Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Nagyvázsony
9.1
15 értékelés alapján
Ajándék programkupon Szallas.hu-n foglalóknak:
10% Programkedvezmény
A belépőjegy árából (A belépőjegyet a Kinizsi Várban lehet megvásárolni)
+106 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Nagyvázsony és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Nagyvázsony apró területű ugyan, de hosszú története miatt sok-sok felfedezésre váró titkot rejt. Délről a Balatoni lankás dombok ölelik, északon pedig a Kab-hegy pompás látványa zárja le a láthatárt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazán érdekes színfoltja lehet egy itt tett kirándulásnak.

Az utolsó tulajdonosa után Schumacher-háznak is becézett épület falait valamikor az 1820-as évek elején húzhatták fel. Nagyvázsony első népi műemlékét 1959-ben vásárolta fel és vette gondozásába az Országos Műemléki Felügyelőség. Két évre rá már meg is indították a helyreállítási műveleteket, aminek köszönhetően a múzeum ma már csodás állapotban várja a régvolt falusiak lakáskultúrája és iparmunkássága iránt érdeklődőket.

A vakolatdíszes oromfal mögött gazdag kulturális örökség rejtőzik. Az oszlopos tornáccal kiegészített múzeum helyiségei mind külön bejárattal rendelkeznek. A konyhába belépve a Közép-Dunántúl jellegzetes „füstöskonyhás” kialakítása fogadja a vendégeket. A szoba közepén mind a mai napig működőképes szabadkéményes konyha és egy hasáb alakú kemence is bemutatásra kerül, ami remekül érzékelteti a korabeli kenyérsütés hagyományait.

A lakószoba bútorai első látásra mesélni kezdenek a magyar parasztok életének mindennapjairól. Az ünnepi díszbe öltözött helyiségben csodaszép faragott székek, textíliák és egy zöld mázas szemes-kályha is megtekinthető. Érdemes kiemelni, hogy itt pihen Szauer Ágoston, az utolsó vázsonyi takácsmester szövőszéke is, aki ezzel állította elő szebbnél-szebb munkáit.

Aki tovább szemlélődik, az rátalál a Céges élet Nagyvázsonyban című kiállításra is, ahol a korabeli kézműves mesterségek megismerésére nyílik lehetőség. Az épület alatt pince húzódik, itt borászattal és szőlőtermesztéssel kapcsolatos tudásra lehet szert tenni. A látogatás következő állomása az istálló, ami a helybéli rézműves mesterségnek állít hű emléket. A szoba különlegessége, hogy Pintér Rudolf, a híres rézműves család utolsó sarjának teljes szerszámkészletét szállásolja el.

A tisztaszobában levő helytörténeti kiállítás elemeinek összegyűjtése Mátisné Szabó Erzsébet odaadó munkájának köszönhető. A látogatók itt a múlt függönye mögé kukucskálhatnak, hiszen olyan régi fényképek is láthatók, amelyek a nagyvázsonyi lovasjátékokról és az egykori strandról emlékeznek meg.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum értékelése 9.1 a lehetséges 10-ből, 15 hiteles vendégértékelés alapján.

9.1
Nagyon jó
15 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 1 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Nagyszerű tárlatvezetés."
Purosz Alexandrosz - család nagyobb gyerekkel (3 éve)
Szeged
7
"Kisgyerekeknek néhol unalmas, egyhangú, de ami igazán lehangoló, hogy több helyen leromló épületek (pl tető), s szemmel láthatóan kevés helyen folyik helyreállítás (valószínűleg kapacitás hiánya miatt) és vannak elhanyagoltabb részek, tájegységek. Sajnos a nevéhez, híréhez viszonyítva többet vártunk a helytől."
"Színészek által "belakott" helyszínek gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetesek, hasznos információkkal teliek, a kiállítás alapvetően sok információt tartalmaz (csak néhol nehéz az információt megtalálni a laikusnak)."
Család kisgyerekkel (3 éve)
Magyarország
10
"Nagyvázsony a vendégszeretete miatt csak ajánlani való hely. Mind a vár, mind a Posta Múzeum, mind a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárlatvezetése a helyi ismeretek miatt igen kiváló. Annyi történettel fűszerezett, rengetegi történelmi ismerettel alátámasztott tárlat bemutatást amit az ott lakók nyújtottak igazán páratlan élményt biztosítanak a kirándulók számára. A helyi kis vonat bemutatja a települést. Jó választás volt itt kirándulni."
Család nagyobb gyerekkel (4 éve)
Fót

Nyitvatartás

jún. 18. - okt. 1.
10:00-17:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
-10%
A belépőjegy árából (A belépőjegyet a Kinizsi Várban lehet megvásárolni)

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
550 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy
450 Ft
Családi belépőjegy
3 360 Ft

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Előzetes foglalás: Ajánlott
 • ATM a közelben: 300 m
 • Beszélt nyelvek: magyar
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
  Helyszíni szolgáltatások
 • Biciklitároló
 • Étkezési lehetőség
  Parkolás
 • Saját parkoló: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 200 m