknál töltött idő. Lássuk, mit érdemes tudni indulás előtt!

Mivel az emelkedő egy patak medrén vezet keresztül, utcai cipőben semmiképp se vágjunk neki a kalandnak. Egyrészt azért, mert számítani kell a vízzel való érintkezésre, másrészt pedig még szép időben is igen csúszós a terep. Erősen javasolt bokát is védő, jó minőségű túrabakancsban, illetve könnyen száradó ruhákban érkezni. Szigorúan tilos letérni a kijelölt útvonalról, hiszen a felelőtlenség kőgurulással, omlással végződhet!


Rám-szakadék gyerekkel

A szurdokot a családoknak sem kell kiradírozniuk a bakancslistájukról, de fontos, hogy csak természetjáráshoz szokott gyerekkel javasolt végiglavírozni az utat. Ha a kicsi megfelelő erőnléttel, lépésbiztonsággal és tapasztalattal rendelkezik, akkor gondos szülői felügyelet mellett teljesíteni tudja a kihívást.


Megközelítés

Dömöst a 11-es út mentén találhatják meg az érdeklődők, alig 15 kilométerre Esztergomtól. Akik autóval érkeznek, azok a Polgármesteri Hivatal épületénél parkolhatják le a járművüket, míg a buszozóknak a katolikus templomnál kell leszállniuk.

A túra kiindulópontja a Király-kúti utca, amit a templomtól indulva a piros, a parkolótól pedig a zöld sáv jelöl. Innen már csak kitartóan követni kell a zöld sávot ahhoz, hogy elérjék a látogatók a Rám-szakadék felső pihenőjét.


Látnivalók a közelben

Vadálló kövek – Dömös (4,7 km)
Dömösi prépostsági romok – Dömös (6,7 km)
Prédikálószék – Dömös (9 km)
Dobogókői Kilátó – Dobogókő (11,3 km)
Bertényi Miklós füvészkert – Visegrád (14,8 km)
Boldog Özséb-kilátó – Pilisszántó (17,8 km)


Budapest és környéke látnivalók >>

Rám-szakadék értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 155 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
155 értékelés alapján
 • 99%-a ajánlaná barátjának
 • Félnapos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Gyönyörű hely."
Középkorú pár (3 hónapja)
10
"A fakitermelés nagy károkat okozott a tájban"
Középkorú pár (3 hónapja)
Magyarország
10
"A kitáblazás nem volt megfelelő/egyértelmű, ezért sikerült pont az ellentétes irányba elindulnunk, szemben az árral. Így, amikor a létrás részhez értünk, mindig félre kellett állnunk (ami sokszor nem volt egyszerű), h elengedjük a szembejövőket."
"Gyönyörű, kalandos"
Család kisgyerekkel (6 hónapja)
Kecskemét

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 5.9 km
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Távolság a szolgáltatótól: 3.5 km
 • Parkoló jellege: Közterület
 • Ár: 1200 Ft/nap
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 5.9 km