Sopronbánfalvi Kolostor - Sopron
9.8
19 értékelés alapján
16 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Sopron és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Intézményünk jelenleg szállodaként működik, de mint műemlék látogatható. Az épület bejárását audiogiude készülék segíti.

Történetünk a X. Században kezdődik. Géza fejedelem uralkodása idején a szomszédos Német Birodalomból egy tudós pap, Wolfgang vezetésével misszionárius csoportot küldtek Magyarországra. A csapat azonban nem jutott tovább a soproni vidéken, így itt térítettek egy éven keresztül. Hazatérésüket követően Wolfgang jelentős egyházi karriert futott be, ő volt például az első magyar királyné, Gizella házi tanítója. Wolfgang életét végül remeteként fejezte be, számos csodát tett, amiért később szenté is avatták. Tiszteletére a Sopron környékén megtelepedő bajor telepesek előbb egy emlékhelyet, majd egy kápolnát építettek a mai Kolostorhegyen. Ez a kápolna szolgált alapjául a későbbi pálos kolostornak, amit Sopron városa 1482-ben épített.

A gyakori török támadások miatt a szerzetesek 1532-ben elhagyni kényszerültek kolostorukat, s csak az 1600-as évek elején tudtak visszatérni, amikor is megkezdték a leromlott állapotú kolostor újjáépítését. A közel 30 évig tartó felújítás során alakult ki az épület ma is látható formája, amin a későbbiekben már csak belsőépítészetileg változtattak. Az elkészült barokk stílusú komplexum lett a rend egyik magyarországi központja.

A kolostori élet virágzása a 18. századig tartott. A dicsőséges időszaknak a reformer király, II. József rendeletei vetettek véget. József úgy gondolta, hogy a haszontalannak tartott szerzetesrendek feloszlatásával és vagyonuk értékesítésével annyi pénz nyerhető, ami fedezi az egyház fenntartási költségeit. Így zárták be a Sopronbánfalvi Kolostort is 1786 őszén.

Ezután változatos idők következtek. Eleinte szénbányászoknak szánt munkásotthonként, majd a napóleoni időkben szükségkórházként üzemelt az épület. A reformkorban a felszabaduló szobákat bérelhető apartmanokká alakították és szezonális szálláshelyként működtették, majd az 1860-as években a katonai támaszpontok közelsége miatt kisebb kórházzá vált az épület.

1891-ben a győri püspök karmelita apácákat telepített ide, akik egészen 1950-ig élhették csendes, világtól elvonult életüket.

Ekkor a kommunista állam a kolostorok többségével együtt a Sopronbánfalvi intézményt is bezárta, majd szociális otthonná alakították át, ahol mentálisan sérült és idős embereket helyeztek el.

A rendszerváltás idejére az otthon korszerűtlenné, míg a kolostorépület lelakottá vált. Ugyan az ápoltak egy modernebb ingatlanba költözhettek és a karmeliták visszakapták régi rendházukat, az apácáknak nem volt pénze a felújításra. A helyzetet Kovács Gábor üzletember oldotta meg, aki 2004- ben megvásárolta a házat és 2009 és 2010 között nagy igényességgel felújíttatta, majd 2011-ben meditációs és elvonulási központot nyitott benne elsőként az országban. Intézményünk jelenleg állami tulajdonban van.

Sopronbánfalvi Kolostor értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 19 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
19 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
7
"Hangulatos városrész, a kolostor sajnos zárva volt, de érdemes egy sétát tenni a hangulatos utcákban."
Középkorú pár (1 éve)
Pomáz
10
"Szép történelmi hely."
Fiatal pár (1 éve)
Őriszentpéter
10
"Rend, tisztaság, csend."
Egyéni utazó (1 éve)

Nyitvatartás

hétfő
10:00-18:00
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
1 000 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
500 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 2.3 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 2 km
 • Távolság vasútállomástól: 3.2 km