Sopronbánfalvi Kolostor - Sopron
9.8
19 értékelés alapján

Bemutatkozás

Intézményünk jelenleg szállodaként működik, de mint műemlék látogatható. Az épület bejárását audiogiude készülék segíti.

Történetünk a X. Században kezdődik. Géza fejedelem uralkodása idején a szomszédos Német Birodalomból egy tudós pap, Wolfgang vezetésével misszionárius csoportot küldtek Magyarországra. A csapat azonban nem jutott tovább a soproni vidéken, így itt térítettek egy éven keresztül. Hazatérésüket követően Wolfgang jelentős egyházi karriert futott be, ő volt például az első magyar királyné, Gizella házi tanítója. Wolfgang életét végül remeteként fejezte be, számos csodát tett, amiért később szenté is avatták. Tiszteletére a Sopron környékén megtelepedő bajor telepesek előbb egy emlékhelyet, majd egy kápolnát építettek a mai Kolostorhegyen. Ez a kápolna szolgált alapjául a későbbi pálos kolostornak, amit Sopron városa 1482-ben épített.

A gyakori török támadások miatt a szerzetesek 1532-ben elhagyni kényszerültek kolostorukat, s csak az 1600-as évek elején tudtak visszatérni, amikor is megkezdték a leromlott állapotú kolostor újjáépítését. A közel 30 évig tartó felújítás során alakult ki az épület ma is látható formája, amin a későbbiekben már csak belsőépítészetileg változtattak. Az elkészült barokk stílusú komplexum lett a rend egyik magyarországi központja.

A kolostori élet virágzása a 18. századig tartott. A dicsőséges időszaknak a reformer király, II. József rendeletei vetettek véget. József úgy gondolta, hogy a haszontalannak tartott szerzetesrendek feloszlatásával és vagyonuk értékesítésével annyi pénz nyerhető, ami fedezi az egyház fenntartási költségeit. Így zárták be a Sopronbánfalvi Kolostort is 1786 őszén.

Ezután változatos idők következtek. Eleinte szénbányászoknak szánt munkásotthonként, majd a napóleoni időkben szükségkórházként üzemelt az épület. A reformkorban a felszabaduló szobákat bérelhető apartmanokká alakították és szezonális szálláshelyként működtették, majd az 1860-as években a katonai támaszpontok közelsége miatt kisebb kórházzá vált az épület.

1891-ben a győri püspök karmelita apácákat telepített ide, akik egészen 1950-ig élhették csendes, világtól elvonult életüket.

Ekkor a kommunista állam a kolostorok többségével együtt a Sopronbánfalvi intézményt is bezárta, majd szociális otthonná alakították át, ahol mentálisan sérült és idős embereket helyeztek el.

A rendszerváltás idejére az otthon korszerűtlenné, míg a kolostorépület lelakottá vált. Ugyan az ápoltak egy modernebb ingatlanba költözhettek és a karmeliták visszakapták régi rendházukat, az apácáknak nem volt pénze a felújításra. A helyzetet Kovács Gábor üzletember oldotta meg, aki 2004- ben megvásárolta a házat és 2009 és 2010 között nagy igényességgel felújíttatta, majd 2011-ben meditációs és elvonulási központot nyitott benne elsőként az országban. Intézményünk jelenleg állami tulajdonban van.

Sopronbánfalvi Kolostor értékelése 9.8 a lehetséges 10-ből, 19 hiteles vendégértékelés alapján.

9.8
Kiváló
19 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
7
"Hangulatos városrész, a kolostor sajnos zárva volt, de érdemes egy sétát tenni a hangulatos utcákban."
Középkorú pár (2 éve)
Pomáz
10
"Szép történelmi hely."
Fiatal pár (2 éve)
Őriszentpéter
10
"Rend, tisztaság, csend."
Egyéni utazó (2 éve)

Nyitvatartás

hétfő
10:00-18:00
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
1 000 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
500 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • ATM a közelben: 2.3 km
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát

Parkolás

 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 3.2 km
 • Távolság buszmegállótól: 2 km